Ζόραν Ζάεφ: «Η Συμφωνία απορρίπτει τις σκιές του παρελθόντος»
«Από σήμερα και στο εξής έχουμε μια επαληθευμένη και βαθιά φιλία» τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Με την αποδοχή και την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών νικητές είναι όλοι οι πολίτες και των δύο χωρών, αλλά επίσης και οι πολίτες όλης της περιοχής, τονίζει σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι «οι δύο χώρες επέλυσαν μια διαφορά για την οποία παρουσιαζόταν ως αδύνατον το να βρεθεί λύση».
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, σε μια οξεία δήλωσή του ανέφερε ότι παρ’ όλες τις πιέσεις η χώρα ονομαζόταν μέχρι τώρα με υπερηφάνεια «Μακεδονία» και οι πολίτες της «Μακεδόνες» και ότι όλος ο κόσμος τούς αναγνώριζε ως τέτοιους και ότι ο Ζόραν Ζάεφ, για προσωπικό συμφέρον και προστατεύοντας το έγκλημα, αποδέχτηκε την αλλαγή του ονόματος σε Βόρεια Μακεδονία. Πρόσθεσε μάλιστα ότι στις εκλογές ο λαός θα αποφασίσει αν θέλει μια ταπεινωμένη Βόρεια Μακεδονία ή μια αξιοπρεπή και επιτυχημένη «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Ο Ζόραν Ζάεφ, που την περασμένη Παρασκευή ανέβαλε για την ερχόμενη εβδομάδα τη λήψη της απόφασης από την Κεντρική Επιτροπή του SDSM για το αν θα πάει η χώρα και σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μαζί με τις προεδρικές εκλογές τον ερχόμενο Απρίλιο, έκανε λόγο για «θαρραλέους πολίτες και στις δύο χώρες που επέλεξαν να απορρίψουν τις σκιές του παρελθόντος».
Και να δώσουν στον κόσμο, όπως ανάφερε, μια νέα Βαλκανική των ευκαιριών και της πολιτικής σταθερότητας, έναν τόπο συνδεδεμένων γειτόνων και φιλίας, μια περιοχή οικονομικής ανάπτυξης και πρότυπο ενσωμάτωσης. «Η κάθε πλευρά πρέπει να δώσει κάτι προκειμένου να κερδίσει πολλά, πολύ περισσότερα σε αντάλλαγμα. Από σήμερα και στο εξής έχουμε μια επαληθευμένη και βαθιά φιλία» τόνισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Στα Σκόπια τα ΜΜΕ, μετά την ψήφισή της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, προβάλλουν ιδιαίτερα τις θετικές αντιδράσεις που υπάρχουν διεθνώς για την ψήφιση της Συμφωνίας με την ολοκλήρωση της έγκρισής της και στις δύο χώρες, ενώ αναφέρονται στο χρονοδιάγραμμα των ενεργειών που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.
«Δώσαμε λύση σε μια διαφορά που κάποτε παρουσιαζόταν ως δυσεπίλυτη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ζόραν Ζάεφ
Εκτιμούν ότι αυτό είναι δυνατό να γίνει μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο και αυτό εξαρτάται από την ψήφιση-κύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ από την ελληνική Βουλή τις προσεχείς ημέρες. Δημοσιεύουν επίσης δηλώσεις παραγόντων χωρών όπως η Τσεχία, η Σλοβενία, η Σλοβακία κ.ά. που δηλώνουν ότι θα κυρώσουν πρώτες το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Εκπληξη Βούτσιτς Εκπληξη αποτέλεσε, όπως σημειώνεται, η δήλωση του προέδρου της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που παρά την αρχική διστακτικότητα της πολιτικής ηγεσίας απέναντι στη Συμφωνία, έσπευσε να συγχαρεί τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ και να δηλώσει ότι η χώρα του θα αναγνωρίσει πρώτη την ονομασία Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για τη γειτονική χώρα.
Νόμπελ
Επίσης στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ προβάλλεται ιδιαίτερα η απόφαση τριών ομάδων των Ευρωκοινοβουλίου, των ΣοσιαλιστώνΔημοκρατών, των Πρασίνων και της Αριστεράς, να υποστηρίξουν την πρόταση να δοθεί το Νόμπελ Ειρήνης για το 2019 στους Τσίπρα-Ζάεφ.
Υπέρ της πρότασης αυτής έσπευσε να ταχθεί και ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλεβ. Παράγοντές της ΠΓΔΜ, όπως ο εθνικός συντονιστής της ΠΓΔΜ για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, Στέβο Πενταρόσκι, σχολιάζουν τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, για ενδεχόμενο «βέτο» μελλοντικά της Ελλάδας στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Οπως είπε ο τελευταίος, κορυφαίοι παράγοντες της ΕΕ έχουν δεσμευτεί και δεν θα επιτρέψουν να υπάρξουν προσκόμματα.
Για παράλληλες διαδρομές των Ζάεφ και Τσίπρα, που ξεκίνησαν πέρυσι στο Νταβός και μέσα από πολλές δυσκολίες κατάφεραν έναν χρόνο μετά να φέρουν σε πέρας μια δύσκολη συμφωνία κάνει λόγο στη σελίδα της εφημερίδας «Nezavisen Vesnik» η Αλεξάντρα Μίτεβσκα, αναφερόμενη στα εμπόδια που αντιμετώπισαν οι δύο πρωθυπουργοί.
Ιδιαίτερα για τον Ζ. Ζάεφ αναφέρει ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια σειρά από παραχωρήσεις και συμβιβασμούς που προκάλεσαν πολιτικές θύελλες. «Η εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών φάνηκε μερικές φορές να είναι πιο δύσκολη από την επίτευξή της, ειδικά εάν ληφθεί υπόψη η στάση της αντιπολίτευσης και των άλλων αντιπάλων της και στις δύο χώρες» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι τουλάχιστον στην Αθήνα η αντιπολίτευση συμμετείχε στη συζήτηση στη Βουλή, κάτι που δεν έγινε όμως στα Σκόπια.
Επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στη Γερμανία: Σαουδάραβας γιατρός ο δράστης – Υποστηρικτής του AfD και θαυμαστής του Μασκ
Δύο χρόνια μετά και με οικονομικές «πληγές» στην τοπική κοινωνία, ανοίγει ξανά το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου
Σε πριμ... έγκαιρης καθυστέρησης μετατρέπεται το πριμ έγκαιρης παράδοσης: Η επέκταση του Τραμ και οι παρατάσεις 409 ημερών
Από πού συμφέρει να ψωνίσετε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι; Οι τιμές σε Βαρβάκειο και σούπερ μάρκετ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr