Ποιοι είναι οι έξι βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης
Ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι φέρονται έτοιμοι να συμμαχήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα, πέραν των 145 της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ - Την Τετάρτη το βράδυ η ψηφοφορία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Τη ρητή δέσμευση έξι βουλευτών -από διαφορετικές κομματικές παρατάξεις, για στήριξή του στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης- φαίνεται να έχει εξασφαλίσει ο Αλέξης Τσίπρας, έπειτα από την παραίτηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση. Οι πρόθυμοι βουλευτές για να παρατείνουν τον βίο της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν ο καθένας τη δική του ιστορία. Αλλος μικρότερη, άλλος μεγαλύτερη, αλλά οι περισσότεροι με ένα κύριο χαρακτηριστικό: τις αλλαγές στις πολιτικές τους σχέσεις και στις κομματικές στέγες.
«Πρωταθλητής» αναδεικνύεται ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο οποίος από τον «Ρήγα Φεραίο» πέρασε στο ΠΑΣΟΚ, στο ΔΗΚΚΙ, στη ΝΔ, στους ΑΝ.ΕΛ. και τώρα, από ό,τι φαίνεται, έχει προορισμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Τον ακολουθεί ο Σπύρος Δανέλλης ο οποίος ξεκίνησε από τον Συνασπισμό, έγινε δήμαρχος με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, διορίστηκε στην Ευρωβουλή από τον Γιώργο Παπανδρέου, πέρασε στο Ποτάμι και τώρα ομιλεί για την ανάγκη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν και μέχρι την ώρα που θα έπαιρνε την τελική απόφαση, κανείς δεν θα ήθελε να βρισκόταν στη θέση του λόγω... στρες.
Ο Κώστας Ζουράρις, από το ΚΚΕ και το ΚΚΕ Εσωτερικού, βρέθηκε να συμμαχεί με τον Στέλιο Παπαθεμελή στο Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο, προτού δημιουργήσει το κόμμα Πυρίκαυστος Ελλάδα, με το οποίο συνεργάστηκε με τους ΑΝ.ΕΛ. και εξελέγη βουλευτής το 2015. Για να επιτευχθεί μια νέα πλειοψηφία, ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειαστεί να αποσπάσει και τη στήριξη της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία -επισήμως- είναι ανεξάρτητη μετά τη διαγραφή της από τη ΝΔ.
Πιο αναλυτικά, αυτοί είναι οι έξι φερόμενοι ως νέοι συνοδοιπόροι του πρωθυπουργού…
Σπύρος Δανέλλης: Ήταν ιδρυτικό μέλος της Σοσιαλιστικής Πορείας, της Ε.ΑΡ. και του Συνασπισμού. Από το 1996 έως το 2000 ήταν βουλευτής Ηρακλείου του Συνασπισμού. Στη συνέχεια έγινε δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Το 2009 κατέβηκε για ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, δεν εξελέγη, αλλά βρέθηκε στην ευρωβουλή ως πρώτος επιλαχών, αντικαθιστώντας τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Στην πορεία πήγε στο Ποτάμι με το οποίο εξελέγη βουλευτής, ενώ -εσχάτως- αναφέρεται στην ανάγκη συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τα πρόσωπα γράφουν ιστορία και ο Αλέξης Τσίπρας, ο Ζόραν Ζάεφ, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ γράφονται στην ιστορία», σημείωσε ο ίδιος στην εκδήλωση για τη Συμφωνία των Πρεσπών στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Κυριακής.
Κώστας Ζουράρις: Ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ το 1999 και υποψήφιος βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2000. Στη συνέχεια πήγε στη ΝΔ κατεβαίνοντας ως υποψήφιος νομάρχης Λασιθίου, το 2002. Τον Μάιο του 2009, μαζί με τον Στέλιο Παπαθεμελή, ίδρυσαν το Πανελλήνιο Μακεδονικό Μέτωπο για να συμμετάσχουν στις ευρωεκλογές. Μετά συνεργάστηκε και με τη «Σπίθα» του Μίκη Θεοδωράκη.
Στη συνέχεια δημιούργησε το κόμμα «Πυρίκαυστος Ελλάδα». Μετά συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ. Τον Ιούνιο του 2015 δήλωσε στην πρωινή εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»: «Θα ψηφίζω επ’ αόριστον τις προτάσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν προτείνει την προσάρτηση της Μακεδονίας στα Σκόπια». Υπέρμαχος της ελληνικής γλώσσας, πήρε θέση κατά της κατάργησης της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες και προκάλεσε σάλο όταν πρότεινε να περικυκλώσουν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής τη Μαρία Ρεπούση για να αντιληφθεί την έννοια του συνωστισμού.
Βασίλης Κόκκαλης: Στη δίκη της «17 Νοέμβρη» ήταν μάρτυρας υπεράσπισης των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και συντόνισε τα βήματά του με τον Στέλιο Παπαθεμελή για να μη δοθεί το όνομα της Μακεδονίας. Προτού ιδρύσει το δικό του κόμμα συμμετείχε στη Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη. Ο κ. Κόκκαλης είναι γέννημα θρέμμα Λαρισαίος, ο οποίος ασχολήθηκε με τα κοινά ως στέλεχος της Ν.Δ.
Εχει διατελέσει για μια δεκαετία δημοτικός σύμβουλος στη Λάρισα, εξελέγη πρόεδρος του ΙΝΚΑ το 2004 ενώ την περίοδο Καραμανλή ήταν πρόεδρος του ΕΦΕΤ (2006-2009) και του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς (2007-2009). Στη Βουλή εισήλθε με τους ΑΝ.ΕΛ. στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 και από τον Νοέμβριο του 2016 είναι υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Έλενα Κουντουρά: Από το μόντελινγκ πέρασε στην πολιτική, με τον αέρα που είχε από τις διεθνείς πίστες ομορφιάς. Στις εκλογές του 2004 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ έβαλε ξανά υποψηφιότητα με τη ΝΔ στις εκλογές του 2007 και του 2009, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Όταν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα για να υπουργοποιηθεί στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου, η Έλενα Κουντουρά -που ήταν πρώτη επιλαχούσα- κατάφερε να γίνει βουλευτής, αλλά διεγράφη από τον Αντώνη Σαμαρά τον Φεβρουάριο του 2012. Στη συνέχεια πήγε στους ΑΝΕΛ και εξελέγη βουλευτής.
Τη Δευτέρα 14/1/2019 διεγράφη από την Κ.Ο. των ΑΝΕΛ, εφόσον θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με φήμες να λένε ότι έχει καταλήξει σε συμφωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ για να καταλάβει θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η κυρία Κουντουρά έχει οικογενειακές ρίζες στην πολιτική. Πατέρας της ήταν ο Αλέξανδρος Κουντουράς, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της φιλοβασιλικής οργάνωσης, «Βασιλικής Εθνικής Παράταξης». Μαζί με άλλους βασιλόφρονες ίδρυσαν τη «Βασιλική Εθνική Οργάνωση».
Κατερίνα Παπακώστα: Ξεκίνησε την πολιτική της σταδιοδρομία το 1988 από τη ΝΔ. Το 1990 ήταν υποψήφια δήμαρχος στην Αγία Βαρβάρα. Βουλευτής εξελέγη πρώτη φορά στις εκλογές του 2000. Στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 δεν κατάφερε να εκλεγεί, αλλά εξελέγη στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Τον Οκτώβριο του 2017, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, διεγράφη από τη ΝΔ μετά τις συνεχόμενες δηλώσεις που είχε κάνει κατά της γραμμής του κόμματος, αλλά και κατά στελεχών. Τον Ιούλιο του 2018 ίδρυσε τη Νέα Ελληνική Ορμή και στις 29 Αυγούστου εντάχθηκε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη.
Θανάσης Παπαχριστόπουλος: Ξεκίνησε από τα φοιτητικά του χρόνια να δραστηριοποιείται στην Οργάνωση «Ρήγας Φεραίος». Στη συνέχεια πέρασε από το ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστήριξε το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα. Στις εκλογές του 2004 ήταν υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Αθήνας. Με απόφαση του τότε υπουργού Υγείας, Νικήτα Κακλαμάνη, διορίστηκε Διοικητής του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας τον Σεπτέμβριο του 2004. Στη συνέχεια κατέβηκε υποψήφιος βουλευτής Β Αθήνας με τη ΝΔ στις εκλογές του 2007.
Το 2013 εντάχθηκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες και εξελέγη βουλευτής Β' Αθηνών. Το ραντεβού του Θανάση Παπαχριστόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό ήταν η αιτία που οδήγησε στην πρόσφατη έκρηξη του Πάνου Καμένου και το γεγονός που ενεργοποίησε την αλληλουχία για την ψήφο εμπιστοσύνης. Έτσι, φαίνεται πως το Μαξίμου έχει «κλειδώσει» την πλειοψηφία για να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά αυτό είναι κάτι θα φανεί, τελικά, μέσα στο Κοινοβούλιο…
Αναλυτικός οδηγός για τη γενική απεργία: «Παραλύει» σήμερα η Αττική - Χειρόφρενο σε μετρό, προαστιακό, λεωφορεία
Έρευνες της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στο Παγκράτι - Βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά
Αφέθηκε ελεύθερη η Ahou Daryaei, η φοιτήτρια - σύμβολο που «τα έβαλε» με το καθεστώς του Ιράν
Ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη έπεισε άλλα ρομπότ να αφήσουν τη δουλειά τους και να πάνε μαζί του!
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr