Τσίπρας: Πρόταση 5+1 μέτρων που θα «φρενάρουν» την ακρίβεια
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εγκληματική τη στρατηγική αυτορρύθμισης της αγοράς που ακολουθεί η κυβέρνηση και κατέθεσε προτάσεις για την αντιμετώπιση των επερχόμενων ανατιμήσεων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Δέσμη προτάσεων και μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κύματος ακρίβειας και της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των μεγάλων αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας συζητώντας με τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να υπάρξει πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους με ιδιαίτερη έμφαση στους ενεργοβόρους τομείς.
Επιπλέον στο πλαίσιο της συγκράτησης των τιμών προκρίνει να υπάρξει αναστολή του φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, πάγωμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, αναστολή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, και σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη. Επιπλέον μπροστά σε αυτό το τεράστιο κύμα αυξήσεων όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ζήτησε να επεκταθούν τα επιδόματα που υπάρχουν σήμερα. Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχική του εισήγηση με τους παραγωγικούς φορείς στην Θεσσαλονίκη εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση κατηγορώντας της για ανεύθυνη και εγκληματική στάση.
«Δηλώνοντας ότι η αγορά μπορεί να αυτορυθμιστεί μόνη της είναι μια ανεύθυνη αν όχι εγκληματική στρατηγική. Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί» ανέφερε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη εδώ και καιρό και υπάρχουν ευθύνες για αυτό. Επίθεση όμως εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στην διοίκηση της ΔΕΗ που δεν λειτουργεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση. «Οταν η ΔΕΗ συναγωνίζεται με ιδιώτες για το ποιος θα ανεβάσει περισσότερο τις τιμές ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας και δεν λειτουργεί σε όφελος του δημοσίου συμφέροντος, υπέρ του καταναλωτή τότε υπάρχει πρόβλημα» τόνισε ο Α. Τσίπρας. «Τότε τα golden boys που διορίστηκαν και πήραν τριπλάσιους και τετραπλάσιους μισθούς για να εξυγιάνουν την εταιρεία δεν κάνουν την δουλειά τους καλά» επεσήμανε.
Οι εναρμονισμένες πρακτικές
Γι’ αυτό κάλεσε την κυβέρνηση τώρα ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα, που θα φτάσουν το 50%, να παρέμβει σε αυτές τις εναρμονισμένες πρακτικές στις οποίες η ΔΕΗ συμμετέχει και να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από την ΡΑΕ και την Αρχή Ανταγωνισμού ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια. Μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο Αναφερόμενος συνολικά στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και την πανδημία ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν πριν αυτά γίνουν ανυπέρβλητα, πριν ο φαύλος κύκλος συμπαρασύρει τόσο την αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των πολιτών όσο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Όπως εξήγησε βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εκρηκτικό μείγμα αφού στα προβλήματα που υπήρχαν και συζητούσαν όλοι οι φορείς από πέρσι , όπως η υπερχρέωση των επιχειρήσεων και η έλλειψη ρευστότητας, τώρα μιλάμε για το αυξημένο χρέος που έχει κάθε νοικοκυριό και το τρομακτικό κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που δεν απειλεί μόνο την αγοραστική δύναμη των πολιτών αλλά απειλεί και την μικρομεσαία επιχείρηση που αναγκάζεται να ακολουθήσει το κύμα ανατιμήσεων για να καλύψει τις τρομακτικές αυξήσεις. Από την πλευρά του καταναλωτή η αύξηση των τιμών θα φέρει μείωση της ζήτησης και θα μπούμε σε ένα φαύλο κύκλο.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες μία στις δύο εταιρείες δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα για να βγάλει τον μήνα και το πρώτο εξάμηνο του 2021 η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων είχε μείωση του τζίρου. Επιπλέον ο ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 300 χιλιάδες πολίτες με αποτέλεσμα να διευρύνεται η γκρίζα ζώνη μεταξύ εργασίας και ανεργίας. «Καταθέτω τον προβληματισμό μου για τον χειμώνα που έρχεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση που πανηγυρίζει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το θέμα όπως είπε όμως δεν είναι να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά οι πολίτες και η πραγματική οικονομία.
«Μεγάλες δυσκολίες μετά την αποσύνδεση από τη μηχανική υποστήριξη»
«Μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες εντατικής θεραπείας θα έλεγε κανείς, μηχανικής υποστήριξης, αρχίζουμε σιγά σιγά, ενώ η πανδημία δεν έχει τελειώσει, να βιώνουμε τις μεγάλες δυσκολίες της αποσύνδεσης από την μηχανική υποστήριξη», τόνισε. Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση προστίθενται και οι επιπτώσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα στην αρχή της πανδημίας για να διατηρήσει μέρος τουλάχιστον της ζήτησης και της προσφοράς.
Μίκης Θεοδωράκης: Ο «αθάνατος» Έλληνας πέρασε στην αγκαλιά της κρητικής γης
Σχολεία: Το άνοιγμα φέρνει «έκρηξη» στα κρούσματα στα παιδιά - Τι έγινε στις ΗΠΑ
Αμπελόκηποι - Πυροβολισμοί κοντά στη ΓΑΔΑ: Σε σοβαρή κατάσταση ο τραυματίας
Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Όχι από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σε αίτημα Eλλήνων υγειονομικών
Τουρκία - Ακάρ: Σφοδρή επίθεση κατά της Ελλάδας για Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr