Γλυκά Νερά: Αυστηροποιούνται οι ποινές ειδεχθών εγκλημάτων - Η προαναγγελία Τσιάρα
Μετά την άγρια δολοφονία στα Γλυκά Νερά ο υπουργός Δικαιοσύνης προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εξελίξεις δρομολογεί το φρικιαστικό έγκλημα στα Γλυκά Νερά της 20χρονης μητέρας, μπροστά στα μάτια του συζύγου της, τα ξημερώματα της Τρίτης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, από το φόρουμ των Δελφών προανήγγειλε την αύξηση της εκτιτέας ποινής για την απόλυση υπό όρους (σ.σ περιοριστικούς) των κρατούμενων από τα 2/5 που είναι σήμερα έως τα 4/5, ενώ στην περίπτωση που έχει επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, η έκτιση της ποινής όπως είπε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20 χρόνια.
Ήδη, υπάρχει νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία εξετάζει τις αλλαγές που θα επέλθουν στον νέο Ποινικό Κώδικα που ισχύει από την 1η Ιουλίου 2019 (νόμος 4619/2019). Η επιτροπή μελετά τις αδυναμίες του νέου Ποινικού Κώδικα και θα εισηγηθεί τι αλλαγές πρέπει να γίνουν, μεταξύ των οποίων και η αυστηροποίηση του καθεστώτος της απόλυσης υπό όρους.
Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε και στον θεσμό του «Βοηθού Δικαστή» που θα επιτρέψει την ταχύτερη εκδίκαση υποθέσεων ενώπιων των Πολιτικών, Ποινικών και Διοικητικών Δικαστηρίων ενώ σημείωσε ότι ο πρόσφατος νόμος για τη σύσταση ειδικών τμημάτων αναπτυξιακού χαρακτήρα θα ξεμπλοκάρει τις επενδύσεις.
Ακόμη, αναφέρθηκε στον θεσμό της πιλοτικής δίκης που ήδη εφαρμόζεται στο ΣτΕ με επιτυχία και προγραμματίζεται η επέκταση αυτού θεσμού και στην πολιτική Δικαιοσύνη.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου, Ιωάννας Μάνδρου, για το ποιες είναι οι προτεραιότητες και οι μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό δικαστικό σύστημα ενόψει των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Τσιάρας, απάντησε:
- Επιλογή, εκπαίδευση και επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών – Αναμόρφωση της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών.
- Αναβάθμιση του σώματος των δικαστικών υπαλλήλων –Υλοποίηση των σχετικών ρυθμίσεων του νέου Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων
- Εξορθολογισμός αρμοδιοτήτων, οργάνωσης και διοίκησης των δικαστηρίων / επικαιροποίηση, εξορθολογισμός και απλοποίηση των δικονομικών διαδικασιών.
- Επέκταση της ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης.
- Ενίσχυση και επέκταση των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης των διαφορών και
- Ανέγερση και αγορά νέων δικαστικών κτιρίων και ανακαίνιση, επέκταση και αξιοποίηση των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών.
Αθανάσιος Ράντος, Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Από την πλευρά του ο Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, επισήμανε ότι η εικόνα του Έλληνα δικαστή, γενικά είναι θετική, ωστόσο οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης παραμένουν βραδείς. Πολυνομία και κακονομία, παραμένουν οι δύο πληγές στη δικαιοσύνη.
Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου
«Δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης» είπε ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο θα επισπεύσει τον έλεγχο και αν χρειαστεί θα κάνει επιπρόσθετα τέταρτο και πέμπτο Κλιμάκιο για να ελεγχθούν άμεσα οι συμβάσεις.
Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό κομμάτι που απασχολεί το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο ο κ. Σαρμάς, τόνισε ότι εκκρεμούν 100 χιλιάδες συνταξιοδοτικές υποθέσεις.
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr