Παύλος Μαρινάκης: Έκανα την εγγραφή μου στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων και Ιστών
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η 1η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, θέλοντας να υπενθυμίσει την ανάγκη προσφοράς σε εκείνους τους ανθρώπους που αναγκάζονται να μπουν σε μια λίστα αναμονής, περιμένοντας μια δεύτερη ευκαιρία για ζωή.
Με αφορμή, λοιπόν, την Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων, η ΟΝΝΕΔ βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Καθηγητή Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του ΕΚΠΑ και Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Γαστρεντερολογικής Κλινικής του ΓΝΑ «Λαϊκό» Γεώργιο Παπαθεοδωρίδη και την αν. Διοικήτρια του ΓΝΑ «Λαϊκό» Μαντώ Εγγλεζοπούλου.
Εκεί, ο πρόεδρος Παύλος Μαρινάκης και στελέχη της ΟΝΝΕΔ ενημερώθηκαν για τη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων, την ανεπάρκεια μοσχευμάτων στη χώρα, τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και τις προοπτικές βελτίωσης των συνθηκών,τόσο με την ενημέρωση του κόσμου, όσο και με την θέση σε εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Μεταμοσχεύσεων, το οποίο παρουσιάστηκε πριν μερικούς μήνες στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη από μοσχεύματα, καθώς είμαστε πολύ χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Την ώρα που στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης ο μέσος όρος δοτών οργάνων είναι 20-30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι 3-5 δότες.
Η δωρεά οργάνων, βασική προϋπόθεση των μεταμοσχεύσεων,είναι θέμα παιδείας και οργάνωσης. Πρέπει με ενέργειες ευαισθητοποίησης και επαγρύπνισης του κοινού να γίνει κοινό κτήμα, η ανάγκη που υπάρχει. Ακόμα, όμως, κι αν ήμασταν στα επιθυμητά επίπεδα ευαισθητοποίησης, χωρίς την απαραίτητη οργάνωση δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό και μια μετρήσιμη βελτίωση. Και αυτή την περίοδο είμαστε πολύ κοντά στο να πετύχουμε κάτι καλύτερο έχοντας ισχυρό μας σύμμαχο το Ίδρυμα Ωνάση που έχει αφιερώσει χρόνο, πόρους και τεχνογνωσία στο χώρο των μεταμοσχεύσεων ενώ ξεκίνησε τη δημιουργία του Ωνάσειου Μεταμοσχευτικού Κέντρου.
Ήδη έχει ολοκληρωθεί και παραδόθηκε το Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων στον Πρωθυπουργό, του οποίου η υλοποίηση έχει τεθεί σε εφαρμογή, ξεκινώντας από την αναδιάρθρωση του νομικού πλαισίου που αφορά τις μεταμοσχεύσεις και τις δωρεές οργάνων.
Θεωρήσαμε ότι όλα αυτά αφορούν πρωτίστως τους νέους και ειδικά τα παιδιά, γι’ αυτό και έχουμε ξεκινήσει μια νέακαμπάνια και την παρουσίαση σε σχολικές μονάδες ενός νέου εκπαιδευτικού προγράμματος, των «Οργανούληδων», που έγινε υπό την αιγίδα του ΕΟΜ με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση.
Είναι συγκινητική η δύναμη που βρίσκουν οι άνθρωποι μέσα από την προσφορά αλλά και η ευγνωμοσύνη των ασθενών που παίρνουν τα μοσχεύματα».
Ο κ. Παπαθεοδωρίδης και η κ. Εγγλεζοπούλου συζήτησαν με τα στελέχη της ΟΝΝΕΔ και για το νέο πιλοτικό πρόγραμμα των 7συντονιστών μεταμοσχεύσεων που χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Ωνάση και οι οποίοι θα παρακολουθούν ασθενείς σε ΜΕΘ οι οποίοι θα μπορούσαν να αποτελέσουν υποψήφιους δότες.
Η αν. Διοικήτρια του νοσοκομείου κ. Εγγλεζοπούλου δήλωσε: «Στόχος μας είναι να στεκόμαστε πάντα δίπλα στους αρρώστους με όλες μας τις δυνάμεις. Έχουμε καταβάλει πολύ μεγάλες προσπάθειες τόσο με τον κ. Παπαθεοδωρίδη όσο και με τον καθηγητή και Πρόεδρο του Ωνασείου κ. Μπολέτη για την επιτυχία των προγραμμάτων, αφού η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι οι μεταμοσχέυσεις. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί το πρόγραμμα δεν σταμάτησε ούτε εν μέσω Covid, ενώ γίνονταν δύο διπλές μεταμοσχεύσεις την εβδομάδα. Είναι χαρά μας να υποδεχόμαστε νέους ανθρώπους που θέλουν να ενημερωθούν για τη δωρεά οργάνων, καθώς η εξωστρέφεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο».
Το ΓΝΑ «Λαϊκό» πραγματοποιεί μεταμοσχεύσεις νεφρού και ήπατος. Στην Ελλάδα, ετησίως πραγματοποιούνται περί τις 150-170 μεταμοσχεύσεις νεφρού, εκ των οποίων οι δότες είναι περίπου κατά 50% ζώντες και κατά 50% αποβιώσαντες. Η μεγάλη πλειοψηφία των μεταμοσχεύσεων νεφρού γίνονται στο ΓΝΑ «Λαϊκό», που είναι το μοναδικό νοσοκομείο όπου πραγματοποιούνται μεταμοσχεύσεις (νεφρού) και σε παιδιά.
Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης δήλωσε με το πέρας της συζήτησης: «Καθημερινά δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους. Κι όμως, αυτό το τραγικό γεγονός μπορεί να χαρίσει μια δεύτερη ευκαιρία σε κάποιους άλλους συμπολίτες μας που μάχονται καθημερινά με επικίνδυνες και δύσκολες ασθένειες. Η δωρεά οργάνων είναι μια πράξη αγάπης και μια πράξη αληθινής αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας. Είναι πολύ σημαντικό να ακούσουμε για όλα αυτά από τους ειδικούς και να γίνουμε και οι ίδιοι ένα τμήμα αυτής της προσπάθειας. Καθένας από μας μπορεί να χαρίσει ζωή και να δώσει ελπίδα σε έναν άλλο συνάνθρωπό του. Εγώ προσωπικά,με αφορμή τη σημερινή μας συνάντηση, έκανα την εγγραφή μου στο Εθνικό Μητρώο Δωρεάς Οργάνων με την ελπίδα ότι κι άλλοι νέοι άνθρωποι θα συνεχίσουν αυτή την κίνηση».
Στην επίσκεψη συμμετείχαν η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Ενημέρωσης ΟΝΝΕΔ Κωνσταντίνα Κόλλια, η Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Κατερίνα Καραβιώτη, η Υπεύθυνη Εθελοντισμού Χριστίνα Γιασκουλίδη και ο Τομεάρχης Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου ΟΝΝΕΔ Βαγγέλης Στάθης.
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr