Ο κίνδυνος της…. ξαπλώστρας, το άνοιξε - κλείσε της Μυκόνου και ο δύσκολος Σεπτέμβριος
Προτεραιότητα η διάσωση του τουρισμού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μία δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει η κυβέρνηση όσον αφορά στην επόμενη ημέρα της πανδημίας. Η θερινή ραστώνη απειλεί τους ρυθμούς του εμβολιαστικού προγράμματος, ενώ την ίδια στιγμή όπως δείχνει και το παράδειγμα της Μυκόνου δεν είναι εύκολο να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στην «καρδιά» της τουριστικής σεζόν.
Αργεί το τείχος ανοσίας
Ο στόχος για τη δημιουργία τείχους ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι παραμένει μακρινός, καθώς οι ημερήσιοι εμβολιασμοί είναι σταθερά κάτω από τις 100.000. Την ίδια στιγμή είναι ορατός ο κίνδυνος περαιτέρω χαλάρωσης τον Αύγουστο, με πολίτες να στρέφονται στις... ξαπλώστρες και να καθυστερούν την «επιχείρηση Ελευθερία». Ήδη το τελευταίο διάστημα καταγράφεται υποχώρηση του εμβολιαστικού ρυθμού τα Σαββατοκύριακα, με τους πολίτες από ό,τι φαίνεται να επιλέγουν τις παραλίες.
Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση επιθυμεί να επιταχύνει τη λήψη μιας σειράς μέτρων, με στόχο να αποφύγει το φθινόπωρο ένα ορμητικό τέταρτο κύμα της πανδημίας. Ετσι σήμερα Πέμπτη 22 Ιουλίου, ψηφίζεται από τη Βουλή η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό συγκεκριμένων ομάδων εργαζομένων, με την αρχή να γίνεται από όσους απασχολούνται στις μονάδες υγείας ηλικιωμένων (έχουν προθεσμία έως τις 16 Αυγούστου) και να έπονται οι υγειονομικοί (από 1η Σεπτεμβρίου).
Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αυτής έρχεται υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών και δεν θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές ωστόσο θα υπάρχει υγειονομική περίθαλψη. Όσον αφορά στις κενές θέσεις - που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές συμβάσεων μη εμβολιασμένων εργαζόμενων - θα μπορούν να καλύπτονται με τρίμηνες συμβάσεις εργασίας.
Παράλληλα με την ίδια τροπολογία καθίσταται υποχρεωτική η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού (ή νόσησης το τελευταίο εξάμηνο) από τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αυτό εκτιμάται πως μπορεί να είναι και ένας έμμεσος τρόπος να πειστούν περισσότεροι εργαζόμενοι - κυρίως στον ιδιωτικό τομέα - να κάνουν το βήμα και να εμβολιαστούν.
Πάντως μια σειρά θεμάτων παραμένουν «μετέωρα», με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα. Το πρώτο από τα ανοιχτά θέματα σχετίζεται με τους εκπαιδευτικούς και το κατά πόσο τελικά θα επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού. Με δεδομένο πως το πρώτο κουδούνι της νέας χρονιάς θα χτυπήσει στις αρχές Σεπτεμβρίου είναι εμφανές πως θα πρέπει η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το αν θα υπάρξει ρύθμιση ή κρίνεται ικανοποιητικός ο ρυθμός εμβολιασμού και δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα.
Ταυτόχρονα έχει φουντώσει η συζήτηση - με δηλώσεις και κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο διάστημα - για το κατά πόσο ο μη εμβολιασμός μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση στον ιδιωτικό τομέα. «Η κείμενη νομοθεσία καλύπτει τις επιχειρήσεις που κρίνουν ότι εργαζόμενος που αρνείται να εμβολιαστεί εμποδίζει τη λειτουργία της επιχείρησης. Αν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δεν δικαιολογείται η απόλυση. Αν δεν μπορεί να γίνει με τηλεργασία, το δικαστήριο θα κρίνει ότι δικαιολογείται» σημείωσε πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Προτεραιότητα η διάσωση του τουρισμού
Την ίδια στιγμή η διάσωση του τουρισμού - δηλαδή της βαριάς βιομηχανίας της χώρας - αποτελεί προτεραιότητα, καθώς κάθε άλλο παρά εύκολος ήταν ο τελευταίος χρόνος για την οικονομία. Τα «φώτα» πέφτουν κυρίως στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπου υπάρχει αύξηση κρουσμάτων αλλά δεν είναι και εύκολο να επιβληθούν περιορισμοί χωρίς να «επηρεαστεί» ο τουρισμός. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη Μύκονο οδηγούνται σε επανεξέταση, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται ενδεχομένως και αύριο (δηλαδή σε λιγότερο από μια εβδομάδα από τότε που μπήκαν οι περιορισμοί).
Η άρση των περιορισμών από Δευτέρα είναι στο τραπέζι με το επιχείρημα πως υπήρξε συμμόρφωση των πολιτών και επομένως αναμένεται βελτίωση των δεικτών. Η πραγματικότητα πάντως είναι πως δεν ήταν εύκολο να μπουν οριζόντια μέτρα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα νησί που διανύει μια εξαιρετικά καλή τουριστική σεζόν και που η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων έχει σπεύσει να εμβολιαστεί
Πάντως το επόμενο διάστημα η Μύκονος και άλλοι δημοφιλείς προορισμοί όπως η Πάρος, η Ιός και η Σαντορίνη θα είναι υπό «επιτήρηση». Στόχος είναι να μην υπάρξει περαιτέρω αύξηση του δείκτη θετικότητας, ενώ αγώνας δρόμου γίνεται για να αυξηθούν τα ξενοδοχεία καραντίνας.
Αυτό που προέχει είναι να μην επαναληφθούν εικόνες με τουρίστες Έλληνες και ξένους να έχουν νοσήσει αλλά να μην βρίσκουν δωμάτιο να μείνουν. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται δωμάτια , ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιστρατεύουν και καμπίνες πλοίων. Οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν άμεσα, καθώς αυτά τα θέματα πρέπει να έχουν λυθεί πριν την μεγάλη … έξοδο του Αυγούστου.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Υποχρεωτική η επίδειξή του από τον εργαζόμενο στον εργοδότη
Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Φόβοι των ειδικών και προειδοποιήσεις για κορύφωση τον Αύγουστο
Μήνυμα Δένδια: Απαράδεκτη η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό
NBA – Αντετοκούνμπο: Δεν πίστευα ποτέ ότι στα 26 μου θα έπαιζα στους τελικούς
Γυναικοκτονία στη Φολέγανδρο: «Καμία ψυχική νόσος» - Η απάντηση Κούγια στον δικηγόρο του 30χρονου
Κακοκαιρία διαρκείας τις ημέρες των Χριστουγέννων: Πού χτυπούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες - Οι περιοχές που θα ντυθούν στα «λευκά»
Επίθεση στο Μαγδεμβούργο: Σε επιφυλακή οι Αρχές στην Αθήνα - Τα έκτακτα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται
ΕΦΕΤ: Συμβουλές και οδηγίες στους καταναλωτές για ασφαλή εορταστικά γεύματα
Χρήστος Μάστορας: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, το λάθος στην ελληνική ταυτότητα και οι αναμνήσεις με τη γιαγιά του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr