Μητσοτάκης - Δευτερολογία: «Τώρα μετράμε καμένα στρέμματα, στο Μάτι μετρούσαμε φέρετρα»
Ανέβηκαν οι τόνοι στη δευτερολογία Μητσοτάκη - «Περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς», τόνισε - Τι απάντησε για τις αναφορές του περιφερειάρχη Σπανού περί «εντολής μη κατάσβεσης»🕛 χρόνος ανάγνωσης: 17 λεπτά ┋
Δριμεία επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή με θέμα τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα και τα μέτρα αποκατάστασης των πυρόπληκτων.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι έγιναν λάθη και τόνισε ότι «περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς». Εν συνεχεία έκανε σύγκριση της διαχείρισης των καταστροφικών πυρκαγιών που έκαψαν τεράστιες δασικές εκτάσεις με τη διαχείρισή της τραγωδίας στο Μάτι. «Στη μία περίπτωση δυστυχώς μετρούσαμε καμένα στρέμματα και στην άλλη μετρούσαμε φέρετρα», τόνισε και επιτέθηκε προσωπικά στον κ. Τσίπρα τονίζοντα ότι δεν ανέφερε ουδέποτε «συγγνώμη» για το Μάτι.
Εν συνεχεία έδωσε απάντηση για τις αναφορές του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού περί «εντολής μη κατάσβεσης», κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου και σημείωσε ότι ο κ. Σπανός ουδέποτε ισχυρίστηκε ότι κάποιοι δεν ήθελαν να σβήσουν τη φωτιά στην Εύβοια.
Η δευτερολογία Μητσοτάκη
Με απάντηση στις προτάσεις που κατέθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγα λεπτά πριν, ξεκίνησε την δευτερολογία του στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση για τις καταστροφικές πυρκαγιές. «Θα σας απαντήσω κ. Βαρουφάκη, σε περίπτωση που έχει καεί πεύκο, οι επιστήμονες μας συστήνουν να κάνουμε φυσική αναδάσωση και αυτό θα κάνουμε, πραγματοποιώντας πολύ γρήγορα τα αντιδιαβρωτικά έργα» σημείωσε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην πρώτη πρόταση.
«Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι είναι αδύνατον να επιτύχουμε μία οικονομία χαμηλών ρύπων χωρίς την αξιοποίηση του αέρα. Το ερώτημα που τίθεται είναι που και με ποιους κανόνες θα μπουν ανεμογεννήτριες. Ανεμογεννήτριες δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε παντού, αλλά είναι αδύνατον να λέμε πως θα δρομολογήσουμε τους στόχους μας μόνο με ανεμογεννήτριες στην θάλασσα. Ναι θα χρειαστούμε και off shore ανεμογεννήτριες, αλλά και στην ξηρά, θα αξιοποιήσουμε και την ηλιακή ενέργεια», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στην δευτερολογία του.
Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα για το Μάτι
«Αναγνώρισα τα λάθη, που κάναμε, ζήτησα εκ νέου συγγνώμη, και πρότεινα λύσεις, διερωτώμαι εάν υπάρχει νόημα σε αυτή τη συζήτηση, αφού εσείς κ. Τσίπρα μοιράζετε εκ των προτέρων την ομιλία σας χωρίς να ενδιαφέρεστε για το τι θα πω εγώ» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στα όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρωτολογία του. «Διαστρεβλώνετε τα λεγόμενα μου. Αναφέρθηκα στην πυρκαγιά στα Βίλια και είπα εάν σε αυτή συγκεκριμένα την φωτιά κάναμε κάτι λάθος και εσείς ισχυριστήκατε ότι αναφερόμουν σε όλες τις πυρκαγιές. Βάλαμε τον πήχη ψηλά και με θάρρος λέμε πως σε ό,τι αφορά στην πολιτική για το περιβάλλον περάσαμε κάτω από τον πήχη που βάλαμε εμείς. Δεν είστε εσείς ο πήχης, δεν συγκρινόμαστε με εσάς. Δυσκολεύομαι να καταλάβω το μαύρο χιούμορ σας με το 112 ότι ο λαός θα μας στείλει μήνυμα εκκένωσης» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας:
«Εσείς τρία χρόνια μετά το Μάτι πως απαντάτε σε αυτήν την κυρία, που λέει πως θα αισθανόσουν εάν έκλαιγες πάνω από τη μητέρα σου που είχε γίνει κούτσουρο; Ούτε σήμερα έχετε καταλάβει τι έγινε στο Μάτι. Εσείς που στήνατε επικοινωνιακό σόου με τους Υπουργούς και λέγατε στους πυρόπληκτους τι να τα κάνετε τα 2.000 ευρώ. Σας ασκήσαμε κριτική για το άθλιο επικοινωνιακό σόου που στήσατε ενώ γνωρίζατε ότι υπήρχαν νεκροί. Ποτέ δεν ζητήσατε συγγνώμη, δεν έχετε ούτε σήμερα καμία ενσυναίσθηση. Ο λαός θα θυμάται πως στη μία τραγωδία μετρούσαμε στρέμματα και στην άλλη φέρετρα».
Απάντηση για τις αναφορές του περιφερειάρχη Σπανού
Ο πρωθυπουργός απάντησε και στο θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας: «Στο ζήτημα των δηλώσεων του Περιφερειάρχη, κ. Σπανού, έχω μπροστά μου δήλωση του ιδίου πως ουδέποτε ισχυρίστηκε πως υπήρχε εντολή μη κατάσβεσης γιατί αυτό θα ήταν εξωφρενικό για μία κυβέρνηση. Αυτά είπε ο κ. Σπάνος.
Πιστεύετε πραγματικά πως υπάρχει ηγεσία που μπορεί να δώσει εντολή μη κατάσβεσης; Υπονοείτε πως κάποιος ήθελε να καεί η Εύβοια, με αυτά τα υπονοούμενα ρίχνετε νερό στο μύλο όλων όσοι πιστεύουν πως κάποιοι ήθελαν να καεί η Εύβοια για να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα παιδιά που πετάνε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι 50 ετών, είναι ήρωες
Απαντώντας στη συνέχεια στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση για τα πτητικά μέσα κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Τα παιδιά που πετάνε τα 215, τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που είναι 50 ετών, είναι ήρωες. Και οι μηχανικοί που τα κρατούν στον αέρα είναι ήρωες. Δεν μπορούν να πετάξουν όλα τα μέσα μαζί, πετάνε τα μισά και τα άλλα μισά πάνε για ανεφοδιασμό. Φέραμε έως και αεροσκάφη από την Αυστραλία.
Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν σε αυτό το επίπεδο» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε: «Μπορείτε κ. Τσίπρα να μας καταθέσετε στα πρακτικά όλα αυτά τα σχέδια, που δήθεν κάνατε, αλλά δεν προφτάσατε να τα υλοποιήσατε εξ αιτίας των εκλογών του 2019; Ο κ. Χαρδαλιάς και όλα τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας είναι στην διάθεση σας να σας ξεναγήσουν στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας. Εσείς την είχατε σε κτίριο που δεν πληρούσε ούτε τις αντισεισμικές προβλέψεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Ελάτε επιτέλους κύριοι της αντιπολίτευσης και καταθέστε συγκεκριμένες προτάσεις επί του πεδίου, κάντε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Τουλάχιστον από την κ. Γεννηματά άκουσα κάποιες προτάσεις με τις οποίες συμφωνώ, όπως είναι ο ενεργός ρόλος της τοπικής κοινωνίας» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. «Πηγαίνετε να ρωτήσετε τους πολίτες στην Καρδίτσα και τη Σάμο κατά πόσον είναι ευχαριστημένοι από την ταχύτητα απόδοσης των αποζημιώσεων. Τα δώσαμε σε μία εβδομάδα» τόνισε.
Η αναφορά στον κορονοϊό και τα νέα μέτρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την δευτερολογία του λέγοντας: «Κλείνω με μία συνολική παρατήρηση για το πολιτικό κλίμα, που επικράτησε τις προηγούμενες ώρες για τα μέτρα κατά της πανδημίας του κορονοϊού. Δεν προσπαθούμε να διχάσουμε κανέναν.
Παρά τις προσπάθειες μας είμαστε σήμερα λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε ό, τι αφορά στον εμβολιασμό. Σήμερα δυστυχώς πάνω από το 90% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι. Δεν είδα την αντιπολίτευση να βάζει πλάτη στην επιχείρηση εμβολιασμού. Όλες οι χώρες θα οδηγηθούν σε αντίστοιχους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τους ανεμβολίαστους. Ας αφήσουμε λοιπόν κατά μέρους τα περί διχασμού. Υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία ορθολογικών πολιτών με κοινωνική ευθύνη και μια μειοψηφία... Αυτό δεν είναι διχασμός. Καθιστούμε σαφές ότι όσοι φέρθηκαν υπεύθυνα δεν θα πληρώσουν τη νύφη».
Τριτολογία Μητσοτάκη: Το επιτελικό κράτος θα κριθεί και αυτό εκ του αποτελέσματος - ταμείο την ώρα των εκλογών
«Δεν κρινόμαστε για αυτά που λέμε άλλα για αυτά που κάνουμε» τόνισε ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του, μιλώντας αμέσως μετά την δευτερολογία του Αλέξη Τσίπρα. «Το επιτελικό κράτος ως μία μορφή λογοδοσίας, συντονισμού και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Το ταμείο γίνεται την ώρα των εκλογών. Καταλαβαίνω ότι δεν έχετε καμία πρεμούρα να ζητήσετε εκλογές. Τους λόγους τους γνωρίζετε» συνέχισε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «Κύριε Τσίπρα λέτε ψέματα για τα εναέρια μέσα. Προστέθηκαν μέσα και φέτος και είχαμε τα περισσότερα από ποτέ.
Απάντηση για Τσουβάλα και Κολοκούρη
Γιατί δεν πετάει το Μπέριεφ κ. Σπίρτζη; Θέλατε να το απογειώσουμε όταν η εταιρεία ζητούσε αυξημένη συντήρηση;», ενώ απαντώντας σε όσα αναφέρθηκαν για το επιτελείο του Πυροσβεστικού Σώματος, είπε: «Ο κ. Τσουβάλας απαλλάχθηκε από τη δικαιοσύνη επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ ως μη έχων ευθύνη για το ζήτημα Ματιού. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Κολοκούρης προήχθη δύο φορές, τον κάνατε υποστράτηγο και την 1η Φεβρουαρίου του 2019 τον κάνατε υπαρχηγό, αντιστράτηγο. Για να μη θυμίσω στο σώμα ποιον είχατε αρχηγό της πυροσβεστικής τότε. Τον κύριο αυτόν που πηγαινοερχόταν στις προεκλογικές σας συγκεντρώσεις».
«Μας κληρονομήσατε δασικούς χάρτες με 175.000 ενστάσεις. Τόσο σοβαρή δουλειά είχατε κάνει.. Κάνατε μισή δουλειά την οποία εμείς καλούμαστε να ολοκληρώσουμε» είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ. «Συμφωνούμε ότι είναι απαραίτητοι οι δασικοί χάρτες. Μας αφήσατε μία σειρά από προβλήματα αλλά συμφωνούμε ότι οι δασικοί χάρτες είναι κατάκτηση για τη χώρα».
Ακόμη αναφέρθηκε στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας «Έχουμε μια διαφωνία για το αν η Πολιτική Προστασία πρέπει να είναι ανεξάρτητη αρχή. Όμως εμείς έχουμε ένα νόμο πολύ συγκεκριμένο και χρηματοδοτικό σχέδιο για την Πολιτική Προστασία. Υποχρέωση έχουμε να ξαναδούμε το οργανόγραμμα για να δούμε πως θα κάνει καλύτερα τη δουλειά της. Θα σας παρακαλούσα να μας υποδείξετε έναν άνθρωπο να καταθέσει τις προτάσεις του. Ανεξάρτητοι φορείς όμως η ΕΜΥ ή το Αστεροσκοπείο θα πρέπει να συμπτυχθούν στην Πολιτική Προστασία. Αυτή είναι η πρότασή μας» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η πρωτολογία Μητσοτάκη: Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση
Απαντήσεις στην κριτική που άσκησε η αντιπολίτευση για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της πρωτολογίας. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως έγινε καλή προετοιμασία, αλλά η σφοδρότητα του καύσωνα έκανε πολύ δύσκολη τη διαχείριση των πυρκαγιών. Προανήγγειλε την προμήθεια περισσότερων εναέριων μέσων καθώς επίσης και την ίδρυση μιας ειδικής μονάδας δασοπυρόσβεσης. Επίσης, σημείωσε πως «η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση».
βοια.
«Σε μια πύρινη επίθεση που είχε να δεχθεί η χώρα για πολλά χρόνια, καταφέραμε να μη θρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αν και χάσαμε τον Βασίλη. Όμως καταστράφηκαν περιουσίες, ευτυχώς όχι τόσες όσες το μέγεθος της φωτιάς θα μας έκανε να περιμένουμε, αλλά καταστράφηκε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι δάσους. Και αυτό είναι το πικρό κόστος της περιβαλλοντικής αλλαγής που συνδυάστηκε με έναν επίπονο καύσωνα. Δεν βρέθηκε μόνο η Ελλάδα αντιμέτωπη με καταστροφικές πυρκαγιές. Είναι βέβαιο ότι το φετινό καλοκαίρι κατέστη πολύ πιο δύσκολο στη διαχείρισή του, γιατί ο καύσωνας μετέτρεψε όλα μας τα δάση σε πυριτιδαποθήκες», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.
«Το 112 απέδειξε την αξία του»
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας πως έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα. «Ενεργοποιήθηκε το 112 που ήταν προσωπική μου δέσμευση μετά την τραγωδία του 2018. Το 112 απέδειξε την αξία του. Η πυροσβεστική ενισχύθηκε με στελέχη, οχήματα και εναέρια μέσα. Συγκεκριμένα με 74 εναέρια μέσα, περισσότερα από κάθε άλλη φορά. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανέις ότι η χώρα είχε προνοήσει», είπε.
Τόνισε πως η κυβέρνηση προνόησε για καθαρισμούς σε περιοχές σε που βρίσκονται κοντά σε δάση. Υπογράμμισε δε ότι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία υπήρχε οδός διαφυγής με τις φλόγες να φτάνουν κοντά στον οικισμό αν και δεν μπήκαν μέσα.
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ήταν πολύ δύσκολη η κατάσβεση των πυρκαγιών και έφερε ως παράδειγμα τη φωτιά στα Βίλια. «Η πραγματικότητα όμως είναι ότι κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε φωτιές με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά, σε δάση απεριποίητα για δεκαετίες και η αλήθεια είναι ότι αυτές οι φωτιές όταν ξεφεύγουν από τη δυνατότητα παρέμβασης από την πρώτη προσβολή γίνονται πολύ δύσκολες στη διαχείρισή τους». Υποστήριξε πως η Πυροσβεστική κατάφερε να ελέγξει από την έναρξή τους τη συντριπτική πλειοψηφία των πυρκαγιών.
«Είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα από άλλες φορές, αυτή η προετοιμασία όμως δεν ήταν αρκετή για να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές και το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να είχαμε λιγότερες κατεστραμμένες περιουσίες σε σχέση με αυτό που μπορεί κάποιοι να περίμεναν βλέποντας την έκταση των φωτιών και αυτό είναι κάτι που μας υποχρεώνει να δούμε σε λεπτομέρεια τι πήγε λάθος και κυρίως τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα από δω και στο εξής», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
«Μόνο η φύση δεν κάνει λάθη»
Δεν έλειψαν τα λάθη μόνο η φύση δεν κάνει λάθη, συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Αυτό που μας δίδαξαν οι πυρκαγιές είναι ότι πρώτη παρέμβαση είναι η πιο κρίσιμη αν δει κανείς την αλληλουχία των γεγονότων των δύσκολων ημερών θα διαπιστώσει ότι το μεγάλο πρόβλημα που κληθήκαμε να διαχειριστούμε ξεκίνησε δυστυχώς από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη είχαμε την βεβαιότητα την βεβαιότητα την φωτιά αυτή είχε οριοθετηθεί κατευθύνθηκαν εναέρια μέσα προς την Εύβοια και προφανώς όταν η φωτιά αναζωπυρώθηκε αναγκαστήκαμε να επιστρέψουμε εναέρια μέσα πίσω από την Εύβοια και παλεύαμε πολλές φωτιές ταυτόχρονα. Και πρέπει να σας πω πως η εμπειρία τους απέδειξε πόσο τους καθαρισμούς και κάνει κανείς όσα εναέρια μέσα κι αν έχεις διάθεση του και φέτος είχαμε περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά είναι πολύ δύσκολο να αποτραπεί η επέκταση μιας φωτιάς ειδικά σε συνθήκες όπως αυτές που βιώσαμε εάν δεν καταφέρει να τη σβήσει στην αρχή. Η φωτιά στην Βαρυμπόπη αποδεικνύει του λόγου το αληθές για πρώτη φορά φέτος εντός των βασιλικών κτημάτων είχαν γίνει συστηματικοί καθαρισμοί. Επί δύο μήνες δούλευαν στο Τατόι υλοτόμοι από την Χαλκιδική προκειμένου να μπορούν να απομακρύνουν κλαδιά. Στην περιοχή υπάρχουν μεγάλες αντιπυρικές ζώνες αλλά δε στάθηκαν αρκετές για να εμποδίσουν την φωτιά», είπε και συνέχισε:
«Και στον τομέα της πρόληψης αναδείχθηκαν κενά και είναι χαρακτηριστικό ότι αν και γι αυτην διατέθηκαν 51 εκατομμύρια ευρώ σε δήμους και τα δασαρχεία, τα αποτελέσματα δυστυχώς, δεν ήταν το αναμενόμενα γι' αυτό και τώρα η ευθύνη περνάς την πολιτική προστασία με το πρόγραμμα τριάδες. Σε βάθος χρόνου θα δοθούν τρακόσια εκατομμύρια ευρώ για καθαρισμούς και ζώνες δασοπροστασίας».
Έρχονται νέα αεροσκάφη – Ιδρύεται νέα ειδική μονάδα
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε προμήθεια περαιτέρω εναέριων μέσων, ενώ υποστήριξε πως θα ιδρυθεί και νέα μονάδα δασοπυρόσβεσης. «Διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα εναέρια μέσα θα επενδύσουμε σε καινούργια αεροσκάφη, θα κινηθούμε ταχύτατα για την γρήγορη αποκτήσει και την ενοικίαση μακροπρόθεσμα αυτών των αεροσκαφών πρώτης προβολής. Και βέβαια θα προχωρήσουμε στην σύσταση μίας ειδικής μονάδας η οποία θα μπορεί πια να επιχειρεί πιο αποτελεσματικά μέσα στα δάση, πρόκειται για μία ανάγκη η οποία αναδείχθηκε με έντονο τρόπο τις τελευταίες ημέρες και επιβεβαιώθηκε και με την συνεργασία των Ελλήνων πυροσβεστών με τους ξένους εξειδικευμένους συναδέλφους οι οποίοι έσπευσαν να συνδράμουν τη χώρα. Η νέα μονάδα που θα απαρτίζεται από δασολόγους και δασοπυροσβέστες θα εκπαιδευτεί καλύτερα».
«Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση»
Επιπρόσθετα υποστήριξε πως «μεταβατικά για ένα με δύο χρόνια ξένες δυνάμεις θα συνδράμουν μαζί με τις ελληνικές δυνάμεις». Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε δε πως «η δημόσια συγγνώμη που ήταν μία προσωπική ηθική στάση αλλά πριν απ' όλα ήταν μία πολιτική πράξη. Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά ένα σύνθημα για δράση, ένα κάλεσμα να διδαχθούμε από μία αρνητική εμπειρία ώστε να γίνουμε καλύτεροι. Με αυτή την αφετηρία θα αλλάξουν πολλά».
«Ήδη στις περιοχές της Εύβοιας έχουν πάει κλιμάκια του υπουργείου Περιβάλλοντος που συνεργάζονται τα δασαρχεία ώστε να υπάρξει η καλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση. Δίνουμε ειδική πρόνοια στις αποζημιώσεις αγροτικών και τα λεφτά και ως τα μέσα παραγωγής και στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Θα υπάρξουν στην Εύβοια ειδικές δράσεις για τους ρυτινοπαραγωγούς και τους μελισσουργούς», είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
«Προσπάθεια διαστρέβλωσης της λογικής των εκκενώσεων»
Έκανε δε λόγο για προσπάθεια διαστρέβλωσης της στρατηγικής των εκκενώσεων. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπήρξε συνειδητή προσπάθεια διαστρέβλωσης της πολιτικής των εκκενώσεων. Προσβάλει τα θύματα παλαιότερων πυρκαγιών», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σημείωσε δε πως σχεδόν όλοι όσοι οικισμοί εκκενώθηκαν κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών, σώθηκαν. Χαρακτήρισε δε «μικρόψυχη» την κριτική που ασκείται για τις εκκενώσεις, λέγοντας πως πρόκειται για συλλογική κατάκτηση. «Το 112 δεν υπάρχει ούτε στη Γερμανία, ούτε στη Βρετανία, ούτε στη Γαλλία. Στη Γερμανία ασκείται κριτική γιατί δεν υπήρχε το 112 στις φονικές πλημμύρες».
Απαντώντας στην κριτική που ασκήθηκε για το επιτελικό κράτος, ο πρωθυπουργός, είπε πως αυτό ήταν που «απάντησε σε μία σειρά από κρίσης στον Έβρο, εξασφάλισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, προχώρησε την ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας, πιστώνεται το επιτελικό κράτος και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες αυτή της κυβέρνησης. (…) Σήμερα το επιτελικό κράτος το εκπροσωπεί ο κύριος Γεραπετρίτης ο κύριος Σκέρτσος ο κύριος Πιερρακάκης. Παλαιότερα που αντιπροσώπευαν ο κύριος Παππάς ο κύριος Βερναδάκης ο κύριος Φλαμπουράρης και εδώ κάπου κλείνει αυτή η συζήτηση».
Κορονοϊός: Διακόπτονται όλες οι άδειες των εργαζομένων σε ΕΣΥ, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ από 1η Σεπτεμβρίου
Μητσοτάκης για φωτιές: Η συγγνώμη δεν ήταν μόνο αναγνώριση ευθύνης αλλά σύνθημα για δράση
Ο κινεζικός ιός HMPV ήρθε στην Ελλάδα: Στη ΜΕΘ ο 71χρονος που νοσεί - Τι λένε οι επιστήμονες
Η απάντηση του διευθυντή του σχολείου για τη σύλληψη καθηγητή για ασέλγεια σε βάρος μαθήτριας
Χρήστος Νικολόπουλος: «Η ταινία για τον Καζαντζίδη ήταν εξαιρετική, εγώ γνωρίζω τον Στέλιο καλύτερα από όλους»
Η Ριάνα ετοιμάζεται από τώρα για του Αγίου Βαλεντίνου - Τα σέξι στιγμιότυπα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr