Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Σοκάρουν τα στοιχεία της πανδημίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων -που χθες έφτασαν τα 6.700- και η κλιμακούμενη πίεση στο σύστημα υγείας έφεραν ταχύτερα τα νέα μέτρα, που είναι εστιασμένα στους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση απορρίπτει ένα νέο καθολικό lockdown και λέει «όχι» σε οριζόντια μέτρα, καθώς μια τέτοια κίνηση ουσιαστικά θα λειτουργούσε τιμωρητικά για τους εμβολιασμένους.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Ωστόσο, η πορεία της πανδημίας φέρνει ένα αυστηρότερο πλέγμα μέτρων για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία», καθώς το μεγάλο στοίχημα είναι η αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών. Το κατά πόσον θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα το επόμενο διάστημα μένει να φανεί, καθώς έχουν υπάρξει εισηγήσεις ειδικών για δραστικότερες λύσεις. Σε αυτή τη χρονική στιγμή πάντως η κυβέρνηση επιδιώκει να πάει βήμα- βήμα, έστω και αν δέχεται πολιτικά πυρά για καθυστερημένες αποφάσεις.
Δεδομένο πάντως είναι πως η ταχύτητα με την οποία αυξάνονται τα κρούσματα προκαλεί έντονο προβληματισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να γίνουν βήματα πίσω. Στόχος παραμένει να επιστρέψουν οι εμβολιασμένοι στην κανονικότητα και δεν είναι τυχαίο πως σκέψεις για υποχρεωτικές μάσκες παντού ή αυστηρότερα μέτρα για όλους στις κόκκινες περιοχές δεν περπάτησαν.
Το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως πλέον υπάρχει «όπλο» που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο και εκεί ακριβώς θα είναι εστιασμένες οι προσπάθειες το επόμενο διάστημα. Τα κυβερνητικά στελέχη προτιμούν να βλέπουν το ποτήρι «μισογεμάτο» και υπογραμμίζουν πως έφτασαν τα 6.55 εκατομμύρια οι πολίτες, που έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου.
Ωστόσο, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας το γεγονός πως ακόμα και μετά από συνεχή αρνητικά «ρεκόρ» κρουσμάτων, λιγότεροι από 10.000 πολίτες την ημέρα σπεύδουν να κάνουν την πρώτη δόση. Μάλιστα η Ελλάδα υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, καθώς με μία δόση έχει εμβολιαστεί το 72,9% του ενήλικου πληθυσμού (όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 80,2%)
Εντείνεται το pressing τους ανεμβολίαστους
Αυστηρότερο γίνεται το πλαίσιο για τους πολίτες, που δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία». Ειδικότερα οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει από τις 6 Νοεμβρίου να κάνουν δύο rapid ή Pcr τεστ την εβδομάδα, προκειμένου να μπορούν να προσέλθουν στις εργασίες τους. Υπενθυμίζεται πως το κόστος βαρύνει τους ίδιους άρα θα πρέπει να καταβάλουν τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα υποχρεωτικό θα είναι από το Σάββατο το αρνητικό rapid ή pcr τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, στα εμπορικά κέντρα και καταστήματα, στα κομμωτήρια, στις τράπεζες και στους χώρους διασκέδασης. Ωστόσο, δεν θα απαιτείται τεστ για την είσοδο σε καταστήματα τροφίμων, χώρους λατρείας και φαρμακεία.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως το κρίσιμο σε αυτή τη συγκυρία είναι η εφαρμογή των μέτρων και στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει εντατικοποίηση των ελέγχων και αυστηρότερα πρόστιμα. Πάντως, σε αυτή τη χρονική συγκυρία η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και αναζητά άλλους τρόπους για να αυξηθεί η συμμετοχή στην «επιχείρηση Ελευθερία».
Το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» μια ακόμα καμπάνια ενημέρωσης, ενώ έχει ζητηθεί η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις σε επίπεδο νόμων. Είναι χαρακτηριστικό πως η μεγαλύτερη πίεση ασκείται στο σύστημα υγείας της Βόρειας Ελλάδας, όπου καταγράφεται και χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη.
Να σημειωθεί εδώ πως με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η ημερίδα με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία COVID-19». Στην ημερίδα - που διοργανώνει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής- θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός.
Τα πυρά από την αντιπολίτευση και η κυβερνητική απάντηση
Σε υψηλούς τόνους κριτική ασκούν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς που έχουν γίνει στο «μέτωπο» της πανδημίας. Η κριτική εστιάζεται στο ό, τι καλλιεργήθηκε ένα κλίμα αισιοδοξίας πως το τέλος της πανδημίας είναι κοντά, με αποτέλεσμα τη χαλάρωση των μέτρων.
Παράλληλα η κυβέρνηση δέχεται πολιτικά «βέλη» πως παίρνει αποφάσεις, έχοντας ως γνώμονα να μην δυσαρεστήσει ένα δεξιό κοινό. Να σημειωθεί πως δύο δηλώσεις κορυφαίων υπουργών σχολιάστηκαν χθες ιδιαιτέρως.
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης - με αφορμή τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τους εορτασμούς του πολιούχου της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου - είπε ότι έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι στην εστίαση και στα κέντρα διασκέδασης, ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με τις εκκλησίες. Παράλληλα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων /Αδωνις Γεωργιαδης απέκλεισε ένα νέο γενικευμένο lockdown ακόμα και αν τα κρούσματα φτάσουν τις 10.000, εστιάζοντας στην ανάγκη να αυξηθεί η συμμετοχή στην «επιχείρηση Ελευθερία»
Ουσιαστικά από την κυβερνητική πλευρά αυτό που υπογραμμίζεται είναι πως αυτή η φάση της πανδημίας είναι ευθέως συνδεδεμένη με τα ποσοστά της εμβολιαστικής κάλυψης. Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι οι 9 στους 10 πολίτες, που είναι διασωληνωμένοι και κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι. Παράλληλα μπαίνει μια ακόμα παράμετρος : πως η πανδημία βρίσκεται σε μια πολύ επιθετική έξαρση, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr