Βουλή: Μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη - Τσίπρα για φρεγάτες και γραβάτες
Ανταλλαγή εκατέρωθεν πυρών από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 10 λεπτά ┋
Σε μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να ανταλλάσουν πυρά εκατέρωθεν.
Πρόκειται για «συμφωνία που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών μας στους τομείς της άμυνας της ασφαλείας και της εξωτερικής πολιτικής», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του, προσθέτοντας ότι «έγκριση του σημαίνει θωράκιση της χώρας, την ενίσχυση του νοτιοευρωπαϊκού σκέλους της συμφωνίας, αλλά και την πρώτη προσπάθεια για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», ενώ συμπλήρωσε πως «για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη. Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί με casus belli στην περιοχή μας».
Απαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συμφωνία «κακή» επισημαίνοντας ότι «δε θα δώσουμε συναίνεση στο λάθος», δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει τη Συμφωνία για τη Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας και πρόσθεσε ότι «συνιστά νέο δόγμα στην Εξωτερική Πολιτική της χώρας που δε λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες» ενώ, αίσθηση προκάλεσαν και τα ερωτήματα που έθεσε προς τον πρωθυπουργό: «γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά δεκαετιών προτου τελειώσει η θητεία σας; Πού θα φθάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;»
Ανταλλαγή πυρών για μικροκομματικά συμφέροντα
Την άποψη πως όλοι οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί τη σημασία της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τα κόμματα υπερψηφίσουν στέλνοντας μήνυμα ενότητας και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «εθνική εξαίρεση», ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει πατριωτικό χρέος στα κόμματα, καθώς «η ευθύνη είναι βαριά».
Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τον κατηγορεί για μικροκομματικές σκοπιμότητες, «αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς».
Έντονη κόντρα για φρεγάτες και γραβάτες
Από την κόντρα των δύο αρχηγών σχετικά με την αμυντική συμφωνία, δεν έλειψαν και οι «φαρμακερές ατάκες», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απευθύνεται στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντάς του ότι «από το όχι στις γραβάτες, πήγατε στο όχι στις φρεγάτες» και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά άμεσα ότι «πάτε και ψωνίζετε φρεγάτες σαν να ψωνίζετε γραβάτες σε πολυκατάστημα».
Μητσοτάκης: Η ψήφιση θα σημαίνει θωράκιση της πατρίδας μας στη Μεσόγειο
«Ποτέ άλλοτε μια ισχυρή σύμμαχος δε βρέθηκε εγγυητής επί του πεδίου και αν χρειαστεί εν όπλοις». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Βουλή όπου συζητείται η αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό πρόκειται για μια συνθήκη που αναβαθμίζει συνολικά τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής. «Το ιστορικό αυτό κείμενο τίθεται σήμερα ενώπιον της Βουλής καθιστώντας και τη σημερινή συνεδρίαση ιστορική γιατί η ψήφιση του θα σημαίνει πολλά για τη θωράκιση της πατρίδα μας στη Μεσόγειο και ταυτόχρονα το πρώτο τολμηρό βήμα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης αλλά και την ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί συμφωνίας που είναι ετεροβαρής υπογράμμισε ότι προβλέπεται ρητά και κατηγορηματικά ρήτρα στα της συνδρομής σε περίπτωση που επιτεθεί κάποιος ένα τα δύο κράτη.
«Και όλοι ξέρουμε ποιος απειλεί ποιον στην ανατολική Μεσόγειο αυτή είναι μια πολύ ισχυρή νομική δικλείδα με ρητή αναφορά στο άρθρο 51 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ», υπογράμμισε κοιτώντας προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ειδική μνεία, όμως, έκανε και στην αγορά των φρεγατών. Όπως είπε αυτά τα πλοία αποτελούσαν τον διακαή πόθο του Πολεμικού ναυτικού μας ενώ προανήγγειλε και την πενταετή επέκταση της αμυντικής μας συμφωνίας με τις ΗΠΑ. «Πράγματι είναι καιρός αντιστοιχηθεί οικονομική μας ισχύ με την πολιτική μας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι σχεδιασμός μας για τις ένοπλες δυνάμεις δεν ξεπερνά της δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Σύμφωνα, άλλωστε, με τον ίδιο η τιμή έφτασε χαμηλά καθώς η χώρα μας εκμεταλλεύθηκε τη συγκυρία για να διαπραγματευτούμε. «Η εξόφληση απλώνεται σε βάθος χρόνους αλλά και ο χρόνος παράδοσης είναι πρωτοφανής καθώς συμφωνήθηκε η Ελλάδα να προηγηθεί παίρνοντας τη θέση του Γαλλικού ναυτικού στη γραμμή παραγωγής». Μάλιστα η πρώτη φρεγάτα θα είναι έτοιμη τοι 2025 στο ναύσταθμο Σαλαμίνας, «εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας άπλωναν κόκκινα χαλιά σε κιτς εκδηλώσεις».
Η Ελλάδα θα έχει στο πλευρό τη μόνη πυρηνική δύναμη τον ισχυρότερο στρατό. Τη μόνη χώρα μέλος της ένωσης που είναι μέλους του Συμβουλίου του ΟΗΕ», προσέθεσε ο ίδιος για να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι από το «όχι» στις γραβάτες πήγατε στο «όχι» στις φρεγάτες.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Μητσοτάκη το δίλημμα ψωμί ή κανόνια αυτό δεν ισχύσει στις μέρες. «Σε αυτή τη συγκυρία και αυτή τη γειτονιά χρειάζεται και θα έχει και τα δύο. Δεν υπάρχει άμυνα χωρίς ισχυρή οικονομία να τη χρηματοδοτεί», προσέθεσε με νόημα.
Την ίδια ώρα, απαντώντας για το Σαχέλ τόνισε: «Πρέπει να ζητάμε από τους Γάλλους να συνδράμουν αλλά όχι αυτοί από εμάς. Είναι σοβαροί υπεύθυνη θέση κόμματος. Και επιτέλους σταματήστε να διακινείται ψέματα. Γιατί μιλάτε για δήθεν μάχες όταν ένοπλη εμπλοκή προβλέπεται μόνο αν απειληθεί η επικράτεια. Δε γνωρίζετε ότι στο Σαχέλ δραστηριοποιούνται οκτώ ευρωπαϊκές χώρες. Καμία από αυτές δεν έχει υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με Γαλλία. Δεν ήσασταν στα ευρωπαϊκά συμβούλια όταν αναγνωρίζονται η στρατηγική σημασία της περιοχής;»
Για την κριτική για την ΑΟΖ
«Γνωρίζετε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας μετά δεν μπορούν να προστεθούν νέοι όροι. Αλλά ο όρος επικράτεια περιλαμβάνει όχι μόνο το έδαφος αλλά και τη θάλασσα και τον αέρα. Και τρίτον η συνθήκη κινείται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου καλύπτουν την Ελλάδα σε σχέση με τα κυριαρχικά μας δικαιώμνατα. Γνωρίζετε ότι το διεθνές δικαστήριο έχει αναγνωρίσει ότι ένοπλη επίθεση συνιστά όχι μόνο η εισβολή αλλά κάθε περιστατικό χρήσης βίας σε ένοπλες δυνάμεις. Γι αυτό και σε καμία συμφωνία στον κόσμο δεν γίνεται αναφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Έτσι δεν είναι κ. Κατρούγκαλε και κ. τσίπρα. Εσείς που ήσασταν πρωθυπουργός θα έπρεπε να το ξέρετε».
Τσίπρας: Εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις στη συμφωνία με τη Γαλλία
«Δεν συναινούμε σε μία λάθος στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική πολιτική, σε μία αλόγιστη κούρσα εξοπλισμών, σε μία Συμφωνία με δύο εξαιρετικά αρνητικές προβλέψεις». Με τις φράσεις αυτές ο Αλέξης Τσίπρας επισημοποίησε την καταψήφιση από την αξιωματική αντιπολίτευση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας την οποία νωρίτερα στη Βουλή χαρακτήρισε “κακή” τονίζοντας ότι δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. «Δεν είναι μία συμφωνία μεταξύ ισότιμων εταίρων, δεν είναι ιστορική, είναι ανισοβαρής» ανέφερε με νόημα.
Αίσθηση προκάλεσαν και τα ερωτήματα που έθεσε προς τον πρωθυπουργό: «γιατί τόση αγωνία να κλείσετε 10 δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά δεκαετιών προτου τελειώσει η θητεία σας; Πού θα φθάσει ο λογαριασμός και ποιος θα τον πληρώσει;»
Συγχρόνως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είπε ότι η στάση του κόμματός του είναι “στάση ευθύνης και πατριωτική για τα εθνικά συμφέροντα” για να συμπληρώσει πως αυτό το “λάθος” θα το διορθώσει αύριο μία προοδευτική κυβέρνηση δίνοντας τη σωστή κατεύθυνση και σεβόμενη τους κόπους και τις θυσίες του λαού μας.
Εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού από Μητσοτάκη
Στην αρχή της παρέμβασής του ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε την κριτική στον πρωθυπουργό που κατήγγειλε τον ΣΥΡιζΑ για μικροκομματική σκοπιμότητας σχολιάζοντας: “Ποιος μιλάει” Αυτός που έκανε εμπόριο πατριωτισμού στη Συμφωνία των Πρεσπών με τους γέιτονές μας; Αυτός που επί δύο χρόνια αρνείται να φέρει τα τρία Μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή υπό το φόβο του Μπογδάνου;” για να κατηγορήσει τον κ. Μητσοτάκη για εμπόριο κίβδηλου πατριωτισμού.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για μετατόπιση του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας καθώς με τη Συμφωνία “αποστασιοποιείται από τη λογική της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή” ενώ συγχρόνως διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και εκτίθεται η Ελλάδα σε κινδύνους”.
Σχολιάζοντας μάλιστα το υπέρογκο κόστος για τις αμυντικές δαπάνες ανέφερε πως “πάτε και ψωνίζετε φρεγάτες σαν να ψωνίζετε γραβάτες σε πολυκατάστημα”. Τόνισε ότι ο προϋπολογισμός για την άμυνα αυξήθηκε 41% την ίδια ώρα που ο προϋπολογισμός για την υγεία-εν μέσω πανδημίας- μειώθηκε κατά 12%.
Η αλλαγή στάσης από τον Πρωθυπουργό
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπενθύμισε την αλλαγή στάσης εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης στο θέμα της αγοράς φρεγατών λέγοντας ότι την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2020 ο πρωθυπουργός έλεγε ότι η αγορά τους είναι ιδιαίτερα ακριβή 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ και γι’ αυτό το λόγο η χώρα στράφηκε στην αγορά των Rafale. Επέμεινε στους δημοσιονομικούς κινδύνους τονίζοντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση στη Συμφωνία για τη συμμετοχή της Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, κάτι που σημαίνει ότι οδηγείται σε κλείσιμο. Κατήγγειλε σκανδαλώδη υπερκοστολόγηση στην αναβάθμιση του κέντρου αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και διαβεβαίωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ελέγξει μέχρι και το τελευταίο ευρώ που φεύγει από το Ταμείο.
Ως προς την ουσία της Συμφωνίας ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι το άρθρο 2 δεν καλύπτει τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ , “επομένως εάν έχουμε παραβίαση της ΑΟΖ η Γαλλία δεν είναι υποχρεωμένη να συμβάλει”. Επικαλέστηκε και σχετική απάντηση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών με βάση την οποία το Παρίσι εντάσσει στην Επικράτεια της χώρας μόνο το έδαφος και τα χωρικά ύδατα και δεν περιλαμβάνει τις ΑΟΖ.
Ως προς την αποστολή ελλήνων στρατιωτών στο Σαχέλ της Αφρικής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε ότι η ίδια η Γαλλία αποφάσισε την σταδιακή συρρίκνωση των μάχιμων δυνάμεών της στην περιοχή όπου τα τελευταία 6 χρόνια σκοτώθηκαν 53 Γάλλοι στρατιώτες “και τώρα ψάχνει να βρει πρόθυμες χώρες”. Διερωτήθηκε: Αν ο μη γένοιτο στα πόσα φέρετρα Ελλήνων στρατιωτών θα βάλετε όριο για να αποχωρήσουν οι ελληνικές δυνάμεις.
Mητσοτάκης σε Τσίπρα: Από το όχι στις γραβάτες, στο όχι στις φρεγάτες
Συγκλονίζει ο ψυχίατρος της Ιωάννας στη δίκη: Πρώτη φορά συνάντησα άνθρωπο χωρίς πρόσωπο
Καιρός live χάρτης: Πού είναι τώρα η κακοκαιρία Αθηνά
Αυτοψία στα επικίνδυνα ρέματα της Αττικής: Βίλες μέσα σε κοίτες, μάντρες σπιτιών σε όχθες
Επανάσταση φέρνει στο ποδόσφαιρο η FIFA με μεγάλη αλλαγή στο οφσάιντ
Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr