Το μεσημέρι της Παρασκευής ψηφίζεται η Συμφωνία των Πρεσπών
«Θα στηρίξω με την ψήφο μου την Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε ο Σπύρος Λυκούδης🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Μέχρι τις 01:30 μετά τα μεσάνυχτα θα ολοκληρωθούν οι ομιλίες των βουλευτών και των πολιτικών αρχηγών για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Έτσι, η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφιστεί το μεσημέρι της Παρασκευής και συγκεκριμένα στις 14:30, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Λυκούδης.
Σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, κανονικά θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια η διαδικασία της συζήτησης επί της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αφού κρίθηκε ότι «δεν θα μπορούσε ούτε θα έπρεπε» να ασκηθεί πίεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί στις 24 Ιανουαρίου.
Όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης, ουσιαστικά πρόκειται για προέκταση της απόφασης της Διάσκεψης των Προέδρων, που είχε προβλέψει πως ανάλογα με την πρόοδο της διαδικασίας θα μπορούσε να επεκταθεί η συνεδρίαση την Παρασκευή.
Ο κ. Βούτσης επεσήμανε, μάλιστα, ότι δεν έχουμε κανενός είδους πίεση ούτε δέσμευση εξωτερική, επίσης ότι δεν πρόκειται για συζήτηση προ ημερησίας αλλά συζήτηση κύρωσης Συμφωνίας και άρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη ιεράρχηση στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν αργότερα σήμερα. Στο βήμα αναμένεται να ανέβει και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβλεψε ότι θα καταγραφεί πολύ υψηλός αριθμός ομιλητών στην ιστορία του κοινοβουλίου, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τους 230.
Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 01.30 τα ξημερώματα ενώ η αυριανή συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 09.30 και θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία δι’ αναγνώσεων του καταλόγου στις 14.30.
Λυκούδης: Θα στηρίξω με την ψήφο μου τη Συμφωνία των Πρεσπών
«Θα στηρίξω με την ψήφο μου την Συμφωνία των Πρεσπών», ανέφερε επισήμως και από το βήμα της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης.
Ο ανεξάρτητος, μετά της ΚΟ του Ποταμιού, βουλευτής, ο οποίος από την πρώτη στιγμή «έβλεπε» θετικά τη Συμφωνία, έκανε λόγο για ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί και ζήτησε εκλογές.
«Να μην μείνει η κυβέρνηση στην ψήφο εμπιστοσύνης, να καταλάβει ότι το πολιτικό περιβάλλον είναι ασταθές. Να επιταχύνουμε την κατεύθυνση προς εκλογές», ανέφερε και κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ότι «συμμετέχει στον αχρείαστο ανώφελο εθνικό διχασμό».
Σε ό,τι αφορά στη Συμφωνία, σημείωσε πως έχει θετικό κεντρικό άξονα ως προς την ονομασία.
«Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το διασφαλίζει αυτό η Συμφωνία και συνιστά επιτυχία», ανέφερε και συμπλήρωσε πως οι μόνοι προβληματισμοί αφορούν «την ιστορική ανθεκτικότητα της Συμφωνίας».
Αν όλα εξελιχθούν όπως τα σχεδιάζει η κυβέρνηση, η Συμφωνία θα εγκριθεί το μεσημέρι της Παρασκευής (25/1) με μια σαφή πλειοψηφία, η οποία μέχρι στιγμής υπολογίζεται στους 153 βουλευτές. Πιο συγκεκριμένα, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προστεθούν σίγουρα οι βουλευτές της πρώην ΚΟ του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς αλλά και ο Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος τόνισε από το βήμα πως «η Συμφωνία διασφαλίζει την εθνική γραμμή όσον αφορά τη λύση για το όνομα και γι’ αυτό συνιστά επιτυχία».
Την πρόθεσή του να προχωρήσει στην ψήφιση της Συμφωνίας προχώρησε από το βήμα της Βουλής ο διαγραφείς από το ΚΙΝΑΛ πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι καιρός να λυθεί ένα πρόβλημα που λιμνάζει εδώ και χρόνια. Αυτή είναι η προοδευτική στάση».
Παράλληλα, και η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία θεωρούταν από τους «αβέβαιους» για να ψηφίσει τη Συμφωνία γνωστοποίησε και αυτή με την σειρά της, κατά την ομιλία της, πως αναμένεται «πιθανότατα» να ψηφίσει «ναι» τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η δική μου ανάγνωση είναι θετική σε συγκεκριμένα σημεία» και προσθέτοντας, πως «το όνομα της Μακεδονίας έχει υφαρπαγεί και τώρα επιστρέφει σε εμάς».
Τον αριθμό τον «153» συμπληρώνουν πιθανότητα η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο διαγραφής από το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης, ο οποίος υπερψήφισε στην ψήφο εμπιστοσύνης αλλά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.
Διαφωνούντες σε σχέση μ' όσους έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι ο συνεργαζόμενος με τους ΑΝΕΛ Κώστας Ζουράρις, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης ενώ ερωτηματικό υπάρχει και για τη στάση της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία ενδέχεται να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι είχε δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Στην καλύτερη περίπτωση για την κυβέρνηση, με δεδομένη τη σταθερή στάση του Κ. Ζουράρι, η Συμφωνία θα περάσει με 154.
Παρέμβαση Κώστα Καραμανλή για τη Συμφωνία
Κατά την γραπτή του παρέμβαση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κώστας Καραμανλής τονίζει ότι η κυβέρνηση «πρέπει να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών» ενώ υπογραμμίζει ότι από την πλευρά της Ελλάδας υπάρχει μια «αδικαιολόγητη βιασύνη», καθώς άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος.
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την τοποθέτηση
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζει τις σχέσεις των ευρωπαϊκών κρατών με το Κίεβο η επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο – Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται
Καζακστάν: Ο δραματικός διάλογος πιλότου και πύργου ελέγχου - «Δεν μπορώ να εκτελέσω αριστερή στροφή, ο έλεγχος χάθηκε»
Πώς συνέβη το μποτιλιάρισμα των πέντε χιλιομέτρων στην Αράχωβα - Τι λέει ο Δήμαρχος
Πλημμύρισε το ΣΕΦ: Τεράστιες ζημιές σε cube και γυμναστήριο - Στον «αέρα» το ματς του Ολυμπιακού απέναντι στο Λαύριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr