Άνγκελα Μέρκελ: Τελευταία επίσκεψη στην Αθήνα ως καγκελάριος στα τέλη Οκτωβρίου
Η απερχόμενη γερμανίδα καγκελάριος αποδέχθηκε την πρόσκληση του έλληνα πρωθυπουργού🕛 χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά ┋
Στην Ελλάδα, για τελευταία φορά ως Καγκελάριος, θα βρεθεί η Άνγκελα Μέρκελ που αποδέχθηκε τη σχετική πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η Μέρκελ επιστρέφει στη χώρα μας για τελευταία φορά ως καγκελάριος της Γερμανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr η ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη είναι στις 29 Οκτωβρίου.
Την πρόσκληση για να έρθει στη χώρα μας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων που έλαβε χώρα στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας.
Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της επίσκεψης ή τη διάρκειά της δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές.
Αποχαιρέτησε την Κωνσταντινούπολη
Τελευταίος σταθμός της Άνγκελας Μέρκελ ήταν η Κωνσταντινούπολη καθώς χθες Σάββατο είχε την τελευταία της συνάντηση με τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Κατά τη συνάντηση Άνγκελα Μέρκελ - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην οικία του τελευταίου στα Θεραπειά Κωνσταντινούπολης, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη γερμανίδα καγκελάριο να επιμένει απευθυνόμενη στον τούρκο πρόεδρο ότι πρέπει να συνεχιστούν οι διερευνητικές επαφές με την Αθήνα.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο, το Αφγανιστάν, τη Λιβύη και τις εξελίξεις στη Συρία», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Τούρκος πρόεδρος, με την απερχόμενη καγκελάριο της Γερμανίας να συμπληρώνει: «Συζητήσαμε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επέμεινα ότι οι διερευνητικές επαφές πρέπει να συνεχιστούν. Υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα εδώ που πρέπει να ξεπεραστούν. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι μόνο μέσω συναντήσεων, διαπραγματεύσεων και επαφών μπορούν όλα αυτά να επιλυθούν. Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Κυπριακό, κάποια ζητήματα είναι χρόνια, και τα 16 χρόνια δεν ήταν αρκετά. Αλλά υπήρξαν και κάποια ζητήματα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα οποία καταφέραμε να πετύχουμε. Και παρά τις διαφωνίες, θέλω να σας ευχαριστήσω που συνεχίσαμε τον διάλογο. Στο θέμα των Σύρων μεταναστών που διαφεύγουν παράνομα στην Ελλάδα δεν καταφέραμε να βρούμε μια λύση. Η ΕΕ δέχτηκε δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, αλλά αυτή η διαδικασία ακόμη δεν έχει λειτουργήσει σωστά. Σε κάποιους τομείς λειτουργεί, συζητήσαμε τις λεπτομέρειες, αλλά η Γερμανία και η Τουρκία δε θα το λύσουν μόνες τους αυτό, θα πρέπει να το συζητήσουν μαζί και τα 27 μέλη της ΕΕ. Θα προσπαθήσω να συζητήσουμε αυτό το θέμα την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή στη σύνοδο της ΕΕ».
Οι ημερομηνίες - σταθμοί στη 16ετη θητεία της Άνγκελα Μέρκελ
22 Νοεμβρίου του 2005: Η Μέρκελ είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται καγκελάριος. Ηγείται ενός συνασπισμού συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών.
Μάρτιος 2007: Η Μέρκελ επιτυγχάνει μια μεγάλη νομοθετική νίκη καθώς το κοινοβούλιο συμφωνεί για μια σταδιακή αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη.
6-8 Ιουνίου 2007: Η Μέρκελ φιλοξενεί την πρώτη σύνοδο κορυφής της G8, με την Αφρική και τις κλιματικές αλλαγές να κυριαρχούν στην ημερήσια διάταξη.
5 Οκτωβρίου 2008: Η Μέρκελ υπόσχεται στους Γερμανούς ότι οι αποταμιεύσεις τους είναι ασφαλείς τρεις εβδομάδες μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers και το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
5 Μαρτίου του 2010: Η Μέρκελ δηλώνει ότι "δεν υπάρχει εναλλακτική" επιλογή στο να βοηθηθεί η Ελλάδα να αποφύγει την στάση πληρωμών, θέτοντας την μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πλήρως πίσω από τις προσπάθειες για χρηματοπιστωτική βοήθεια που θα ανέλθει συνολικά σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ.
Ιούλιος 2011: Σχεδόν ένα χρόνο μετά την υποστήριξη της κυβέρνησης Μέρκελ στο μέτρο, η Γερμανία καταργεί την υποχρεωτική στρατολόγηση και στρατιωτική θητεία.
14 Μαρτίου 2011: Σε απάντηση στην απόφαση της Μέρκελ να στραφεί κατά της πυρηνικής ενέργειας στον απόηχο της καταστροφής στην Φουκουσίμα, το κοινοβούλιο ψηφίζει τον τερματισμό της παραγωγής ηλεκτρισμού από πυρηνικούς σταθμούς ως το 2022.
7 Ιουνίου 2011: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απονέμει στη Μέρκελ το Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη μη στρατιωτική τιμητική διάκριση των ΗΠΑ.
24 Οκτωβρίου 2013: "Η κατασκοπεία σε βάρος φίλων είναι εντελώς απαράδεκτη", δηλώνει η Μέρκελ μετά τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία πληροφοριών NSA των ΗΠΑ είχε πρόσβαση στο κινητό της τηλέφωνο.
25 Μαΐου 2014: Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εισέρχεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά, σύντομα επιτυγχάνει την εκπροσώπησή του και στα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας και το εθνικό κοινοβούλιο.
12 Φεβρουαρίου 2015: Στο Μινσκ, η Μέρκελ και οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ουκρανίας και της Ρωσίας συμφωνούν για εκεχειρία και έναν οδικό χάρτη για την επίτευξη ειρήνης. Μια ασταθής εκεχειρία εξακολουθεί να ισχύει, αλλά αίρεται τακτικά.
31 Αυγούστου 2015: Η Μέρκελ δηλώνει "μπορούμε να το χειριστούμε" όσον αφορά την συρροή προσφύγων από την Μέση Ανατολή. Η διατήρηση ανοιχτών των συνόρων της Γερμανίας όταν άρχισε η κρίση προσφύγων στην Ευρώπη αποτέλεσε μια από τις καθοριστικές της στιγμές.
19 Δεκεμβρίου 2016: Ένας ισλαμιστής πραγματοποιεί επίθεση ρίχνοντας το φορτηγό που οδηγεί πάνω σε πολυσύχναστη χριστουγεννιάτικη αγορά στην καρδιά του Βερολίνου, σκοτώνοντας 12 ανθρώπους. Ήταν η χειρότερη από μια σειρά ισλαμιστικών επιθέσεων.
17 Μαρτίου 2017: Μια χειραψία που δεν έγινε αποτέλεσε κακή αρχή σε επίσκεψη της Μέρκελ στον Λευκό Οίκο επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ. Οι δεσμοί της Γερμανίας με τις ΗΠΑ εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από ακαμψία καθ'όλη τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.
30 Ιουνίου 2017: Το γερμανικό κοινοβούλιο εγκρίνει τον γάμο ομοφυλοφίλων και τις υιοθεσίες από ζευγάρια του ιδίου φύλου. Η Μέρκελ ψηφίζει κατά του νομοσχεδίου, αλλά επιτρέπει στα μέλη του κόμματός της να ψηφίσουν ελεύθερα.
29 Οκτωβρίου 2018: Καθώς η κυβέρνησή της και το κόμμα της των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από άλλα πολιτικά κόμματα, η Μέρκελ ανακοινώνει ότι θα εγκαταλείψει την ηγεσία του CDU, αλλά θα παραμείνει στην καγκελαρία ως το τέλος της θητείας της.
18 Μαρτίου 2020: Η Μέρκελ παροτρύνει σε τηλεοπτικό της διάγγελμα τον κόσμο να πάρει στα σοβαρά την πανδημία του νέου κορονοϊού. Η Γερμανία έχει αντιμετωπίσει έκτοτε τρία μεγάλα κύματα της COVID-19 και έχει εφαρμόσει πολλά λοκντάουν.
16 Ιουλίου 2021: Η Μέρκελ δηλώνει ότι οι ξαφνικές πλημμύρες στη δυτική Γερμανία προκάλεσαν μια "εξωπραγματική, απόκοσμη κατάσταση" κατά την επίσκεψή της στις χειρότερα πληγείσες ζώνες. Οι πλημμύρες μετατρέπονται σε κεντρικό ζήτημα των εκλογών.
15 Αυγούστου 2021: Η κατάληψη της Καμπούλ και η εκ νέου άνοδος των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν θέτει υπό αμφισβήτηση τις διεθνείς προσπάθειες επί μια 20ετία για να στηριχθεί η κυβέρνηση εκεί. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μέρκελ Χάικο Μάας δέχεται μεγάλο μέρος της κριτικής που ασκείται.
Σεισμοί: 7 στα 10 κτίρια δεν πληρούν σύγχρονες αντισεισμικές προδιαγραφές
Πώς φτιάχτηκε το εμβόλιο για τον κορονοϊό - Οι επιστήμονες της BioNTech μιλούν για τον αγώνα τους
Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πού και πότε ξεκινά η εφαρμογή της
Τούρκος αναλυτής στο OPEN: Ο Ερντογάν χρησιμοποιεί την Ελλάδα
Δολοφονία 36χρονης στην Κρήτη: Η ψυχιατρική έκθεση για τον 33χρονο – Είχε προσπαθήσει να πατήσει και άλλη γυναίκα
Δολοφονία στην Καλαμάτα: «Είχαμε προσωπικές διαφορές» - Πώς ο 35χρονος κατακρεούργησε το θύμα
Πώς θα κάνουμε τελικά Χριστούγεννα; Το «καιρικό καρουζέλ» και οι «χιονοεκπλήξεις» - Οι τελευταίες προγνώσεις
Γιώργος Καραμίχος για Χρήστο Μάστορα: «Δεν έχω τέτοια στεγανά ότι κάποιος πρέπει να είναι ηθοποιός για να παίξει»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr