Ερντογάν - Μπάιντεν: Ίχνη συμβιβασμού στο θέμα των S-400
Μεταδίδει από την Τουρκία η ανταποκρίτρια του ethnos.gr, Μαρία Ζαχαράκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε συμβιβαστική λύση φαίνεται να κατέληξαν στο θέμα των S-400 Ερντογάν και Μπάιντεν, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο ακόμη το… παζάρι που διεμήφθη.
Ο τούρκος πρόεδρος στη συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο δήλωσε (για το εσωτερικό του προφανώς ακροατήριο) ότι επέμεινε στις θέσεις του για το ρωσικό αντι-πυραυλικό σύστημα, αλλά το θέμα (ή συμφωνία άραγε;) παραπέμφθηκε να συζητηθεί πλέον από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας Τουρκίας - ΗΠΑ.
«Φυσικά, δεν ήταν δυνατόν το ζήτημα των S-400 να μην είναι στην ατζέντα σε μια τέτοια συνάντηση που πραγματοποιείται εδώ, αλλά εξέφρασα τις ίδιες σκέψεις, που είχαμε εκφράσει και παλαιότερα στον πρόεδρο για τους S-400.
Και πέρα από αυτό, του εξέφρασα κατά τον ίδιο τρόπο τις σκέψεις μας και για το ζήτημα των F-35. Ελπίζω ότι κατέστησα σαφές ποια είναι τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε από κοινού στην αμυντική βιομηχανία.
Φυσικά, αυτές οι δουλειές δεν τελειώνουν εδώ σήμερα. Στην επόμενη φάση, οι υπουργοί Εξωτερικών μας και οι υπουργοί Αμύνης μας ελπίζουμε να συναντηθούν και να συζητήσουν το επόμενο στάδιο αυτής της διαδικασίας».
Εποικοδομητική η συνάντηση με Μπάιντεν – Θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας
Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι εξήγησε τις ευαισθησίες και τις προσδοκίες της Τουρκίας και χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν «εποικοδομητική», ενώ τον προσκάλεσε να επισκεφτεί στην Τουρκία.
«Είχαμε μια ουσιαστική συνάντηση με τον Μπάιντεν με τον οποίο έχουμε μακροχρόνια φιλία», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι συζήτησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο ζητήματα στα οποία υπάρχει ανάγκη για αποτελεσματική συνεργασία.
«Θα αυξήσουμε τη συνεργασία μας με Μπάιντεν το επόμενο διάστημα. Είδαμε μια ισχυρή βούληση για μια νέα περίοδο στις σχέσεις μας. Συμφωνήσαμε να διατηρήσουμε απευθείας κανάλια διαλόγου. Ήταν μια χρήσιμη και φιλική συνάντηση. Στοχεύει στην έναρξη μιας παραγωγικής συνεργασίας με βάση το σεβασμό και τα συμφέροντά μας σε κάθε τομέα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορεί να επιλυθεί μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ», ανέφερε.
Στην πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε ότι θα μπορούσε να την επισκεφθεί όταν θα χαλαρώσει λίγο το πρόγραμμά του.
Αναφορικά με το ρόλο του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερος.
«Όπου χρειάζεται η ομπρέλα ασφάλειας που παρέχει το ΝΑΤΟ, από τη Μεσόγειο έως τον Εύξεινο Πόντο, από την Ευρώπη έως την Ασία, η Συμμαχία πρέπει να αναλάβει ενεργό ρόλο.
Η περίοδος δεν είναι να αποφεύγουμε τις ευθύνες, είναι καιρός να αναλαμβάνουμε ευθύνες. Ειδικότερα, το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει πιο αποτελεσματικές πρωτοβουλίες ενόψει των παγκόσμιων προκλήσεων», δήλωσε.
Ερωτηθείς για την παραμονή της Τουρκίας στο Αφγανιστάν, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι εξέφρασε ξεκάθαρα τις σκέψεις του στον Αμερικανό πρόεδρο.
«Εάν δε θέλουν να εγκαταλείψει η Τουρκία το Αφγανιστάν, η στήριξη των ΗΠΑ σε διπλωματικά και οικονομικά θέματα είναι σημαντική. Είναι αδύνατον να παραμεριστεί η πραγματικότητα των Ταλιμπάν», ανέφερε.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε την ενημέρωση με το θέμα της τρομοκρατίας, στηλιτεύοντας ουσιαστικά τη στάση των ΗΠΑ.
«Δεν υπάρχουν διπλά στάνταρτ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Από τη μία υποστηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και από την άλλη θέλουν να τις εξολοθρεύσουν.
Είπα ξεκάθαρα ότι πρέπει να μπει τέλος στην υποστήριξη των ΗΠΑ στο PYD/PKK», ανέφερε.
Προσφυγικό - Λιβύη
Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε πάλι παράπονα για το προσφυγικό, ενώ είπε ότι η Τουρκία εμπόδισε τον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη. Ανέφερε ότι συζήτησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο μία κοινή δράση σε Συρία και Λιβύη.
«Οι περισσότερες από τις δεσμεύσεις απέναντι στην Τουρκία, η οποία έχει φροντίσει για 3,6 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες για σχεδόν 10 χρόνια, δεν έχουν ικανοποιηθεί. Η εκπαίδευση και η συμβουλευτική υποστήριξη που παρείχαμε, μετά από πρόσκληση της νόμιμης κυβέρνησης, εμπόδισαν τη Λιβύη να παρασυρθεί σε έναν παρατεταμένο εμφύλιο πόλεμο», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι με τον Μπάιντεν «εστιάσαμε στο αν θα μπορούσαμε να υπάρξει κάποια κοινή δράση για τη Συρία και τη Λιβύη. Είπαμε ότι μπορούμε να το κάνουμε άνετα. Θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας».
Τέλος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν τέθηκε στη συζήτηση, παρόλο που ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει πριν τη συνάντηση ότι ένα τέτοιο θέμα δεν μπορεί να περάσει έτσι.
Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Για μία ώρα τα είπαν οι δύο ηγέτες
Eλευθερίες για τους εμβολιασμένους: Τα προνόμια στο τραπέζι - Πότε έρχονται
Εμβόλιο AstraZeneca: Στοπ για τους κάτω των 60 - Τι ισχύει με τη δεύτερη δόση
Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας
Καιρός: Συνεχίζονται οι καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πιθανότητα χαλαζόπτωσης στην Αττική
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr