«Βουτιά» στα βαθιά με μπαράζ νομοσχεδίων και ρελάνς με τον κατώτατο μισθό
Τι θα συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο – Βαριά ατζέντα🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δύο νομοσχέδια που πυροδοτούν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση - και τα οποία προβλέπουν αλλαγές στα σχολεία και στο ασφαλιστικό σύστημα - θα κυριαρχήσουν αυτή την εβδομάδα στη Βουλή. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει κανονικά στην υλοποίηση των συγκεκριμένων παρεμβάσεων, που άλλωστε αποτελούσαν βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις. Παράλληλα ετοιμάζει «αντεπίθεση» με την αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα να συζητούνται στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η αρχή με το νομοσχέδιο για το νέο Σχολείο
Δεδομένο είναι πως η τελευταία κοινοβουλευτική εβδομάδα πριν τις «μίνι» διακοπές του Αυγούστου αναμένεται … θερμή, καθώς μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων ανεβάζει τον πολιτικό υδράργυρο. Το νομοσχέδιο για το «νέο σχολείο» εισάγεται σήμερα στην Ολομέλεια και ψηφίζεται την Τετάρτη , με τα θέματα της παιδείας να κυριαρχούν το τελευταίο διάστημα στην πολιτική συζήτηση. Η αρχή έγινε με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που οδήγησε σε «μετωπική» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, ενώ πλέον η κόντρα .. διευρύνεται.
Να σημειωθεί πως δεν αποκλείεται στην κοινοβουλευτική συζήτηση να πάρει το λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς είθισται να πραγματοποιεί ανάλογες παρεμβάσεις σε νομοσχέδια με μεταρρυθμιστικό «χρώμα». Μάλιστα θεωρείται πιθανό να υπάρξουν και πολιτικές … μονομαχίες, καθώς στη Βουλή αναμένονται παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Την ίδια στιγμή ένα ακόμα «καυτό» νομοσχέδιο μπαίνει αύριο στην επιτροπή της Βουλής, με στόχο πάντως να ψηφιστεί το φθινόπωρο. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση, με δημιουργία «ατομικών κουμπαράδων» για τους νέους ασφαλισμένους από 1η Ιανουαρίου 2022.
Αδιαμφισβήτητα είναι ένα δύσκολο θέμα, με το κόστος μετάβασης στο νέο σύστημα να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων. Σωρευτικά το κόστος αυτό θα ανέλθει στα 56 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2070, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά πως τα έσοδα του συστήματος από το λεγόμενο "μέρισμα ανάπτυξης" θα φτάσει την ίδια περίοδο στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Ουσιαστικά το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει το πραγματικό κόστος στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ σε βάθος σχεδόν 50 χρόνων.
Η κυβέρνηση στα πυρά της αντιπολίτευσης για «τζογάρισμα» των εισφορών επικαλείται το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών ( Σουηδία, Δανία, Ολλανδία κ.α.). Παράλληλα μιλά για μια ρύθμιση που αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση και δίνει στη δημοσιότητα παραδείγματα σύμφωνα με τα οποία θα υπάρξει αύξηση επικουρικών συντάξεων. Πρόκειται πάντως για ένα δύσκολο βήμα, καθώς όπως έχει δείξει η εμπειρία του παρελθόντος οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις προκαλούν πολιτικό κόστος.
Με ειδήσεις πάντως αναμένεται η σημερινή του υπουργικού συμβουλίου, καθώς στόχος είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει μια θετική ατζέντα. Τα «φώτα» πέφτουν πρωτίστως στον κατώτατο μισθό (που σήμερα διαμορφώνεται στα 650 ευρώ) και σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας προκρίνει μια μικρή αύξηση της τάξης του 2%.
Το Μέγαρο Μαξίμου «ποντάρει» στο πεδίο της οικονομίας και επιδιώκει με μια σειρά ρυθμίσεων να σταλεί μήνυμα αλλαγής σελίδας. Ο κατώτατος μισθός αποτελεί ένα πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ στόχος είναι περαιτέρω φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις και μισθωτούς από το 2022.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει σε ένα ακόμα θέμα πρώτης γραμμής, που δεν είναι άλλο από τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Μάλιστα οι προωθούμενες αλλαγές θα συζητηθούν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες επι τάπητος είναι η αυστηροποίηση συγκεκριμένων ποινών (π.χ. επαναφορά τους αδικήματος της αιμομιξίας σε κακούργημα), η επανεξέταση των προϋποθέσεων για την υπό όρους απόλυση, η αλλαγή του τρόπου άσκησης της ποινικής δίωξης ώστε το αδίκημα της προσβολής γενετήσιας αξιοπρέπειας να διώκεται αυτεπαγγέλτως (και όχι κατ’ έγκληση).
Να σημειωθεί εδώ πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στο πεδίο της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας υπάρχει χαμηλός βαθμός ικανοποίησης της κοινής γνώμης. Το γεγονός αυτό έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στην κυβέρνηση με δεδομένο άλλωστε πως προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία έχει εστιάσει ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα. Έτσι το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει σειρά παρεμβάσεων σε αυτή την κατεύθυνση, με στόχο όπως σημειώνουν «γαλάζια» στελέχη να ενισχυθεί το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών.
Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Η απάντηση της ΕΡΤ για τη μη μετάδοση του αγώνα του Γκιώνη
Αντιεμβολιαστές, αρνητές ή διστακτικοί; - Η χαρτογράφηση των μη εμβολιασμένων
Άνδρος: Σοβαρό τροχαίο με 7 τραυματίες - Στην εντατική ανήλικος
HMPV: Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κινέζικου ιού στη Θεσσαλονίκη
Τι πρέπει να ξέρετε για τον μεταπνευμονοϊό: Τα συμπτώματα και η θνητότητα - Ο καθηγητής Κιουμής εξηγεί
Νέες καθυστερήσεις: Μπλόκο της Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων στους διαγωνισμούς για τα έργα αποκατάστασης στη Θεσσαλία
Έλληνας γεωλόγος στην εξερεύνηση των χρυσωρυχείων των Πτολεμαίων στην Αίγυπτο αναζητά τον χρυσό των Μακεδόνων
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr