Πολλαπλές αναταράξεις στην Κεντροαριστερά
Ενα βήµα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι φέρνει τον Σπύρο ?ανέλλη η απόφασή του να υιοθετήσει διαφορετική «γραµµή» από το Ποτάµι, δίνοντας ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση σε µια κρίσιµη στιγµή🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Ο βουλευτής, παρότι δέχθηκε ισχυρές πολιτικές πιέσεις και τελεσίγραφα από την ηγεσία της Σεβαστουπόλεως, ώστε να καταψηφίσει στην αυριανή διαδικασία, ξεκαθάρισε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι η ανανέωση της ψήφου εµπιστοσύνης θωρακίζει την κυβέρνηση για το επόµενο καθοριστικό βήµα υπέρ της κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών. Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο. Τόσο ο επικεφαλής του Ποταµιού όσο και ο αντιπρόεδρος του Ποταµιού Γιώργος Μαυρωτάς ανέλαβαν να καταδείξουν το µήνυµα της «διαγραφής» ως συνέπεια προς όποιον βουλευτή αγνοήσει την απόφαση της κοµµατικής πειθαρχίας.
Με ενδιαφέρον αναµένεται τα επόµενα 24ωρα η τοποθέτηση του Γ. Παπανδρέου σχετικά µε τη Συµφωνία
Η αλήθεια είναι ότι η ανταλλαγή µηνυµάτων µεταξύ Θεοδωράκη και ∆ανέλλη αποδείχθηκε δύσκολη υπόθεση, καθώς µέχρι χθες αποτελούσαν ένα ισχυρό ποταµίσιο δίδυµο υπέρ της κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών. Οµως η κίνηση του βουλευτή Ηρακλείου να επιµείνει στην άποψή του υπέρ της ανανέωσης της εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση διαµόρφωσε συνθήκες «διαζυγίου», τις οποίες ενίσχυσαν µε δηλητηριώδη σχόλια άλλα στελέχη του Ποταµιού.
Για παράδειγµα, ο συνάδελφος του κ. ∆ανέλλη στο Ποτάµι, Γρηγόρης Ψαριανός, λέγεται ότι ζήτησε από τη Σεβαστουπόλεως να σεβαστεί τις αποφάσεις της περί κοµµατικής πειθαρχίας. Αντιθέτως, ο Σπύρος Λυκούδης υπενθύµισε στους συνοµιλητές του την «αλλεργία» της Ανανεωτικής Αριστεράς στα πειθαρχικά µέτρα.
Διαφορετικές απόψεις
Το σίγουρο είναι ότι οι Πρέσπες προκαλούν αναταράξεις στα κόµµατα της αντιπολίτευσης, και δη της Κεντροαριστεράς, καθώς στον ευρύτερο χώρο συνυπήρχαν επί χρόνια διαφορετικές απόψεις για τον δρόµο επίλυσης του «Μακεδονικού». Το επόµενο «κρούσµα» αναµένεται εντός του Κινήµατος Αλλαγής και αφορά στη στάση που θα κρατήσει ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος µπροστά στο δίληµµα «υπερψήφιση ή την καταψήφιση της Συµφωνίας».
Οι πληροφορίες λένε ότι η Χαριλάου Τρικούπη προσανατολίζεται στο να αποφύγει να θέσει ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας, ωστόσο αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε… αναµµένα κάρβουνα εν όψει της σχετικής απόφασης που θα λάβει η Κεντρική Επιτροπή της ∆ΗΜΑΡ – την προσεχή Κυριακή εκτός απροόπτου. Εµπειρα στελέχη του προοδευτικού χώρου, πάντως, παρακολουθούν µε προβληµατισµό την κινούµενη άµµο και δεν αποκλείουν περαιτέρω εντάσεις µεταξύ ΚΙΝΑΛ και ∆ΗΜΑΡ τις επόµενες µέρες. Τα ίδια στελέχη σηµειώνουν µε νόηµα και τη χθεσινή παραίτηση του Λευτέρη Παπαγιαννάκη από τη θέση του αναπληρωτή γραµµατέα Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων στο ΚΙΝΑΛ.
Η παραίτηση εστάλη µια ηµέρα µετά τη συµµετοχή του κ. Παπαγιαννάκη στην εκδήλωση για τις Πρέσπες µε βασικό οµιλητή τον Αλέξη Τσίπρα. Στέλεχος του Κινήµατος Αλλαγής υπενθυµίζει µε σκωπτική διάθεση ότι ο κ. Παπαγιαννάκης έδωσε µάχη να λάβει τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ για να διεκδικήσει τον ∆ήµο Αθηναίων. Το «χρίσµα» έλαβε, ως γνωστόν, στη συνέχεια ο Παύλος Γερουλάνος, έχοντας λάβει, όπως λένε στελέχη του ΚΙΝΑΛ, τη διαβεβαίωση του αντιδηµάρχου κ. Παπαγιαννάκη ότι θα στηρίξει τη δηµοτική παράταξη στη δύσκολη επανεκκίνηση.
Η ανησυχία για αρνητικούς αιφνιδιασµούς, και δη στο κατώφλι της προεκλογικής περιόδου, αφορά, σύµφωνα µε στελέχη του ΚΙΝΑΛ, στη στάση που θα κρατήσουν κορυφαίοι της παράταξης, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου. Το ζήτηµα των Πρεσπών ήταν και είναι για το Κίνηµα Αλλαγής µια υπόθεση που δεν πρέπει να προκαλέσει τριγµούς και αναταράξεις στο εσωτερικό, αλλά αναλυτικές συζητήσεις για τη στήριξη της κεντρικής γραµµής. Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν αποκλείεται να τοποθετηθεί επί του θέµατος µέσα στα επόµενα 24ωρα, κάτι που έκανε τον περασµένο Ιούνιο, όταν είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση Τσίπρα για µικροκοµµατικά παιχνίδια και είχε υπογραµµίσει την ανάγκη κύρωσης µιας συµφωνίας υπέρ των εθνικών συµφερόντων.
«Αν περιµένουν σωσίβιο από τον Κώστα Σηµίτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, στο τέλος από τα µαλλιά τους θα πιαστούν» διεµήνυσε χθες ο Μανώλης Οθωνας, ο οποίος σε ερώτηση σχετικά µε τη µέχρι τώρα «σιωπή» των δύο πρωθυπουργών απάντησε, στρέφοντας τα φώτα στις ευρύτερες εξελίξεις: «Ο κ. Καµµένος είναι το πολιτικό alter ego του κ. Τσίπρα και το αντίστροφο. Ούτε ο ένας είναι αριστερός, ούτε ο άλλος ακροδεξιός, γιατί απλά δεν είναι πολιτικά τίποτα. Ούτε ιδεολογίες, ούτε αρχές, ούτε πολιτικό έρµα έχουν. Είναι κυνηγοί της καρέκλας και αντιδικούν, συζητούν και συµβιβάζονται µόνο για να την κρατήσουν. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».
«Πολιτική εργολαβία» Ο στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηµατά µίλησε µε σκληρά λόγια και για όλους όσοι συµµετείχαν στην εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής µε οµιλητή τον πρωθυπουργό: «Η χθεσινή εκδήλωση ήταν πολύ κατώτερη των προσδοκιών, αλλά και των πιέσεων που είχαν προηγηθεί, για να εµφανίσουν νέα πρόσωπα ως νέα ανοίγµατα στον χώρο. Τελικά, χθες βρέθηκαν οι κυβερνητικοί αξιωµατούχοι, µετακλητοί υπάλληλοι και κοµµατικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και κάποιοι ήδη "σεσηµασµένοι", που µε τον έναν ή τον άλλον τρόπο εδώ και πάρα πολλούς µήνες έχουν αναλάβει δουλειά στη συγκεκριµένη “πολιτική εργολαβία”. Εποµένως, ουδέν νεότερον προσέφερε η χθεσινή εκδήλωση που να δικαιολογεί περαιτέρω συζήτηση».
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr