Το δεξιό κοινό, τα μηνύματα Σαμαρά και οι ισορροπίες της κυβέρνησης
Η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της δεξιάς φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Εντείνεται το δεξιό pressing, με την κυβέρνηση να αναζητά ισορροπίες ώστε να καλύψει το παραδοσιακό της ακροατήριο και παράλληλα να μην κλείσει την πόρτα στον κεντρώο χώρο. Η αναφορά του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμάρα πως η Νέα Δημοκρατία δεν είναι Ποτάμι δίνει ένα στίγμα του προβληματισμού που «σιγοβράζει».
Η συνέντευξη Σαμαρά που προκάλεσε συζητήσεις
«Με τη σύγχρονη Δεξιά – Κεντροδεξιά, τι θα γίνει; Ή στο όνομα της διεύρυνσης θα θεωρείται ότι μπήκε στη γωνία η μεγαλύτερη παράταξη της χώρας; Κατανοώ την άποψη περί διεύρυνσης, αλλά η προϋπόθεση μιας διεύρυνσης είναι να έχεις τη βάση σου. Αλλιώς κινδυνεύεις να απομακρύνεις περισσότερους απ´ όσους προσελκύεις» ανέφερε μεταξύ άλλων στη συνέντευξη του στα «Νέα» ο κ. Σαμαράς. Στο Μαξίμου δεν κάνουν κάποιο σχόλιο για τη συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού, κάτι που άλλωστε δεν έχουν πράξει και στο παρελθόν.
Πάντως στα «γαλάζια» πηγαδάκια σχολιάζοταν ιδιαίτερα η αναφορά του κ. Σαμαρά στον ανασχηματισμό, με δεδομένο πως η σύνθεση της κυβέρνησης αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε μεταξύ άλλων πως σε κάθε ανασχηματισμό υπάρχει και ένας συμβολισμός , ο οποίος δεν πρέπει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα «ότι δηλαδή η παράταξη μας υιοθετεί σήμερα απόψεις που η ίδια έχει πολεμήσει, όπως οι Πρέσπες και το σχέδιο Ανάν. Η ότι επιβραβεύει πρόσωπα που έχουν αντίθετη πολιτική άποψη».
Η εκτίμηση είναι ότι ο κ. Σαμαράς επιδιώκει να εμφανιστεί ως θεματοφύλακας της δεξιάς φυσιογνωμίας της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα η τοποθέτηση γίνεται σε μια συγκυρία που ένα τμήμα της «γαλάζιας» βάσης δεν βλέπει θετικά περαιτέρω ανοίγματα σε πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν κοιτάξει προς το Ποτάμι ή το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι αναφορές του κ. Σαμαρά αναζωπύρωσαν μια συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αναμένεται να εντείνεται όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος Γιώργος Κύρτσος σημείωσε χαρακτηριστικά πως: Ο Α. Σαμαράς άνοιξε σημαντική ιδεολογική,πολιτική συζήτηση, τονίζοντας σε συνέντευξή του (Νέα) «Με το να μετακινηθούμε σε θέσεις Ποταμιού δεν κατακτάμε το πολιτικό κέντρο. Είναι άλλο πράγμα να απευθύνεσαι σε πολίτες άλλων παρατάξεων και εντελώς άλλο να εκφράζεις άλλες παρατάξεις.» Na σημειωθεί πως τη συνέντευξη του κ. Σαμαρά ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.
Την ίδια στιγμή στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος συνεχίζει να κοιτά προς το δεξιό κοινό. Πριν από δέκα ημέρες είχε προκληθεί σάλος από την αναδημοσίευση κειμένου ιστοσελίδας που ανέφερε ονόματα παιδιών μεταναστών σε νηπιαγωγείο της Αθήνας, με τον Κ. Μπογδάνο να προχωρά σε επανόρθωση της ανάρτησης. Αυτή τη φορά επέλεξε να απαντήσει σε αναφορές για την παρουσία του στο Γράμμο, αναρτώντας το εξής σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης : «κέντρα, παράκεντρα κι απόκεντρα θυμήθηκαν αίφνης ότι στις 29/8 ανέβηκα στον Γράμμο, μίλησα και κατέθεσα στεφάνι. Αναφέρονται δε σε «νέο ατόπημα», ενώ ατόπημα ήταν ότι δεν βρίσκονταν εκεί όλοι οι δημοκράτες!».
Δεδομένο είναι πως υπάρχει ένα κομμάτι «γαλάζιων» βουλετών που κοιτά ιδιαιτέρως το αμιγώς δεξιό ακροατήριο και υιοθετεί μια ανάλογη ρητορική. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση δεν θέλει νέους... ενοίκους στη δεξιά πολυκατοικία και επιδιώκει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του 2019.
Το τελευταίο διάστημα οι έρευνες δείχνουν πως υπάρχει ένα κοινό που κοιτά πιο δεξιά από τη Νέα Δημοκρατία, τάση που φαίνεται πως είναι πιο ορατή σε όσους είναι αρνητές της πανδημίας ή είναι ακόμα επιφυλακτικοί με τον εμβολιασμό. Ο κίνδυνος για ένα ελληνικό QAnon παραμένει ορατός, ενώ να σημειωθεί πως το τελευταίο διάστημα υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά επίθεσης σε γιατρούς και εκπαιδευτικούς που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Αντιδράσεις και για τα ενεργειακά
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να προτάξει μια πιο «φιλολαϊκή» ατζέντα, εστιάζοντας σε ένα ακροατήριο που δεν καλύπτεται από μια ρητορική περί επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Δεν είναι τυχαίο πως ανοίγει τη συζήτηση για δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022 (η πρώτη αύξηση θα γίνει τον Ιανουάριο και θα είναι 2%).
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα για την τιθάσευση της ακρίβειας, με την κυβέρνηση να κοιτά κυρίως στο ενεργειακό πεδίο και στη συγκράτηση των τιμών για να αποφευχθεί ένα… ηλεκτροσόκ στους λογαριασμούς. Η πολιτική κόντρα με το ΣΥΡΙΖΑ είναι σφοδρή, με αφορμή την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Πάντως τα ενεργειακά πυροδοτούν επίσης μια συζήτηση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς σημείωσε πως δεν αμφισβητεί τη μετάβαση της ενεργειακής πολιτικής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά εκφράζει τον προβληματισμό του εάν έπρεπε να κλείσει το σύγχρονο εργοστάσιο λιγνίτη που εγκαινιάστηκε το 2014 και ακόμα δεν έχει αποσβεστεί.
Για το θέμα της ΔΕΗ υπήρξε επίσης τοποθέτηση του Γ. Κύρτσου, οποίος χαρακτήρισε υψηλού πολιτικού ρίσκου την απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη συμμετοχή του Δημοσίου από 51% στο 34%. Μάλιστα σημειώνει πως «συμπίπτει με νέα ενεργειακή κρίση και τεράστια αύξηση λογαριασμών ΔΕΗ και ιδιωτών παρόχων. Η δυσαρέσκεια νοικοκυριών, μικρομεσαίων θα μεγαλώσει στη διάρκεια του χειμώνα» και επαναφέρει την πρόταση για πράσινο ομόλογο δημοσίου.
Τουρκία: Νέα πρόκληση με πολεμικό πλοίο ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο
Αντιεμβολιαστές: Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Πανελλήνιες: ΕΒΕ και νέοι συντελεστές βαθμολογίας αλλάζουν τα δεδομένα για τους μαθητές Γ΄Λυκείου
Αριάδνη Γερασιμίδου: Η δημοσιογράφος αποκάλυψε σε βίντεο ότι έχει καρκίνο
Ανατιμήσεις: Πόσο αυξήθηκε η τιμή στο σουβλάκι – Τα δεδομένα για την εστίαση
Σαν σήμερα η Γεωργία δολοφονήθηκε και αυτό ήταν μόνο η αρχή του ματωμένου '24 - Πότε θα πάψουν να είναι «βουβές» οι κραυγές των γυναικών;
Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις για την κυβέρνηση τη φετινή χρονιά - Πού επικεντρώνεται ήδη
Τι είναι τα «Ωνάσεια» σχολεία και πώς θα εισάγονται οι μαθητές σε αυτά - Ποιος θα πληρώνει τους εκπαιδευτικούς
Αγώνας για επιβίωση: Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει - Οι αποκαρδιωτικές εικόνες του 2024
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr