Μητσοτάκης – Μέρκελ: Τα μηνύματα στην Τουρκία και το «απαίτησα πολλά από τους Έλληνες» της καγκελαρίου
Όλα τα θέματα που συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Σαφή μηνύματα προς την Τουρκία αλλά και έναν απολογισμό από την ίδια την καγκελάριο για την στάση της απέναντι στην Ελλάδα είχε η τελευταία παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ στην Ελλάδα υπό την ιδιότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά, του έθεσε ουσιαστικά στο τραπέζι όλα τα ανοιχτά ζητήματα για την χώρα μας ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι η Ελλάδα του σήμερα είναι πολύ διαφορετική από αυτή «που γνωρίσατε την τελευταία δεκαετία».
Την ίδια ώρα, κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και δη κατά τη διάρκεια της κρίσης τόνισε ότι «ευτυχώς ούτε η τυφλή ευρωπαϊκή λιτότητα ούτε τα φτηνά δήθεν εθνικά συνθήματα άντεξαν η Ευρώπη απέδειξε ότι μεγάλες αποφάσεις την τοποθετούν πάντα στην σωστή πλευρά της ιστορίας ενώ και η Ελλάδα μπόρεσε να μετατρέψει σε ωριμότητα τα λάθη και τα τραύματα μιας περιόδου».
Μάλιστα, η Άνγκελα Μέρκελ, από την πλευρά της, αναγνώρισε ότι ζήτησε πολλά από τους Έλληνες! Μιλώντας την περίοδο όπου η τύχη της χώρας μας κρεμόταν από μια κλωστή υπογράμμισε: «Νομίζω ότι τότε ήμασταν τότε εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ και αυτό έπληξε πραγματικά εκείνες τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και που ενδεχομένως δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα θα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Ξέρω ότι απαίτησα πολλά από τους πολίτες Ελλάδας.
Υπήρχαν διαφορετικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα που θεώρησαν ότι πολλές μεταρρυθμίσεις ήταν αδυνατές, αλλά τώρα στη σημερινή εποχή το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων για παράδειγμα δεν είναι τόσο αμφισβητήσιμο. Πιστεύω ότι έγιναν πολλά βήματα».
«Ήμασταν όλοι εξαιρετικά σοκαρισμένοι για το πόσο ευάλωτο ήταν το ευρώ απέναντι στις εξωτερικές πιέσεις. Και αυτό έπληξε σημαντικά τις χώρες που είχαν υψηλότερο χρέος και δεν είχαν εφαρμόσει σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων όλα όσα έπρεπε να είχαν εφαρμόσει. Εγώ πάντα ήμουν υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ και είπα ότι η αποτελεσματικότητα του οικονομικού μας συστήματος θα πρέπει να είναι συγκρίσιμη αλλιώς δεν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ζωντανό το κοινό νόμισμα», είπε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εξήρε το έργο της κυρίας Μέρκελ, αλλά κυρίως τη στάση της απέναντι στον πρώην Υπουργό Οικονομικών Β. Σοϊμπλε ο οποίος ήταν εκείνος που ήθελε η χώρα μας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σε όλο αυτό το διάστημα η Άνγκελα Μέρκελ υπήρξε η φωνή της λογικής και της σταθερότητας και στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες. Άδικη ίσως κάποιες φορές όμως καθοριστική στις οριακές στιγμές, όπως το 2015 όταν απέναντι σε κορυφαίους υπουργούς της αρνήθηκε τον εξοστρακισμό της Ελλάδας από την Ευρώπη. Μια μεγάλη επιλογή που είχε τη δικιά της υπογραφή το βάρος των πολιτικών αποφάσεων κρίνεται πάντα στη ζυγαριά αναγκαιότητας», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε όλα και αυτό πρέπει να είναι παρακαταθήκη για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός, κάνοντας σαφή τη θέση της Ελλάδας για το δημοσιονομικό πλαίσιο. Αναφέρθηκε επίσης στο γαλλογερμανικό σύμφωνο και τη συνθήκη αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής Ελλάδας-Γαλλίας, που όπως είπε «μπορούν να συγκροτήσουν πρόπλασμα ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας. Το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό και για την Ελλάδα, και για τη Γερμανία και για την Ευρώπη. Θα βηματίσουμε με το αγαπημένο ρήμα της καγκελαρίου, προσπαθώ» συμπλήρωσε.
Τουρκική προκλητικότητα
Την τουρκική προκλητικότητα έβαλε στο τραπέζι των συζητήσεων ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για εθνικές προκλήσεις με ασύμμετρες επιθέσεις όπως αυτές στον Έβρο και το Αιγαίο. Παράλληλα, μίλησε για επιθετικότητα των γειτόνων μας δίνοντας ως παράδειγμα το περασμένο καλοκαίρι, όπου η Τουρκία εργαλειοποίησε το μεταναστευτικό.
«Γνωρίζω κυρία καγκελάριε την δικιά σας σταθερή θέση υπέρ του διαλόγου και της εκτόνωσης των εντάσεων, και εγώ αγωνίζομαι και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να κρατώ πάντα ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας, φοβάμαι όμως ότι συχνά η δυτική ψυχραιμία ενθαρρύνει την τουρκική αυθαιρεσία και ότι είναι καιρός οι ευρωπαϊκές αρχές να μετουσιωθούν σε ευρωπαϊκή πολιτική και κυρίως σε ευρωπαϊκή πρακτική απέναντι σε όσους την προσβάλουν γιατί όπως λέμε στην Ελλάδα οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», είπε ίδιος. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η Ελλάδα θέλει μόνο φίλους και το αποδεικνύει υπογράφοντας συμφωνίες με όλα τα φιλειρηνικά κράτη της περιοχής. «Επιθυμεί τις καλές σχέσεις ασφαλώς και με τους γείτονες της. Όμως δεν ανέχεται ούτε απειλές ούτε αμφισβήτησης των δικαιωμάτων της . Η θέση μας είναι σαφής και κρυστάλλινη», είπε ξεκάθαρα.
Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε ότι στην αρχή είχε μια επικριτική στάση απέναντι στη Τουρκία ως προς την πρόθεσή της να γίνει μέλος της Ε.Ε. «Είναι απαραίτητος ο διάλογος ακόμα κι αν διαρκεί περισσότερο από ότι πιστεύει κανείς. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι : τηρώντας πάντα τους κανόνες θα μπορέσει και η Ευρώπη και η Τουρκία να ισχυροποιήσουν την θέση τους και οικονομικά και παγκοσμίως όταν λύσουμε κάποια από τα προβλήματα μας», σημείωσε με νόημα. Πάντως, προανήγγειλε ότι η νέα Γερμανική κυβέρνηση θα β
Σκότωσαν τον πατέρα τους για 12.000 ευρώ - Πώς σκηνοθέτησαν το άγριο φονικό για να τη γλιτώσουν
Οι ομαδικοί τάφοι της Συρίας αποκαλύπτουν εγκλήματα χειρότερα των Ναζί - «Κόλαφος» Αμερικανός εισαγγελέας
Πρόστιμα συνολικού ύψους 5,5 εκατ. ευρώ σε οκτώ μεγάλες εταιρείες - Ποιες είναι
Ο γιος του Δημήτρη Ήμελλου δεν επιθυμεί πολύ κόσμο και κανάλια στην κηδεία του πατέρα του
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr