Νέα μέτρα ή τήρηση της υπόσχεσης για μη επιστροφή σε lockdown;
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με την πανδημία να σπάει το ένα αρνητικό «ρεκόρ» μετά το άλλο, η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να λάβει νέα μέτρα και στην τήρηση της… υπόσχεσης περί μη επιστροφής σε lockdown.
Προβληματισμός για την πίεση στη Βόρεια Ελλάδα
Δεδομένο είναι πως τα επιδημιολογικά δεδομένα προκαλούν προβληματισμό, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα που η πίεση στο σύστημα υγείας εντείνεται διαρκώς. Την ίδια στιγμή οι ημερήσιοι εμβολιασμοί αν και καταγράφουν βελτίωση, δεν μπορεί να θεωρηθούν ικανοποιητικοί.
Το πακέτο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να τιθασεύσει την πανδημία προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς υπάρχει ένα κομμάτι της κοινής γνώμης που ζητά αυστηροποίηση του πλαισίου και ένα άλλο - κυρίως στις τάξεις όσων δεν έχουν εμβολιαστεί -που διαφωνεί. Επίσης το μεγάλο ζητούμενο σε αυτή την κρίσιμη χρονικά συγκυρία είναι να μην αναβιώσουν εικόνες από την περσινή χρόνια με διαδοχικές ανακοινώσεις μέτρων που δεν οδηγούσαν όμως σε μείωση κρουσμάτων κορονοϊού.
Ουσιαστικά η κυβέρνηση καλείται να βρει τη μέσο οδό, ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις στην εκλογική βάση. Από τη μια πλευρά είναι το λεγόμενο μεταρρυθμιστικό κέντρο αλλά και η νεοφιλελεύθερη πτέρυγα που επιθυμούν ένα πλέγμα μέτρων που θα διασφαλίζει την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και φαίνεται πως «καλοβλέπουν» πιο τολμηρές παρεμβάσεις (καθώς οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμα και για 10.000 κρούσματα ).
Την ίδια στιγμή υπάρχει ένα τμήμα των δεξιών ψηφοφόρων που έχει πιο συντηρητικά αντανακλαστικά και το οποίο ικανοποιούν αποφάσεις, όπως αυτή για τον τρόπο εισόδου στις εκκλησίες των ανεμβολίαστων (χωρίς υποχρεωτικά τεστ). Άλλωστε υπάρχουν εκτιμήσεις πως σε ένα σκληροπυρηνικό δεξιό ακροατήριο βρίσκεται ένα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι που δεν έχει ακόμα εμβολιαστεί .
Η κυβέρνηση δέχεται πολιτικά βέλη πως δεν επιθυμεί να χάσει το δεξιό κοινό και για το σκοπό αυτό δεν επιβάλλει υποχρεωτικά τεστ για την είσοδο των ανεμβολίαστων πολιτών στις εκκλησίες. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στο στο Mega είπε πως οι εκκλησίες είναι ανοικτοί χώροι λατρείας και πολλές φορές δεν υπάρχει κανείς στην πόρτα εισόδου για να ελέγχει. Μάλιστα αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «ίσως ο κ. Τσίπρας δεν έχει αισθανθεί την ανάγκη να μπει σε μία εκκλησία να ανάψει ένα κερί. Δεν υπάρχει κάποιος στην πόρτα να τον ελέγξει, αν θέλει να το κάνει».
Χθες η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προέτρεψε για την πραγματοποίηση του «υποδεδειγμένου υπό της ιατρικής κοινότητος, ως ουσιαστικού μέτρου προστασίας κατά της πανδημίας, εμβολιασμού» καθώς και τη διενέργεια από τους ανεμβολίαστους διαγνωστικών ελέγχων (rapid ή μοριακών τεστ). Επίσης υπενθύμισε την υποχρέωση διενέργειας, δύο διαγνωστικών ελέγχων κάθε εβδομάδα από τους κληρικούς, τους ιεροψάλτες, τους νεωκόρους και άλλους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Να σημειωθεί εδώ πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε πως υπήρξε επικοινωνία του Γραφείου του Πρωθυπουργού με την Εκκλησία της Ελλάδος και έγιναν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν «με σοβαρότητα, συνεργασία και αποτελεσματικότητα». Είχε προηγήθηκε κριτική σε υψηλούς τόνους στην κυβέρνηση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, που μεταξύ άλλων σημείωσε πως «η Πολιτεία οφείλει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και να μην τις πετά στην Εκκλησία για συστάσεις προς τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας».
Τα πυρά από τον κόσμο του επιχειρείν
Ένα ακόμα θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από τις αντιδράσεις που υπάρχουν στον εμπορικό κόσμο για τα νέα μέτρα. O πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Στ. Καφούνης έκανε λόγο για «ασύμμετρο βάρος» ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας ανέφερε πως το λιανεμπόριο εισέρχεται και πάλι σε «αχαρτογράφητα νερά και μάλιστα ενόψει της εορταστικής περιόδου». Την ίδια στιγμή σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν για το κατά πόσο είναι εύκολο να γίνεται έλεγχος των απαιτούμενων εγγράφων στον κλάδο της εστίασης και της διασκέδασης.
Δεδομένο πάντως είναι πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο ξορκίζουν ένα νέο lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα έβαζε φρένο στην καλή πορεία της οικονομίας σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή. Υπενθυμίζεται πως το οικονομικό επιτελείο αναμένει τα θετικά μηνύματα από το πεδίο της ανάπτυξης - θα είναι πάνω από 6% - για να προχωρήσει σε πρόσθετα μέτρα στήριξης (μείωση ΕΝΦΙΑ, δεύτερη αύξηση κατώτατου μισθού το 2022 κ.α.).
Το μήνυμα λοιπόν που εκπέμπεται προς τους εμπόρους αλλά και όσους δραστηριοποιούνται σε εστίαση και διασκέδαση είναι πως τα μέτρα είναι απαραίτητα για να μείνει «ανοιχτή» η οικονομία. Και με ανάλογη επιχειρηματολογία θα συνεχίσει και το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
«Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr