Πρέσπες: Ψάχνουν 151 με Ποτάμι και «απείθαρχη» ΔΗΜΑΡ
Στόχος τώρα οι 151 και για τις Πρέσπες. Μετά την επιτυχηµένη κίνηση υψηλού ρίσκου µε την ψήφο εµπιστοσύνης, το Μαξίµου χαράσσει τα επόµενα βήµατα µε το βλέµµα σε Ποτάµι και ΚΙΝΑΛ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Και τώρα Πρέσπες! Η κυβέρνηση ανανέωσε χωρίς εκπλήξεις την εµπιστοσύνη της από τη Βουλή αποσπώντας τις αναµενόµενες 151 ψήφους και ήδη σχεδιάζει την «επόµενη» ηµέρα και την ψηφοφορία για τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν πως η Συµφωνία δεν θα έρθει τις επόµενες ώρες στην Επιτροπή της Βουλής, αλλά λίγο αργότερα, σε άµεσο πάντως χρόνο. Kάτι που υπονόησε και ο Αλέξης Τσίπρας ρωτώντας δηκτικά τον πρόεδρο της Ν∆ πόσο χρόνο χρειάζεται προτού έρθει η Συµφωνία στη Βουλή.
Το τοπίο γύρω από τις Πρέσπες εµφανίζεται οµιχλώδες όσο το Ποτάµι δεν διασαφηνίζει τη στάση του, όµως το Μαξίµου ευελπιστεί ότι η ψήφος του τελικά στην ψηφοφορία θα είναι θετική. Εκ των πραγµάτων τα µπρος-πίσω του Ποταµιού προκαλούν ένα κράτηµα στην κυβέρνηση, η οποία ωστόσο πιστεύει ότι στο τέλος ο Σταύρος Θεοδωράκης θα πράξει αυτό που από την αρχή έχει αποφασίσει, δηλαδή θα συναινέσει στην κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών.
Το Μαξίµου άκουσε µε µεγάλη ικανοποίηση όσα είπε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήµα της Βουλής, ότι δηλαδή «θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σηµαίνει ψήφος εµπιστοσύνης» εκτιµώντας ότι ήταν ένα έµµεσο «ναι» στην έγκριση της Συµφωνίας για το «Μακεδονικό». ∆εν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινοβραδινή του οµιλία ο πρωθυπουργός έθεσε ενώπιον διληµµάτων τις πολιτικές δυνάµεις και ασφαλώς και το Ποτάµι αναφορικά µε τη Συµφωνία των Πρεσπών.
Στη χθεσινοβραδινή του οµιλία ο πρωθυπουργός έθεσε τις πολιτικές δυνάµεις ενώπιον διληµµάτων
Στο Μαξίµου θεωρούν ότι ο Στ. Θεοδωράκης θα καταλήξει τελικά στις αποφάσεις του δείχνοντας συνέπεια και θα υπερψηφίσει τις Πρέσπες, ένα θέµα για το οποίο άλλωστε πήρε τη µεγάλη απόφαση να τερµατίσει τη σχέση του κόµµατός του µε το Κίνηµα Αλλαγής.
Στην κυβέρνηση αναφέρουν -σχολιάζοντας σχετικές πληροφορίες- πως ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να δώσει ηµεροµηνία εκλογών εφόσον αυτός είναι ο όρος που θα θέσει το Ποτάµι ή και άλλες δυνάµεις για να δώσουν τρεις βουλευτές του τη στήριξή τους στη Συµφωνία των Πρεσπών. Θυµίζουν µάλιστα ότι πριν από µερικές ηµέρες το Ποτάµι ζητούσε από τον πρωθυπουργό να επιλέξει την ψήφο εµπιστοσύνης πριν από τη Συµφωνία των Πρεσπών ώστε η κύρωσή της να µη φανεί ως παροχή στήριξης του Αλέξη Τσίπρα.
«Αυτό έγινε εκ των πραγµάτων» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σηµειωτέον ότι, σύµφωνα µε πληροφορίες, κατά την περίοδο των εορτών ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του Ποταµιού είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για ανταλλαγή ευχών, κατά τη διάρκεια της οποίας και τότε ο κ. Θεοδωράκης υπονόησε ότι η στάση του υπέρ της Συµφωνίας των Πρεσπών θα είναι θετική.
Κοµµατική πειθαρχία Συγχρόνως το Μαξίµου παρακολουθεί στενά και τις εξελίξεις στο Κίνηµα Αλλαγής. Ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει πει ότι θέλει να στηρίξει τη Συµφωνία και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή στη συνεδρίαση των οργάνων της ∆ΗΜΑΡ. Προς το παρόν το ΚΙΝΑΛ δεν έχει θέσει ζήτηµα κοµµατικής πειθαρχίας για την ψηφοφορία των Πρεσπών. Υπ’ αυτή την έννοια ο Θ. Θεοχαρόπουλος προσµετράται στους βουλευτές που θα στηρίξουν τη Συµφωνία.
Από την άλλη φαίνεται πως η κοµµατική πειθαρχία θα καθορίσει πολλά, καθώς και ο ∆ηµήτρης Κρεµαστινός φέρεται να έχει πει ότι, εφόσον δεν ισχύσει, ο ίδιος θα επιθυµούσε να στηρίξει τη Συµφωνία.
Ως προς την υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε χθες ότι υπέβαλε το απόγευµα της ∆ευτέρας την παραίτησή της στον πρωθυπουργό, χωρίς όµως αυτή να γίνει δεκτή, επικαλούµενη τις απειλές που δέχεται τόσο για την ψήφο της στην ανανέωση εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση όσο και για την ψήφο της στη Συµφωνία των Πρεσπών. Οι πληροφορίες λένε ότι η υφυπουργός θέλησε να παραιτηθεί ώστε εάν τελικώς αποφασίσει να µην ψηφίσει τις Πρέσπες, εφόσον έχει κριθεί το 151, να µην είναι µέλος της κυβέρνησης.
Οπως και να ’χει, το Μαξίµου τις τελευταίες ώρες ασχολείται αποκλειστικά µε τη διαχείριση των δύο κρίσιµων ψηφοφοριών και εµφανίζεται να πιστεύει ότι η θετική έκβασή τους θα ισχυροποιήσει την κυβέρνηση, δίνοντας στον πρωθυπουργό το πλεονέκτηµα να αποφασίσει χωρίς πιέσεις τον χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών.
Η Μέρκελ... επιστρέφει με τα απομνημονεύματά της - Αναφορές και στην Ελλάδα του 2015
Ρεύμα: Έρχεται νέος φόρος για τις επιδοτήσεις του χειμώνα - Δίχτυ προστασίας και στις επιχειρήσεις
Φαρμακονήσι: Εντοπίστηκαν 19 μετανάστες - Αναζητείται ένα άτομο στη θάλασσα
Το τελευταίο «αντίο» στον Δημήτρη Σούρα - Πλήθος κόσμου στην κηδεία του ψυχιάτρου
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr