Συμφωνία των Πρεσπών: Τα 152 «ναι» που έχει «κλειδώσει» η κυβέρνηση (vid)
Αργά το βράδυ της Πέμπτης (24/1) ψηφίζεται η Συμφωνία - Σίγουρη η Κυβέρνηση για 152 «ναι» - Η στάση της ΝΔ, φρούριο η Αθήνα από την ΕΛ.ΑΣ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Όλα είναι έτοιμα για να διεξαχθεί την Πέμπτη η ψηφοφορία για την κύρωση ή μη της συμφωνίας των Πρεσπών από το ελληνικό κοινοβούλιο. Αν όλα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, η Συμφωνία θα εγκριθεί το βράδυ της Πέμπτης με μια σαφή πλειοψηφία. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προστεθούν σίγουρα οι τρεις από τους έξι που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης, οι τρεις βουλευτές του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς και ο διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σ' αυτή την περίπτωση, η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει με τουλάχιστον 152 ψήφους.
Διαφωνούντες, σε σχέση μ' όσους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, είναι ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ενώ ερωτηματικό υπάρχει και για τη στάση της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία ενδέχεται να καταψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση για την Κυβέρνηση, με δεδομένη τη σταθερή στάση του Κ. Ζουράρι, η Συμφωνία θα περάσει με 154.
Το επίσημο κείμενο από τον Γ. Κατρούγκαλο
Μέχρι τότε, το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της πΓΔΜ κατατέθηκε στη Βουλή αργά το απόγευμα της Τετάρτης από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, ωστόσο πρόκειται για το συνταγματικό κείμενο που ισχύει χωρίς τις τροποποιήσεις. Είναι η συνταγματική πρακτική στην πΓΔΜ που επιβάλλει οι τροποποιήσεις να μην ενσωματώνονται αλλά να παρατίθενται στο τέλος του κειμένου, επανέλαβε ο αναπληρωτής υπουργός.
«Μολονότι έδωσα διευκρινίσεις, για τον Τύπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγματικές αναθεωρήσεις στη γείτονα χώρα, ότι δηλαδή δεν ενσωματώνονται και δεν κωδικοποιούνται, εξακολουθεί η ΝΔ να εγείρει θέμα ενόψει του του ότι χθες δεν είχα επίσημο κείμενο του συντάγματος. Καταθέτω λοιπόν, για τα πρακτικά, το επίσημο κείμενο του συντάγματος της πΓΔΜ όπου φαίνεται και αποδεικνύεται ότι η συνταγματική πρακτική που ακολουθείται στη χώρα αυτή, είναι να μην ενσωματώνονται και να μην κωδικοποιούνται οι αναθεωρήσεις στο κείμενο αλλά να παρατίθενται στο τέλος του ιστορικού κειμένου που παραμένει αναλλοίωτο. Μολονότι επίσης το έχω πει πολλές φορές το επαναλαμβάνω επειδή βλέπω να διαστρεβλώνεται. Έχω καταθέσει και το σύνολο των συνταγματικών τροποποιήσεων σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών που περιλαμβάνεται στη ρηματική διακοίνωση», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
«Οχι» Μητσοτάκη για πρόταση δυσπιστίας
Νωρίτερα, η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στην κατάθεση του ενιαίου και κωδικοποιημένου Συντάγματος των Σκοπίων, μετά τις τροποποιήσεις, στη Βουλή. Επεσήμανε δε, ότι δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα έγγραφα και ότι η Βουλή καλείται να αποφασίσει εν κενώ. Όμως, η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. O Κυριάκος Μητσοτάκης απέρριψε τη συγκεκριμένη εισήγηση συνεργατών του, από την οποία προέκυψαν και τα τελευταία δημοσιεύματα που θεωρούσαν μάλιστα ως «κλειδωμένη» μια τέτοια επιλογή.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΝΔ έκρινε πως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ψηφοφορίας θα ήταν ούτως ή άλλως προεξοφλημένο, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας την προηγούμενη εβδομάδα με τη στήριξη τεσσάρων δανεικών βουλευτών του Πάνου Καμμένου. Δείτε εδώ τι μετέδωσε για το μείζον ζήτημα το Open Tv στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων, το οποίο παρουσιάζει η Ελλη Στάη.
Κατόπιν τούτου η ΝΔ θα ρίξει όλο το βάρος της την Πέμπτη στην ανάδειξη των επιχειρημάτων εναντίον της επιζήμιας συμφωνίας των Πρεσπών και θα καλέσει όλους τους βουλευτές να συνειδητοποιήσουν τις ιστορικές τους ευθύνες. Κυρίως δε αυτούς που εμφανίζονται ξαφνικά πρόθυμοι να την κυρώσουν (Κουντουρά, Παπακώστα, Κόκκαλη, Παπαχριστόπουλο κα), ενώ δεν έχουν ανάλογη εντολή από τους ψηφοφόρους τους και είχαν στο παρελθόν ταχθεί κατά μιας τέτοιας συμφωνίας.
Βαριές κουβέντες στην Ολομέλεια
Βαριές κουβέντες που δεν αφορούσαν, πάντως, την ουσία της συζήτησης ακούστηκαν κατά την εξέταση των δύο ενστάσεων αντισυνταγματικότητας που είχαν καταθέσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος και η Χρυσή Αυγή, για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου απέρριψαν την πρόταση της Χρυσής Αυγής συντάχθηκαν σύσσωμα απέναντι της, αρνούμενα κατηγορηματικά να μπουν στην ουσία της συζήτησης της πρότασης ενός φασιστικού κόμματος, όπως είπαν.
Το highlight της Τετάρτης, πάντως, ανήκει στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Ξυδάκης απέδωσε τιμή στον Νίκο Δένδια στη Βουλή. Αφορμή η σφοδρή επίθεση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας κατά της Χρυσής Αυγής. Ο Νίκος Ξυδάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι βουλευτές της κυβέρνησης χειροκρότησαν τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θέλησε να του αποδώσει τιμή!
Επίθεση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την οποία κατηγόρησε ότι υπέγραψε μια Συμφωνία που θα δημιουργήσει οξύτερη κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. Ταυτόχρονα, επιτέθηκε προσωπικά στην υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και στον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη, καλώντας τους να το σκεφτούν ξανά πριν στηρίξουν τη Συμφωνία.
«Φρούριο» η Αθήνα
Στο μεταξύ, η ΕΛ.ΑΣ. ετοιμάζεται να μετατρέψει σε φρούριο τη Βουλή την ημέρα της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, οι Αρχές έχουν πληροφορίες ότι μπορεί κάποιοι να επιχειρήσουν και πάλι εισβολή στο Κοινοβούλιο. Γι' αυτό και έχουν επιστρατευτεί 1.500 αστυνομικοί για την αποφυγή των χειρότερων. Η μάχη στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, λοιπόν, συνεχίζεται την Πέμπτη. Στο μεταξύ, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, ηθοποιοί, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί και άλλοι, υπέγραψαν δύο διαφορετικές ανακοινώσεις -όπως υποστηρίζουν- «σεβόμενοι την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα των λαών».
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr