Συμφωνία των Πρεσπών: Η µεγάλη µάχη και η «πόρτα» στη Χρυσή Αυγή
Στο κενό έπεσαν οι προσπάθειες των βουλευτών της για δηµιουργία επεισοδίων🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με φόντο το σκηνικό της απόλυτης αµφιθυµίας, µε ακραίες εξάρσεις, έντονους διαξιφισµούς αλλά και ήπιας αντιπαράθεσης διαλείµµατα, διεξήχθη στην Ολοµέλεια της Βουλής η συζήτηση για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Για τη διαµόρφωση της πλειοψηφίας των 153, στους 145 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ προστέθηκαν οι θετικές ψήφοι του Θανάση Θεοχαρόπουλου της ∆ΗΜΑΡ, των Σταύρου Θεοδωράκη, Γιώργου Μαυρωτά και Σπύρου Λυκούδη, του Θανάση Παπαχριστόπουλου, αλλά και της Ελενας Κουντουρά και της Κατερίνας Παπακώστα.
Ο προερχόµενος από το Ποτάµι ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός ήταν ο µοναδικός που ψήφισε «παρών», ενώ στα «όχι» περιλαµβάνονται οι ψήφοι του Κώστα Ζουράρι αλλά και του Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος µετέχει στην κυβέρνηση.
Στο κενό έπεσαν προσπάθειες βουλευτών της Χρυσής Αυγής να παρεκτρέψουν τη διαδικασία. Στη διάρκεια της ψηφοφορίας, ένταση προκλήθηκε όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Κωνσταντίνος Μπαρµπαρούσης ψήφισε λέγοντας «όχι στην προδοσία». Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θεώρησε άκυρη την ψήφο του και τον κάλεσε να επιλέξει ανάµεσα σε «ναι», «όχι» ή «παρών», επειδή, όπως εξήγησε, δεν προσµετρώνται ψήφοι µε σχόλιο.
Τελικώς, το επεισόδιο θεωρήθηκε λήξαν όταν ο κ. Μπαρµπαρούσης επέστρεψε στην αίθουσα και ψήφισε «όχι», εν µέσω αντιδράσεων από τα έδρανα της παράταξής του. «Ψηφίζω “όχι” και αφού καταγράφηκε η ψήφος µου, σας λέω ότι είστε προδότες και πουληµένοι» φώναξε ψηφίζοντας και ο Ηλίας Κασιδιάρης, µε τον πρόεδρο της Βουλής να διαβεβαιώνει ότι δεν θα επιτρέψει να δηµιουργηθεί επεισόδιο. Η συζήτηση στην Ολοµέλεια κορυφώθηκε προσλαµβάνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα λίγο πριν πέσει η αυλαία της, χωρίς να λείπουν οι εκρήξεις και ενώ στις δύο προηγούµενες µέρες που βρισκόταν σε εξέλιξη µαζί µε τις δύο που προηγήθηκαν στις επιτροπές, στα «συν» προσµετράται η… γνώση µέσω απαντήσεων σε κρίσιµα ερωτήµατα. Στον αντίποδα βρέθηκαν τοποθετήσεις «εµφυλιοπολεµικού» χαρακτήρα, µέχρι µαθήµατα Ιστορίας και µετωπικές συγκρούσεις ακόµη και µε παράπλευρες απώλειες. Η αναβολή της ψηφοφορίας για το µεσηµέρι της Παρασκευής αποφασίστηκε από το προεδρείο της Βουλής, καθώς µέχρι το απόγευµα της Πέµπτης είχαν µιλήσει σχεδόν οι µισοί από τους βουλευτές που είχαν εγγραφεί ως οµιλητές.
Μαραθώνια συζήτηση
Οπως ενηµέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ο πρόεδρος της Βουλής, η συζήτηση στην Ολοµέλεια διήρκεσε 38,5 ώρες και µίλησαν συνολικά 200 βουλευτές, µε πολιτικούς αρχηγούς, εισηγητές, ειδικούς αγορητές κ.λπ. Μάλιστα ο κ. Βούτσης κάλεσε όσους βουλευτές δεν πρόλαβαν να µιλήσουν να καταθέσουν τις οµιλίες τους και αυτές θα συναφθούν ως παράρτηµα των πρακτικών που θα δηµοσιευθούν για αυτήν την ιστορική συνεδρίαση. Οπως αναµενόταν, δεν έλειψαν οι υψηλοί τόνοι στις τοποθετήσεις µεταξύ των πολιτικών αρχηγών, µε τον πρωθυπουργό να αντιπαραβάλλει το ιστορικό γεγονός της κύρωσης µε «30 χρόνια αδράνειας και απανωτών εθνικών υποχωρήσεων», τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει λόγο για «εθνική ήττα, παραχωρήσεις και ψηφοφορία εν κενώ», τη Φώφη Γεννηµατά να µιλά για επιστροφή «στην εποχή του yes man» και το ΚΚΕ να καταγγέλλει µια «επαίσχυντη Συµφωνία» καθ’ υπόδειξιν του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. «Η Ελλάδα έχει ρόλο, η Ελλάδα έχει ιστορία, έχει µέλλον στα Βαλκάνια και αυτό το µέλλον το υπηρετεί, κατά τον καλύτερο τρόπο, η Συµφωνία των Πρεσπών» ήταν η φράση µε την οποία ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, έκλεισε τη συζήτηση στην Ολοµέλεια.
Ένταση για τη στοχοποίηση όσων ψήφισαν «ναι»
Πανδαιµόνιο, σε παραφωνία του γενικότερα ήπιου κλίµατος της χθεσινής συνεδρίασης, προκάλεσε η παρέµβαση της αντιπροέδρου της Βουλής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου, η οποία κατηγόρησε ευθέως τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι στοχοποιεί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ενθαρρύνοντας τις επιθέσεις σε βάρος τους σε ένα εµφυλιοπολεµικό κλίµα και µάλιστα στο νήµα πριν από το κλείσιµο της διαδικασίας.
«Ολο αυτό το κλίµα που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα, οι ανώνυµοι µέχρι σήµερα που κολλάνε τις αφίσες στη Β. Ελλάδα και στοχοποιούν βουλευτές µας, αυτοί που πάνε και κάνουν επιθέσεις και χτυπάνε στα σπίτια, όλοι αυτοί συντονίζονται από τη Νέα ∆ηµοκρατία» είπε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από την πτέρυγα της Ν∆. «Ο αρχηγός σας βγήκε και µε υπέδειξε. Με έδωσε στο εξαγριωµένο πλήθος. Στους φασίστες και τους ακραίους της Χρυσής Αυγής» προσέθεσε.
Παρά την «πυροσβεστική» παρέµβαση του προέδρου Νίκου Βούτση, η κυρία Χριστοδουλοπούλου συνέχισε δριµύτερη, προσθέτοντας ότι ήταν η Ν∆ που νοµιµοποίησε τη ΧΑ. «Νοµιµοποιήσατε τη ΧΑ. Την ξεπλύνατε από ναζιστικό κόµµα, την κάνατε εθνική δύναµη και θα λογοδοτήσετε διότι ανοίξατε το τζίνι του εθνικισµού» είπε, προκαλώντας πανδαιµόνιο και κατέληξε: «Το δίληµµα των εκλογών θα είναι αν θα συγχωνευθεί ο νεοφιλελευθερισµός µε την ακροδεξιά»...
Τον λόγο ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν∆, Νίκος ∆ένδιας, που αντέτεινε διατηρώντας τους υψηλούς τόνους: «Απορρίπτω µε τον πιο σκαιό και απόλυτο τρόπο την οποιαδήποτε δήλωση οποιουδήποτε εδώ µέσα ότι η Ν∆ είναι πίσω από οποιοδήποτε επεισόδιο κατά οιουδήποτε. Η Ν∆ έχει υπάρξει θύµα επεισοδίων, έχει δώσει αίµα στην προσπάθεια εναντίον της τροµοκρατίας. ∆εν νοµιµοποιείται όποιος παρέστη ως µάρτυς υπερασπίσεως της τροµοκρατίας να έρχεται εδώ και να µας κουνάει το χέρι. Εµείς δώσαµε αίµα».
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Αλλάζει ο τρόπος για τα ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ από 1η Φεβρουαρίου - Δυσλειτουργίες και αντιδράσεις
Γιατί ίσως συνδέονται οι επιθέσεις σε Νέα Ορλεάνη και Λας Βέγκας; Τα έξι κοινά σημεία
Μαντόνα: Το ταξίδι στην Ιαπωνία και η αγκαλιά με τον 28χρονο σύντροφό της
Δημήτρης Κόκοτας: «Είναι ήρεμος και αναμένω το 2025 να είναι η πρώτη από τις τυχερές μας χρονιές» λέει η σύζυγός του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr