Κυβέρνηση: Με Ούρσουλα στην Αθήνα, παίζει το χαρτί του Ταμείου Ανάκαμψης
Δύσκολη εξίσωση η επιστροφή στην κανονικότητα – Αίνιγμα ο τουρισμός🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πρόκειται να έρθει στις 17 του μήνα στην Αθήνα, με το «μενού» να περιλαμβάνει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στην επίσκεψη αυτή θα επισφραγιστεί η έγκριση του σχεδίου «Ελλάδα 2.0», με τη χώρα να απορροφά 7. 8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Η κυβέρνηση ποντάρει στο χαρτί της οικονομίας
Η κυβέρνηση ποντάρει στο… χαρτί της οικονομίας και επιδιώκει μια δυναμική επιστροφή στην ανάκαμψη, προκειμένου να επουλωθούν οι βαθιές πληγές της πανδημίας στο εισόδημα των πολιτών. Τα θετικά μήνυμα που έρχονται από το μέτωπο των αγορών (με τη διαφορά μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού τα spread να επιστρέφει στα επίπεδα του 2008) δημιουργούν αισιοδοξία.
Η εκτίμηση είναι ότι η οικονομία έδειξε ισχυρά αντισώματα στον κορονοϊό και πρόσφατα ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης σημείωσε ότι αναμένει να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι προβλέψεις των επενδυτών για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021 και του 2022. Στα «συν» που καταγράφονται είναι και η αύξηση των τραπεζικών καταθέσεων κατά πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ από τις αρχές του 2020.
Δύσκολη η επιστροφή στην κανονικότητα – Αίνιγμα ο τουρισμός
Ωστόσο στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως ο δρόμος επιστροφής στην κανονικότητα δεν θα είναι εύκολος. Η σταδιακή «αποσωλήνωση» της οικονομίας από τα μέτρα προστασίας (π.χ. αποζημίωση ειδικού σκοπού) μπορεί να επιφυλάσσει δυσάρεστες εκπλήξεις στο μέτωπο της απασχόλησης.
Παράλληλα είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το πόσο δυναμική θα είναι η επιστροφή της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού, καθώς υπάρχουν ακόμα αστάθμητοι παράγοντες (για παράδειγμα η Ελλάδα παραμένει στην «πορτοκαλί λίστα» του Ηνωμένου Βασίλειου). Επίσης υπάρχει και ο φόβος για ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, εξέλιξη που πέρα από τις σοβαρές υγειονομικές επιπτώσεις θα οδηγούσε ξανά την οικονομία σε ένα κύκλο εσωστρέφειας.
Με αυτά τα δεδομένα το οικονομικό επιτελείο εστιάζει στην όσον το δυνατόν ταχύτερη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Στόχος είναι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου να φτάσουν τα πρώτα τέσσερα δισεκατομμύρια, με βαρύτητα να δίνεται σε δράσεις που σχετίζονται με την ψηφιακή μετάβαση και την πράσινη ανάπτυξη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου «βλέπουν» πως το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας (πέρα από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας) και να δημιουργήσει πρόσθετες 200.000 θέσεις εργασίας. Συνολικά σε βάθος πενταετίας μπορούν να κινητοποιηθούν σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επιχορηγήσεις και δανεισμό, με ενεργοποίηση και του ιδιωτικού τομέα.
Πάντως κυβερνητικά στελέχη αναγνωρίζουν πως δεν πρόκειται για «σπριντ» αλλά για έναν μαραθώνιο. Η εκταμίευση των κονδυλίων εξαρτάται από την ικανοποιητική εκπλήρωση των στόχων, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης. Σε περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει ότι τα έργα δεν έχουν εκπληρωθεί ικανοποιητικά μπορεί να βγάλει «κόκκινη κάρτα» και να αναστείλει την καταβολή μέρους ή και του συνόλου της χρηματοδότησης.
Προς το παρόν πάντως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για τη «μάχη» του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή, όπου θα βρει απέναντι της την αντιπολίτευση. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο στο οποίο το Μέγαρο Μαξίμου δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα, ενώ η τριήμερη κοινοβουλευτική συζήτηση θα δώσει και το έναυσμα για να ξεδιπλωθούν οι επόμενες κινήσεις στο μέτωπο της οικονομίας (με έμφαση στο πεδίο της απασχόλησης).
Πανελλήνιες 2021: Ποιοι υποψήφιοι θα αποζημιωθούν με 350 ευρώ
ΤΡΑΙΝΟΣΕ: «Ξαναβαφτίζεται» και αλλάζει σήμα
Κορονοϊός: 781 κρούσματα, 24 θάνατοι, 376 διασωληνωμένοι
Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr