Παράθυρο απόλυσης για υγειονομικούς και υπαλλήλους δομών που αρνούνται εμβολιασμό: Τι είπαν Γεωργιάδης, Μιχαηλίδου – Τα σενάρια
Επεκτείνεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε άλλες κατηγορίες εργαζόμενων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε μια προσπάθεια να βάλει ανάχωμα στη διασπορά του κορονοϊού, η κυβέρνηση επέσπευσε τις αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων κατηγοριών εργαζόμενων στο δημόσιο τομέα. Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη 13 Ιουλίου, όσοι εργαζόμενοι σε δομές φροντίδας ΑμεΑ ή ηλικιωμένων δεν εμβολιαστούν έως τις 16 Αυγούστου, θα μπαίνουν σε ανατολή εργασίας. Παράλληλα θα πρέπει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου να έχουν κάνει την πρώτη δόση όσοι εργάζονται σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές υγείας.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Παράθυρο για απόλυση για όσους δεν εμβολιάζονται
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για απόλυση όσων αποφασίσουν να μην εμβολιαστούν ακόμη και αφότου μπουν σε αναστολή εργασίας. Η Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Θα απολύονται όσοι υπάλληλοι δομών αρνούνται να εμβολιαστούν έπειτα από την υποχρεωτική άδεια».
Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου, «όσοι δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μετά από κάποιο διάστημα θα απολυθούν (…) Μετά από κάποιο διάστημα, ένα μήνα, μετά την αναστολή σύμβασης και δεν έχει κάνει το εμβόλιο να υπάρχει το περιθώριο να απολυθεί...». Η ίδια αναφερόταν σε εργαζόμενους δομών πρόνοιας και φροντίδας ηλικιωμένων, και δεν διευκρίνισε εάν αυτό θα ισχύει και για τους υγειονομικούς.
«Εδώ και ενάμιση χρόνο είμαστε κοντά στις δομές. Οι περισσότερες μονάδες διοικήσεις και εργαζόμενοι έχουν βάλει πλάτη. Κάνουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό όλων των ηλικιωμένων.... στις δημόσιες δομές έχει εμβολιαστεί μόλις το 43%», είπε και συνέχισε: «Όταν ο εργοδότης δει ότι μέχρι τις 16 δεν έχει εμβολιαστεί ο εργαζόμενος στη δομή του δεν μπορεί να προσέρχεται.
Τι είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης
Με την εν λόγω τοποθέτηση συντάχθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μίλησε και αυτός στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος». «Ένας άνθρωπος που εργάζεται σε δομή φροντίδας ηλικιωμένων και αποφασίζει να μην εμβολιαστεί γιατί φοβάται, γιατί ο Μπιλ Γκέιτς θα του βάλει τσιράκι κλπ, αλλά αντιλαμβάνεται ότι όντας ανεμβολίαστος αυξάνει την πιθανότητα να μεταφέρει τον ιό μέσα στη δομή, αυτός ο άνθρωπος έχει ρόλο; Πρέπει να παραμείνει στη δομή; (…) Αν αυτός προτιμάει τον εαυτό του από τη ζωή αυτών που φροντίζει πληροί τα κριτήρια να είναι σε αυτή τη δομή;», διερωτήθηκε αρχικά και συνέχισε τονίζοντας ανάμεσα σε άλλα:
«Είναι προφανές ότι ένας υγειονομικός ή εργαζόμενος σε δομή που αποφασίσει ότι δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο – αρά γνωρίζει πως θέτει σε κίνδυνο αυτόν που φροντίζει- προφανώς είναι ακατάλληλος να κάνει τη δουλειά. (…) Δεν είμαι ο αρμόδιος υπουργός για να πάρω αποφάσεις. Θέτω ένα λογικό ερώτημα».
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ανοικτό ενδεχόμενο για όλο τον ιδιωτικό τομέα
Πάντως, όπως έγραψε το ethnos.gr, η κυβέρνηση μελετά επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες εκτός από αυτές του τομέα της Υγείας, αλλά και για τον ιδιωτικό τομέα.
Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι ήδη έχει συζητηθεί στην κυβέρνηση μετά τον Σεπτέμβριο αν ο κορονοϊός συνεχίζει να διασπείρεται με ταχείς ρυθμούς, να γίνει υποχρεωτικός εμβολιασμός και σε δημόσιες υπηρεσίες και εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με το κοινό. Παρότι τηρούνται μέτρα προστασίας και σε πολλές υπηρεσίες υπάρχουν πια και διαχωριστικά τζάμια, θεωρείται κρίσιμο από την κυβέρνηση, να δημιουργηθεί τοίχος προστασίας στους πολίτες που θα επισκέπτονται τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Από την άλλη το θέμα των εκπαιδευτικών δεν έχει κλείσει επίσης ακόμη καθώς είναι στο τραπέζι των συζητήσεων των κυβερνητικών στελεχών παρότι προς ώρας ανακοινώθηκε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μόνο στον τομέα της υγείας.
Στην περίπτωση αυτή στόχος είναι- όπως περιέγραφαν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο ethnos.gr- να ξεκινήσει η εκπαιδευτική χρονιά χωρίς προβλήματα και τηλεκπαίδευση, αφού κρίθηκε ότι το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν ευνοεί μαθητές και φοιτητές. Στο πλαίσιο αυτό εάν εφαρμοσθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην εκπαιδευτική κοινότητα τότε θα αφορά και τους πανεπιστημιακούς ώστε και τα πανεπιστήμια να λειτουργήσουν κανονικά.
Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι πλέον σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Γεγονός που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλους τομείς εργασίας του ιδιωτικού τομέα.
Στην περίπτωση πάντως που το 4ο κύμα θα είναι σφοδρό από Σεπτέμβριο, ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να πρέπει να εμβολιασθούν υποχρεωτικά εργαζόμενοι και σε άλλους τομείς. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι έχει εξετασθεί η υποχρεωτικότητα στην εστίαση αλλά και σε καταστήματα που προσφέρουν φαγητό και οι εργαζόμενοι έρχονται σε επαφή με τρόφιμα όπως είναι τα σούπερ μάρκετ. Κάτι που έχει εφαρμοσθεί και στο εξωτερικό όπως για παράδειγμα στον Καναδά.
Αντίστοιχα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του ethnos.gr, είναι πιθανό να εξετασθεί η υποχρεωτικότητα για όσους εξυπηρετούν πολίτες και εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα. Όλα πάντως θα εξαρτηθούν από το πόσο σφοδρό θα είναι το κύμα της πανδημίας από τον Αύγουστο και μετά και αν θα πιεστεί το ΕΣΥ.
Τα ανοιχτά «μέτωπα» της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση: Γιατί επενδύει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο
Νέα μέτρα: Όλα όσα ισχύουν σε εστίαση και διασκέδαση – Πώς θα λειτουργεί το Covid Free Gr
Καιρός – Καύσωνας: Νέο κύμα ζέστης από την Τετάρτη
Ηλιούπολη: Το χρονικό του τρόμου που βίωσε η 19χρονη – Η αιχμαλωσία, οι βιασμοί και τα ναρκωτικά
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr