Mπακογιάννη: Ποτέ πριν δεν κρατήθηκε μια κυβέρνηση στην εξουσία με βουλευτές double face
«Σήμερα είναι μια δύσκολη στιγμή για το ελληνικό κοινοβούλιο»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την αμφιβολία της ότι η Συμφωνία των Πρέσπών θα «περάσει» εύκολα από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής εξέφρασε η Ντ. Μπακογιάννη.
Όπως εξήγησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί αυτή τη στιγμή 145 βουλευτές και αυτή είναι η δύναμη που θα πρέπει να αντανακλάται σε όλες τις επιτροπές της Βουλής. Συμπλήρωσε ότι μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση θα μπορέσει να διατηρήσει την πλειοψηφία στις επιτροπές εάν κι εφόσον οι έξι βουλευτές που φέρονται ότι θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης προσχωρήσουν στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Θέλω να σημειώσω και προσέξτε το καλά, ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές σήμερα που μιλάμε. Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, αυτή είναι η κοινοβουλευτική δύναμη η οποία θα αντανακλάται σε όλες τις επιτροπές της Βουλής, πράγμα το οποίο περίτρανα αποδεικνύει την ανωμαλία που θα υπάρξει στο εξής στη λειτουργία του κοινοβουλίου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να αλλάξετε και καθιστά το αίτημά μας για εκλογές ακόμη πιο επιτακτικό», είπε η κ. Μπακογιάννη η οποία μιλώντας λίγο μετά με δημοσιογράφους επισήμανε ότι ανακύπτει ζήτημα με την πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής καθώς εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δύναμη που έχει σήμερα, διαθέτει 145 βουλευτές.
«Σήμερα είναι μια δύσκολη στιγμή για το ελληνικό κοινοβούλιο», είπε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Το ελληνικό κοινοβούλιο έχει περάσει πολλές δύσκολες στιγμές αλλά ποτέ μέχρι σήμερα, στη μεταπολίτευση τουλάχιστον δεν κρατήθηκε μια κυβέρνηση στην εξουσία με βουλευτές double face. Ποτέ μέχρι σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο δεν εκλήθησαν μεμονωμένοι βουλευτές να κρατήσουν μια κυβέρνηση στην εξουσία η οποία έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, η οποία ακολουθεί μια πολιτική που είναι αντίθετη με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Μια κυβέρνηση η οποία γατζώνεται στην εξουσία μόνο και μόνο για να μπορεί να έχει τα οφέλη αυτής. Στη δημοκρατία όμως, έλεγε ο Παύλος Μπακογιάννης, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Οι εκλογές θα έρθουν, θα έρθουν γρήγορα και την απάντηση θα τη δώσει ο λαός».
Η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης υπογράμμισε ότι μπορεί απόψε η κυβέρνηση να πάρει την εμπιστοσύνη, «χάρη σε έξι βουλευτές που ανταλλάσσουν την ψήφο τους έναντι πολιτικών ωφελημάτων« αλλά «δεν έχει ούτε την πολιτική ούτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση».
«Οι βουλευτές που θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εκλέχτηκαν από τον λαό, με ακριβώς τις αντίθετες θέσεις. Δεν αμφιβάλλετε πως εξελέγη με τη ΝΔ η κ. Παπακώστα όταν σας αποκαλούσε αποκορύφωμα λαϊκισμού. Δεν δικαιούται λοιπόν, με βάση τη δημοκρατική ευαισθησία να πάρει τις ψήφους των νεοδημοκρατών και να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο αντίπαλο κόμμα. Το ίδιο ισχύει και για τον κ. Δανέλλη, ο οποίος καταλήγει σε ένα χώρο βέβαια από τον οποίο ξεκίνησε, αφού πέρασε από διάφορα κόμματα αλλά είναι βέβαιο ότι όταν εξελέγη με το Ποτάμι, εξελέγη ως βουλευτής της αντιπολίτευσης και όχι της συμπολίτευσης. Και αυτή είναι η πολύ μεγάλη διαφορά», είπε η βουλευτής της ΝΔ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη άνοιξε την ομιλία του με δύο παρατηρήσεις «επί προσωπικού». «Χθες ο κ. Τσίπρας κουνώντας το δάχτυλο στον Κυριάκο Μητσοτάκη του είπε, με την Κουτσογιώργειο λογική, ότι δεν δικαιούται να ομιλεί περί αποστασίας, λόγω οικογενειακής κληρονομιάς. Αντιπαρέρχομαι τη γνωστή φασιστική λογική της οικογενειακής ευθύνης, για να απαντήσω εγώ στον πρωθυπουργό, διότι ο Κυριάκος ήταν αγέννητος εκείνη την εποχή, που έχω μερίδιο της οικογενειακής ευθύνης. Είμαι περήφανη για τους δημοκρατικούς αγώνες του πατέρα μου, από την κατοχή μέχρι τη δικτατορία των συνταγματαρχών. Εύχομαι το ίδιο να μπορεί να πει και ο κ. Τσίπρας για τον δικό του πατέρα», είπε η Ντόρα Μπακογιάνη.
Ταυτόχρονα σχολίασε και τα υπονοούμενα του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου σε βάρος του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση. «Αναφορικά με τα υπονοούμενα του κ. Καμμένου σε σχέση με την τρομοκρατία εναντίον του προέδρου της Βουλής, του κ. Βούτση, δεν νομίζω ότι υπάρχει ούτε ένας βουλευτής μέσα σε αυτή την αίθουσα που να μην γνωρίζει το διαχρονικό αγώνα μου εναντίον της τρομοκρατίας, καθώς και την άποψή μου για τις βόλτες του κ. Κουφοντίνα στο κέντρο της Αθήνας, τις ιδανικές συνθήκες κράτησής του σε φυλακές πολυτελείας κ.ο.κ.
Όμως ουδέποτε επέτρεψα στον εαυτό μου, στις ατελείωτες δηλώσεις που έχω κάνει για το θέμα, να αφήσω έστω και το ελάχιστο υπονοούμενο για τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων. Και αυτό παρότι ως γνωστόν, ο Νίκος Βούτσης είναι ένας από τους σκληρότερους ιδεολογικούς αντιπάλους της παράταξής μας. Στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες. Το ήθος και το ύφος των πολιτικών χαρακτηρίζει τους ίδιους αλλά και τα κόμματα που υπηρετούν. Να τον χαίρεστε τον κ. Καμμένο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Να τον χαίρεστε τον «αναντικατάστατο» υπουργό 'Αμυνας, όπως μας είπε ο κ. Τσίπρας. Να χαίρεστε τον κυβερνητικό σας εταίρο με τον οποίο είχατε λαμπρή, ειλικρινή σχέση. Να χαίρεστε εκείνον, ο οποίος για να τονώσει το εγώ του, σήκωσε δύο mirage, υποθέτω για να δείξει το πόσο κλαίει η πολεμική αεροπορία για την αποχώρησή του, χωρίς να υπολογίζει πόσες χιλιάδες ευρώ κόστισαν αυτές οι πτήσεις στον ήδη ισχνό προϋπολογισμό του υπουργείου 'Αμυνας», είπε η κ. Μπακογιάννη.
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr