Τσίπρας στη Θράκη: Κορονοϊός και ακρίβεια κάνουν τον χειμώνα εξαιρετικά δύσκολο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την πολύ μεγάλη ανησυχία του ιδιαίτερα για τους ανθρώπους της παραγωγής και της υπαίθρου με αφορμή τις παράλληλες κρίσεις της πανδημίας και της ακρίβειας υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την σύσκεψη που πραγματοποίησε με αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες και φορείς στις Φέρες, στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Επικαλούμενος τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για «ρεκόρ στον πληθωρισμό», που όπως είπε «επιβεβαιώνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά», έκανε λόγο για «εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα από τον συνδυασμό της πανδημίας που φουντώνει και της ακρίβειας», επισημαίνοντας τα προβλήματα που βιώνουν νοικοκυριά, αγρότες, μικρές επιχειρήσεις και έμποροι.
«Το σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας»
Ο κ. Τσίπρας, αφού συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και την αγωνία τους για την έκρηξη ακρίβειας και την έλλειψη ουσιαστικής στήριξης, έκανε λόγο για το «σύνδρομο της τρίτης εβδομάδας».
Την τρίτη εβδομάδα κάθε μήνα τελειώνουν τα χρήματα της μέσης οικογένειας για να βγάλει πέρα το μήνα, σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα «οι υποχρεώσεις τρέχουν και το εισόδημα δεν αυξάνεται».
«Το μέσο νοικοκυριό βγάζει εξαιρετικά δύσκολα το μήνα με τις αυξήσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας, εξειδικεύοντας πως αυτές φθάνουν ως και 30% στο σούπερ μάρκετ, ενώ αυτές στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος «το Δεκέμβρη αναμένεται να είναι από 80 ως και 150%, πέραν αυτών των αυξήσεων που είδαμε ήδη στα προηγούμενα τιμολόγια».
Με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τόνισε πως «το να έρχεσαι κάθε δέκα μέρες και να αυξάνεις κάποιες επιδοτήσεις που δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε στο 5-10% τις αυξήσεις που βλέπει ο πολίτης στο λογαριασμό της ΔΕΗ, ούτε έχει λογική ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το φαινόμενο» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με οικογένειες που έχουν καταθέσεις στην τράπεζα, αλλά με ανθρώπους που ζουν από το εισόδημά τους» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας την αποστροφή του κ. Μητσοτάκη για τους ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους. «Είχε ανακαλύψει ότι χιλιάδες Έλληνες, η πλειοψηφία, είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους» τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε για «κατάσταση που δεν θέλω να σκεφτώ πώς θα είναι» εάν «η Πολιτεία δεν στηρίξει την κοινωνία για να βγει ο χειμώνας».
Στο πλαίσιο αυτό, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για νοικοκυριά που δεν θα μπορούν να έχουν θέρμανση, για υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και για λουκέτα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αυξήσεις στο πετρέλαιο και τις ζωοτροφές για αγρότες και κτηνοτρόφους, σημειώνοντας πως «το κόστος παραγωγής έχει γίνει διπλάσιο και τριπλάσιο από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια». «Πώς θα μπορέσουν οι αγρότες να σταθούν στα πόδια τους, εάν δεν υπάρξει μία έγνοια για να στηριχθεί το εισόδημά τους» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Στηλίτευσε την απροθυμία της κυβέρνησης να λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης απέναντι στην κρίση της ακρίβειας, τονίζοντας ότι «εδώ και τρία χρόνια ο κατώτατος μισθός παραμένει καθηλωμένος» καθώς και ότι απέρριψε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από το Σεπτέμβριο «να παγώσει στο σύνολό του για τους αγρότες ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, ώστε να εφοδιάζονται με φθηνό πετρέλαιο».
Πρόσθεσε δε, πως η κυβερνητική εξαγγελία που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς «πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο των αγροτών», καθώς και ότι η «όποια μείωση του ΦΠΑ για τις ζωοτροφές και τα αγροτικά εφόδια δεν έρχεται να αντισταθμίσει τις πολύ μεγάλες αυξήσεις που είναι της τάξης του 40%».
Αναφερόμενος στη δεύτερη σοβούσα κρίση, αυτή της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας απηύθυνε έκκληση «σε όλους να κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια και να προχωρήσουμε όσο μπορούμε την υπόθεση του εμβολιασμού», κάνοντας λόγο για πανστρατιά όχι μόνο για την τρίτη αλλά και για την πρώτη δόση, με αφορμή τους συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι. «Στην περιοχή σας έχουμε ποσοστά πολύ χαμηλά στο 50% και πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουμε δει τα χειρότερα» πρόσθεσε.
«Δεν είναι όπως μας λένε με εγκληματική ευθύνη μία πανδημία των ανεμβολίαστων, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό εμβολιασμένων συμπολιτών μας που νοσούν» σημείωσε, εξηγώντας ότι οι περισσότεροι εξ αυτών γλιτώνουν τα χειρότερα λόγω του εμβολιασμού. Ως εκ τούτου «πρέπει να πείσουμε όσο περισσότερους γίνεται, να ανέβει το επίπεδο του εμβολιασμού».
Χαρακτήρισε «εγκληματική λογική» την καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού με την «Επιχείρηση Ελευθερία», «ότι εμβολιαστήκαμε και τελειώσαμε, καθώς «πολλοί συμπολίτες μας και εμβολιασμένοι βρίσκονται σήμερα νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία».
Επιπλέον, έκανε λόγο για «εγκληματική προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίστηκε η πανδημία», καλώντας έστω και τώρα «να γίνουν προσπάθειες να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να ενισχυθεί το ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, να ενισχυθούν και οι ΜΕΘ», καθώς όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «είναι τραγικό μετά από δύο χρόνια να πεθαίνουν συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ» αν και «τα φωνάζουμε δύο χρόνια».
Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
Μαγδεμβουργο: Στην αναζήτηση κινήτρου του δράστη της επίθεσης – Οι ακροδεξιές θεωρίες και οι προειδοποιήσεις
Πρύτανης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστήμιου: Νέα προπτυχιακά προγράμματα μέσα στο 2025
Η Σημασία των Μιτοχονδρίων στην Αναγεννητική Ιατρική: Ιστορία και Σύγχρονες Θεραπείες
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr