Κατρούγκαλος: Βαρώσια και Χάγη να συνδεθούν με την τελωνειακή ένωση ΕΕ - Τουρκίας
Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η επιλογή της αναβλητικής διπλωματίας ήταν εσφαλμένη επιλογή, τόνισε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Αλλαγή της στρατηγικής ζήτησε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γ. Κατρούγκαλος σε σχέση με την Τουρκία και ιδιαίτερα το θέμα των Βαρωσίων. Ο πρώην υπουργός πρότεινε συγκεκριμένα το θέμα των Βαρωσίων καθώς και η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να συνδεθούν με την τελωνειακή Ένωση ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία.
Μετά τη συνάντηση και την ενημέρωση που είχε από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά είναι κρίσιμη. Και δυστυχώς η αντίδραση της κυβέρνησης δεν είναι ανάλογη ούτε των περιστάσεων, ούτε της κρισιμότητας της κατάστασης. Ακόμη και η επιλογή να μην συγκληθεί Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής αλλά να γίνει απλή ενημέρωση των κομμάτων δείχνει την αμηχανία της κυβέρνησης.
Στο κάτω κάτω, η πιο εμφανής κίνηση της διπλωματίας μας μετά την Αμμόχωστο ήταν, η για πρώτη φορά, συνυπογραφή δήλωσης κατά της Κούβας με ορισμένες χώρες του Visegrad και άλλα κράτη, κατ’ απόκλιση από την κοινή και ομόφωνη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά του εμπάργκο. Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι η επιλογή της αναβλητικής διπλωματίας, να έχουμε απλώς ένα ήσυχο καλοκαίρι, ήταν εσφαλμένη επιλογή. Είχαμε ζητήσει να διασυνδεθεί η έναρξη της διαπραγμάτευσης για την αναβάθμιση της τελωνειακής σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το Κυπριακό και με την υποχρέωσή της να προσφύγει στη Χάγη για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες.
«Δεν είναι ώρα μόνο για φραστικές καταδίκες»
Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση συμφώνησε στη δωρεάν, χωρίς κανένα αντάλλαγμα αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Και είδαμε τις συνέπειες. Δημιουργία τετελεσμένων γεγονότων στην Κύπρο. Προσπάθεια να αλλάξει άρδην το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Και δεν είναι μόνο το Κυπριακό. Η επιστολή του Τούρκου μονίμου αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, για πρώτη φορά θέτει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ως νέο πρόκριμα, προϋπόθεση για τη προσφυγή στη Χάγη. Μέχρι εδώ. Δεν είναι ώρα μόνο για φραστικές καταδίκες.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος συμπλήρωσε επίσης ότι θα πρέπει η κυβέρνηση ενεργητικά να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων το πάγωμα της τελωνειακής ένωσης ΕΕ- Τουρκίας. Και να διεκδικήσει λύσεις και όχι απλώς αυτή την πολιτική της αναβλητικής αδράνειας. Ήρθε η ώρα η χώρα να αποκτήσει ενεργητική και δραστήρια εξωτερική πολιτική».
Πόθεν Έσχες: Στη δημοσιότητα οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των πολιτικών
Κορονοϊός: Αγώνας δρόμου για να γλιτώσουν τα νησιά το μίνι lockdown
Καιρός - Καύσωνας: Πώς θα χρησιμοποιήσουμε σωστά τα κλιματιστικά μας
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ των ανεξαρτητοποιήσεων Τζάκρη και Πούλου και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr