Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Η επόμενη μέρα - Συντονισμός ΕΕ και ΗΠΑ για Τουρκία
Οι ευρωπαίοι κρατούν μικρό καλάθι για την αλλαγή ρητορικής του Ερντογάν🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες παρακολουθούν θετικά την αλλαγή ρητορικής στην οποία έχει επιδοθεί εσχάτως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο δεν τρέφουν αυταπάτες: Κρατούν μικρό καλάθι, διότι όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν, άλλα λέει στις Βρυξέλλες και άλλα κάνει σε διάφορα μέρη του κόσμου.
Ενημερώνει ο Μπάιντεν τους Ευρωπαίους για τις επαφές του με Ερντογάν
Στην επαύριο των συναντήσεων του Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους στις σχέσεις με την Τουρκία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ενημερώσει σήμερα, Τρίτη 15 Ιουνίου τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ για τα όσα διαμείφθηκαν κατά τις επαφές του με τον Ερντογάν. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του OPEN στις Βρυξέλλες Μαρία Ψαρά, στο τραπέζι της Συνόδου, θα τεθούν τα θέματα Ανατολικής Μεσογείου και συνολικά της στάσης της Τουρκίας.
Τα όσα θα συζητηθούν στη Σύνοδο ΕΕ – ΗΠΑ, θα καθορίσουν εν πολλοίς και την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Όπως μετέφερε η Μαρία Ψαρά, το κλίμα για την Τουρκία είναι θετικό, αλλά και επιφυλακτικό. Ευρωπαίοι διπλωμάτες αποτιμούν θετικά το γεγονός ότι ο Ερντογάν είχε μπαράζ επαφών τόσο με τον κ. Μπάιντεν, όσο και με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Μακρόν.
Ωστόσο οι Ευρωπαίοι κρατούν μικρό καλάθι, καθώς είναι γνωστό πως άλλα λέει στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Τουρκίας και τελικά άλλα πράττει σε διάφορες περιοχές του κόσμου, που η Άγκυρα προσπαθεί να παρέμβει (π.χ. Λιβύη). Το μήνυμα λοιπόν που θα στείλουν οι Ευρωπαίοι στον Ερντογάν είναι: «Θέλουμε έργα και όχι λόγια, είμαστε συντονισμένοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Πελώνη: Μητσοτάκης - Ερντογάν συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί
Κλίμα αποκλιμάκωσης εκπέμπεται όμως και από την Αθήνα, στον απόηχο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, έκανε λόγο για καλό κλίμα στο τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ενώ σημείωσε ότι οι δυο τους συμφώνησαν να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας της Τουρκίας με την Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθεί κάποιος ειδικός μηχανισμός.
«Η απευθείας επαφή μεταξύ δύο ηγετών θα έπρεπε να είναι αυτονόητη και όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο πρωθυπουργός δεν θα έπρεπε να αποτελεί είδηση μια επαφή του με τον πρόεδρο της γειτονικής χώρας», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν δέχθηκε ο πρωθυπουργός πρόσκληση για επίσκεψη στην Τουρκία, η κυβερνητική εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπάρχει κάτι ειδικό προς το παρόν. «Έχουν ενεργοποιηθεί, και με αυτή τη συνάντηση που έγινε χθες (σ.σ. τη Δευτέρα) στο ανώτατο επίπεδο, όλοι οι διμερείς δίαυλοι επικοινωνίας και αναμένουμε να αποδειχθεί και στην πράξη ότι αυτό θα σημάνει μια σταδιακή βελτίωση των διμερών σχέσεων», είπε.
Όπως είπε η κ. Πελώνη «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην ΕΕ».
Αναφορικά με το Κυπριακό, συνέχισε η κυβερνητική εκπρόσωπος «ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πελώνη.
Μητσοτάκης: Προς όφελος όλων η συνεργασία
Σημειώνεται πως μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο πρωθυπουργός, σε μήνυμά του στο twitter ανέφερε: «Αν και οι διαφορές παραμένουν, η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός».
Ερντογάν: Πρότεινα ιδιωτική γραμμή συνομιλίας
Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος της Τουρκίας, έκανε λόγο για συμφωνία αναθέρμανσης του διαλόγου και σύστασης απευθείας επικοινωνίας μεταξύ τους για την επίλυση των ζητημάτων.
«Στη συνάντησή μας με τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το μηχανισμό διαλόγου, τον οποίο αναθερμάναμε. Διαπιστώσαμε με τον κ. πρωθυπουργό σύγκλιση απόψεων προκειμένου να υπάρξουν αμοιβαία βήματα για την υποστήριξη της θετικής ατζέντας. Ας συνομιλούμε εμείς οι δύο. Επιπλέον, αποφασίσαμε - όταν χρειάζεται - να συνομιλούμε μεταξύ μας μέσω μίας ιδιωτικής γραμμής κι επίσης ότι δεν έχει νόημα να βάζουμε κανέναν ανάμεσά μας».
«Φέτος θα είναι ήσυχα»
Απαντώντας σε ερώτηση του ΟΡΕΝ TV σχετικά με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα για ένα ήσυχο καλοκαίρι φέτος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «συμφωνώ φυσικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να δηλώσω ότι ήταν και θα είναι μια ήσυχη χρονιά φέτος. Είχαμε μια καλή συνάντηση. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στις άλλες περιοχές, του είπα το εξής: Ας μην ανακατεύουμε τρίτες χώρες ή τρίτα άτομα. Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους προβληματικές καταστάσεις, ‘εσείς να με καλείτε άνετα από την ιδιωτική γραμμή κι εγώ το ίδιο κι έτσι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ας κάνουμε βήματα ως Τουρκία και Ελλάδα. Κι όπου υπάρχουν προβλήματα, ας τα βάλουμε πάνω στο τραπέζι. Και οι αρμόδιοι συνεργάτες μας ας δουλέψουν πάνω σε αυτά κι έπειτα ας τα φέρουν σε εμάς. Να πάρουμε εμείς την τελική απόφαση».
Απεργία 16 Ιουνίου – ΑΔΕΔΥ: Εξαιρούνται οι εκπαιδευτικοί που εμπλέκονται στις Πανελλαδικές
Απεργία 16 Ιουνίου - ΜΜΜ: Πώς θα κινηθούν Τραμ και Ηλεκτρικός
Προβληματισμός για τα «μπρος-πίσω» με το AstraZeneca – Κικίλιας: Με το ίδιο σκεύασμα η β' δόση
Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας για τα ΕΠΑΛ
Τελικά χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο το αεροσκάφος που συνετρίβη στο Καζακστάν; Όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής
«Λευκή» ουκρανική επέλαση στη χώρα: Πού χτυπά ο χιονιάς το επόμενο 3ήμερο – Το ενδεχόμενο χιονοκαταιγίδων στην Αττική
Οδηγοί εγκλωβίστηκαν από τα νερά στο Σχηματάρι: Τους είπαν να αφήσουν τα αμάξια τους εκεί μέχρι στην Παρασκευή
Η σοκολάτα Ντουμπάι αναδεικνύεται σε must αυτά τα Χριστούγεννα - Πώς δημιουργήθηκε το περίφημο γλύκισμα με τις στρώσεις
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr