Μητσοτάκης – Τσίπρας: Η αποκωδικοποίηση δύο συνεντεύξεων
Δύο συνεντεύξεις ενδεικτικές των όσων θα δούμε και θα ακούσουμε το επόμενο διάστημα στον πολιτικό διάλογο🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Δυο χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 και ενώ βρισκόμαστε προ των πυλών του τέταρτου κύματος της πανδημίας, οι τελευταίες συνεντεύξεις του Πρωθυπουργού και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιθανόν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικές για το μέλλον των πολιτικών εξελίξεων.
Η αρχή έγινε την προηγούμενη Κυριακή, με τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα «Καθημερινή» και τον Μιχάλη Τσιντσίνη. Πρόκειται, κατά την άποψή μου, για μια ιδιαίτερα σημαντική συνέντευξη, καθώς ο Πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα, λόγω και της ραδιοφωνικής της φύσης, να απλώσει όλη την ιδεολογική και πολιτική ατζέντα του τόσο ως προς τον απολογισμό της διετίας, όσο και ως προς το πώς σκέφτεται τα επόμενα βήματά του.
Όσον αφορά το πολιτικό μέρος της συνέντευξης, παρά το γεγονός ότι ένα από τα δυνατά επικοινωνιακά χαρτιά της κυβέρνησης και του ιδίου είναι η επιλογή των χαμηλών τόνων, η αποφυγή της πολιτικής σύγκρουσης και του οξυμένου λόγου, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κινηθεί σε υψηλότερους τόνους
Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, κατηγορώντας την για υγειονομικό σαμποτάζ, προχώρησε σε σκληρό διαχωρισμό των πολιτών ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, χαρακτηρίζοντας τους δεύτερους «free riders» και προειδοποιώντας ότι οι πρώτοι «δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο», ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έκανε όσα μπορούσε μέσα στην περίοδο της πανδημίας.
Αναφορικά με τα πιο ιδεολογικά χαρακτηριστικά της συνέντευξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε τον χαρακτηρισμό νεοφιλελεύθερος και χαρακτήρισε ξεπερασμένο τον διαχωρισμό Δεξιάς – Αριστεράς. «Δεν υπήρξα ποτέ νεοφιλελεύθερος. […] Ήμουν, είμαι και πιστεύω θα μείνω ένας, πιστεύω, προοδευτικός, φιλελεύθερος κεντροδεξιός πολιτικός», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με τους συνδικαλιστές του δικού του κόμματος, παραδεχόμενος ότι ουδέποτε είχε καλές σχέσεις μαζί τους, ενώ αναγνώρισε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν είναι θελκτική για τους νεότερους ψηφοφόρους. «Η δική μου δουλειά είναι να τους πείσω ότι εμείς είμαστε το κατεξοχήν προοδευτικό κόμμα σήμερα. Αν οι νέοι ταυτίζονται με την πρόοδο, οι νέες διαχωριστικές γραμμές σήμερα είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το προοδευτικό κόμμα. Και αυτοί οι οποίοι αγωνίζονται, ουσιαστικά, να κρατήσουμε πολιτικές που είναι από τη δεκαετία του ’80 είναι η πιο σκληρή συντήρηση», τόνισε διεκδικώντας την τοποθέτηση στο προοδευτικό φάσμα του πολιτικού τόξου.
Τέλος, σε ό,τι αφορά γενικότερα ιδεολογικοπολιτικά ζητήματα, έκανε σαφές ότι αμέσως μετά την πανδημία θα προχωρήσει τις προεκλογικές του εξαγγελίες για ανασύσταση του ΕΣΥ, προαναγγέλλοντας κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων, ενώ απέρριψε τις κατηγορίες για pushbacks μεταναστών στο Αιγαίο, λέγοντας ότι «το Λιμενικό δεν είναι υπηρεσία υποδοχής προσφύγων».
Τσίπρας: «Αντιμεταρρυθμίσεις» και προγραμματική συνεργασία
Μια εβδομάδα αργότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, με συνέντευξή του στο ieidiseis.gr και τον Βασίλη Σκουρή, ξεδίπλωσε τη δική του ιδεολογικοπολιτική ατζέντα.
Αρχικά, σήκωσε το γάντι σε όσα του καταλόγισε ο Κ. Μητσοτάκης για τη στάση του μέσα στην πανδημία, κάνοντας λόγο για μη αναγνώριση «της πλάτης που έβαλε η αντιπολίτευση» και για επιλογή «επιθετικής, καιροσκοπικής και αλαζονικής στάσης». Εκτίμησε δε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εκφράζοντας την ετοιμότητα του κόμματός του και ζητώντας «νίκη έστω και με μία ψήφο διαφορά».
Επιπλέον, κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό για «αντιμεταρρυθμίσεις» και έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια κυβέρνηση με πρόγραμμα «προοδευτικών μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, ανέδειξε σε μείζον στοίχημα για τον ίδιο και το κόμμα του το άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, χωρίς να θέτει ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό πρόσημο: «Στόχος μας είναι να ξανακερδίσουμε τις εκλογές και οι εκλογές κερδίζονται από όποιον καταφέρει να κερδίσει τους πολίτες που αυτοπροσδιορίζονται ως πολίτες του κέντρου ή του λεγόμενου μεσαίου χώρου. […] Τον κόσμο του μεσαίου χώρου δεν τον νοιάζει αν τα αφηγήματα είναι αριστερά ή δεξιά, αλλά εάν λένε κάτι για τη ζωή τους, για το μισθό, την επιχείρηση, την κοινωνική δικαιοσύνη και ένα κράτος που θα είναι δίπλα τους και όχι απέναντί τους», ήταν η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα.
Ίσως για πρώτη φορά έκανε σαφή προγραμματική έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι δεν διεκδικεί ηγεμονικό ρόλο σε μια πιθανή σύγκλιση: «Εγώ δεν είμαι της άποψης “ΣΥΡΙΖΑ και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις”. Σέβομαι την αυτονομία του κάθε πολιτικού κόμματος, το ρόλο του και θεωρώ ότι οι όποιες συγκλίσεις ή όποιες διαφωνίες, πρέπει να γίνονται ανοιχτά, δημόσια στη βάση του προγράμματος. Να είναι προγραμματικές οι συγκλίσεις και προγραμματικές οι διαφωνίες».
Παράλληλα, -για πολλοστή φορά - έθεσε ως άμεσο στόχο της επόμενης περιόδου το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία με στελεχιακή ανασυγκρότηση του κόμματος, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά νέα πρόσωπα στην κομματική πυραμίδα.
Και δυο ακόμα παρατηρήσεις
Διαβάζοντας τις δύο συνεντεύξεις διαπιστώνει κανείς ότι οι πρόωρες εκλογές κάθε άλλο παρά απίθανες είναι. Από τη μια πλευρά, ο Πρωθυπουργός επιλέγει, σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, να οξύνει την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση. Από την άλλη, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να προετοιμάζεται για αυτό το ενδεχόμενο πιστεύοντας, ότι ο αιφνιδιασμός είναι πιο πιθανός από ποτέ.
Παράλληλα, είναι σαφές ότι και οι δύο επιχειρούν από τώρα να χτίσουν το πολιτικό αφήγημα της επόμενης, μετά την πανδημία, μέρας. Θεωρούν ότι «το Κέντρο κερδίζει τις εκλογές». Για αυτό τον λόγο επιχειρούν άνοιγμα στον μεσαίο χώρο, προσδίδοντάς του «προοδευτικά» χαρακτηριστικά και διεκδικώντας πολιτική ώσμωση μαζί του.
Ωστόσο, προσδιορίζουν τον όρο «προοδευτικός» με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά: Αφενός, ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι προοδευτικό είναι ότι στηρίζει τις αλλαγές, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι τάσσεται κατά των αλλαγών. Αφετέρου, ο Αλέξης Τσίπρας κάνει λόγο για «αντιμεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης και κατατάσσει στον προοδευτικό χώρο κυρίως όποιον θέλει να «προστατεύσει την εργασία».
Το παρασκήνιο του διαγγέλματος Μητσοτάκη και η τακτική step by step της κυβέρνησης
Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε γηροκομεία και υγειονομικούς - «Βαριές» κυρώσεις για τους αρνητές
Συναγερμός για τους άνω των 60 ετών: Οι 3 στους 10 δεν εμβολιάστηκαν – Όλα τα ποσοστά ανά ηλικία
Κρίσιμη η σημερινή Ιερά Σύνοδος: Κικίλιας και Τσιόδρας ζητούν από την Εκκλησία να «βάλει πλάτη»
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στη φυλακή ο δράστης της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr