Κυβέρνηση: Η ρητορική του «σκουριασμένου» συνδικαλισμού και το αφήγημα των μεταρρυθμίσεων
Τι θα πει στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ψηφίζεται σήμερα το εργασιακό νομοσχέδιο και πρόκειται να υπάρξει παρέμβαση του πρωθυπουργού στη Βουλή.
Εργασιακό νομοσχέδιο: Τι θα πει ο Μητσοτάκης στη Βουλή
«Άρωμα» μεταρρυθμίσεων πρόκειται να έχει η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, όπου συζητείται το εργασιακό νομοσχέδιο. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στο μεγάλο στοίχημα της δημιουργίας νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας, κάνοντας αναφορά σε ρυθμίσεις που «κοιτούν» προς το μέλλον και αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα.
Το Μέγαρο Μαξίμου μιλά για ένα νομοσχέδιο που δίνει «δύναμη στον εργαζόμενο», εστιάζοντας σε μια σειρά θετικών διατάξεων. Αυτό που σημειώνεται είναι πως το νομοσχέδιο στηρίζει την εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και την ισότητα των φύλων στην εργασία, ενώ παράλληλα προσβλέπει στην άρση αδικιών του παρελθόντος.
Μεταξύ των διατάξεων στις οποίες δίνεται βαρύτητα είναι το δικαίωμα αποσύνδεσης στην τηλεργασία, η άδεια στους νέους πατέρες, η προστασία των εργαζόμενων σε delivery καθώς και η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Στην πρώτη γραμμή η διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Στην πρώτη γραμμή της σημερινής συζήτησης θα βρεθεί η διάταξη που προβλέπει διευθέτηση του χρόνου εργασίας και με ατομικές συμβάσεις. Η συγκεκριμένη ρύθμιση έχει δεχθεί σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, που μιλά για κατάργηση του οκταώρου και για «Δούρειο ίππο» που στοχεύει στις συλλογικές συμβάσεις.
Στο θέμα αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει στην αντεπίθεση, σημειώνοντας πως ανάλογες ρυθμίσεις έχουν εφαρμοστεί και στο παρελθόν. Μάλιστα στην πολιτική «μάχη» αξιοποιείται ένα ακόμα επιχείρημα: το ότι σε Ισπανία και Πορτογαλία (όπου συμμετέχουν και αριστερά κόμματα στην κυβέρνηση) εφαρμόζονται σχετικές διατάξεις. Πάντως οι αναφορές αυτές ανεβάζουν το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το ότι επεκτείνει τη διευθέτηση και με ατομικές συμβάσεις.
Την ίδια στιγμή οι αλλαγές στο λεγόμενο συνδικαλιστικό νόμο μπαίνουν μπροστά στη «γαλάζια» επικοινωνιακή μάχη. Η κυβέρνηση φιλοδοξεί να στριμώξει την αντιπολίτευση, την οποία κατηγορεί για ταύτιση με «ξεπερασμένες» συνδικαλιστικές αντιλήψεις.
Στα εξ… αριστερών βέλη οι βουλευτές της πλειοψηφίας απαντούν πως με το νέο πλαίσιο οι συνδικαλιστές θα έχουν την ίδια προστασία με τις εγκύους. Προσθέτοντας πως στο παρελθόν υπήρχαν κενά στο πλαίσιο με αποτέλεσμα συνδικαλιστές να προστατεύονται ακόμη και αν έχουν εμπλακεί σε βιαιοπραγία εναντίον συναδέλφου τους ή και σε σεξουαλική παρενόχληση.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχει η άποψη πως η συμμετοχή στην πρόσφατη απεργία έδειξε πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης δεν πιστεύει στον «κακό λύκο» του εργασιακού νομοσχεδίου. Παράλληλα επικρατεί η εκτίμηση πως το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών βλέπει θετικά τη ρύθμιση περί ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας κατά τις απεργίες στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.
Το επιχείρημα που προβάλλεται - και το οποίο θα ακουστεί και σήμερα στη Βουλή από τη «γαλάζια» πτέρυγα - είναι πως «δεν μπορούν οι λίγοι να ταλαιπωρούν τους πολλούς».
Ονομαστική για όλα τα άρθρα
Τέλος να σημειωθεί πως στη σημερινή συνεδρίαση θα υπάρξει από τη Νέα Δημοκρατία αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να «πιεστεί» η αντιπολίτευση και να ψηφίσει μια σειρά διατάξεων (π.χ. για την προστασία από φαινόμενα παρενόχλησης, για τις γονικές άδειες κ.α.). Το στίγμα έδωσε άλλωστε στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, που σημείωσε πως η αντιπολίτευση – εκτός ΚΚΕ – συμφωνεί με τα 85 από τα 129 άρθρα του νομοσχεδίου ενώ αν συμπεριληφθούν και οι διατάξεις για το ΣΕΠΕ φτάνουν στα 109 άρθρα.
Εμβόλια mRNA: Στο μικροσκόπιο περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα
Κορονοϊός - ΗΠΑ: Μη καταγεγραμμένα κρούσματα σε 5 Πολιτείες από το 2019
Μπαμπατζάν: Ο Ερντογάν νομίζει ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω από αυτόν
Γεωργιάδης: Ασφαλώς είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός – Δικαστικό ζήτημα
Μητσοτάκης από Βουδαπέστη για ελληνοτουρκικά: Η κανονικότητα πρέπει να είναι ζητούμενο στις σχέσεις γειτονικών χωρών
«Υπάρχει ελευθερία για ανόητους στο Χ»: Η απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης στον Έλον Μασκ
Η μητέρα της Ειρήνης προσφεύγει στη δικαιοσύνη για να ερευνηθεί ο θάνατος της κόρης της - Ζητεί να συσχετιστούν οι δικογραφίες
Παναγία των Παρισίων: Ήχησαν ξανά οι καμπάνες για πρώτη φορά μετά την πυρκαγιά του 2019
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr