Νέα μέτρα: Ήρθε η ώρα των δύσκολων αποφάσεων για την κυβέρνηση
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τη χρυσή τομή ανάμεσα στα νέα μέτρα για την τιθάσευση της πανδημίας και στην «θωράκιση» της οικονομίας ώστε να αποφευχθούν νέα λουκέτα αναζητά η κυβέρνηση. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση καθώς η επιβολή νέων περιορισμών - που μετά την επιδείνωση των «σκληρών δεικτών» της πανδημίας φαίνεται πως κερδίζει έδαφος - είναι δεδομένο πως θα έχει αντίκτυπο στην οικονομία. Έντονος είναι ο προβληματισμός στον κόσμο του επιχειρείν για την επόμενη ημέρα, ενώ σήμερα κατεβάζουν «ρολά» εστίαση και διασκέδαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα που εφαρμόζονται.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα και στο τραπέζι είναι ένα νέο πακέτο μέτρων, που θα μπαίνει σε ισχύ κλιμακωτά ανάλογα με την πίεση στο σύστημα υγείας. Στα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού παρατηρείται μία επιπέδωση κοντά στις 7.000, ωστόσο συναγερμός έχει σημάνει τόσο για τη συνεχιζόμενη αύξηση των διασωληνωμένων όσο και για τον υψηλό αριθμό των απωλειών (μέσα σε δύο μόλις ημέρες 150 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω COVID).
Πρώτη προτεραιότητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι η ενίσχυση του συστήματος υγείας και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την επίταξη ιδιωτών γιατρών σε περιοχές που παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Η προεργασία έχει ήδη γίνει και υπολογίζεται πως πρόκειται για έναν τριψήφιο αριθμό γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων με έμφαση στη Βόρεια Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού για την αναμνηστική δόση του εμβολίου , για τα άτομα άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από την δεύτερη δόση (ή δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού τους με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson).
Παράλληλα υπάρχει ένα ακόμα μικρό πακέτο μέτρων που είναι σχετικά εύκολο να εφαρμοστούν. Ένα από αυτά είναι η εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου στο δημόσιο τομέα, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς.
Επίσης παραμένει στο τραπέζι η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και στους ανοιχτούς χώρους. Πάντως προτάσεις για υποχρεωτική διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς εκτιμάται πως δεν θα έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, καθώς είναι δύσκολο στην πράξη να ελεγχθούν.
Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης των τεστ (μοριακών ή rapid) που θα πρέπει να κάνουν κάθε εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα. Σήμερα είναι δύο ωστόσο θα μπορούσαν να φτάσουν τα τρία ή να αυξηθούν ακόμα περισσότερο αν υπάρξει ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων.
Τα δύσκολα μέτρα που επηρεάζουν την οικονομία
Στην κυβέρνηση βαρύτητα δίνεται σε δύο κρίσιμα θέματα : την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών και την αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί. Ωστόσο στο τραπέζι είναι μια σειρά μέτρων, που θα τρέξουν σε … δόσεις ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεικτών.
Το μεγάλο «αγκάθι» είναι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα, ώστε τα νέα μέτρα να έχουν περιορισμένο αντίκτυπο στην οικονομία και να μην οδηγήσουν σε αύξηση λουκέτων και απώλεια θέσεων εργασίας. Μεγάλοι κλάδοι όπως το λιανεμπόριο, η εστίαση και ευρύτερα ο χώρος της ψυχαγωγίας προσπαθούν ακόμα να «συνέλθουν» από το σοκ που προκάλεσε η πανδημία.
Ένα από τα θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι είναι η ενίσχυση της τηλεργασίας, αρχής γενομένης από το δημόσιο τομέα. Ωστόσο υπάρχει η εκτίμηση στον εμπορικό κόσμο πως ένα τέτοιο μέτρο θα μειώσει την κινητικότητα και αυτό μπορεί να επηρεάσει τις καταναλωτικές συνήθειες.
Την ίδια στιγμή η λύση του lockdown για ανεμβολίαστους - κατά τα πρότυπα της Αυστρίας - θεωρείται πως θα επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό μια σειρά κλάδων της οικονομίας. Το θέμα πάντως είναι υπό συζήτηση και δεν αποκλείεται περαιτέρω επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων να οδηγήσει σε δρακόντεια μέτρα για όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» (που πάντως θα εξακολουθήσουν να έχουν πρόσβαση σε σούπερ μάρκετ, φούρνους και φαρμακεία).
Η συζήτηση έχει φουντώσει και για το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί ….μοντέλο Μακρόν και να είναι απαραίτητη η αναμνηστική δόση για να διατηρήσουν τα άτομα άνω των 65 ετών σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Σε περίπτωση που ένα τέτοιο μέτρο «κλειδώσει» αναμένεται να εφαρμοστεί πρώτα στην εστίαση και στην ψυχαγωγία.
Ωστόσο το πιθανότερο είναι οι όποιες αποφάσεις να μπουν σε εφαρμογή μετά τις γιορτές για να δοθεί και μια πίστωση χρόνου σε όσους ακόμα το σκέφτονται για την τρίτη δόση εμβολίου . Σε κάθε περίπτωση πολλά θα κριθούν και τις σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ.
Τα κυβερνητικά «όχι»
Εκτός συζήτησης παραμένει ένα νέο lockdown με το Μέγαρο Μαξίμου να απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Στόχος είναι να αποφευχθούν οριζόντιες λύσεις και στο πλαίσιο αυτό ο βασικός πυρήνας των αποφάσεων θα είναι εστιασμένος στους ανεμβολίαστους. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν εξετάζει επέκταση της υποχρεωτικότητας σε μεγάλες επαγγελματικές ομάδες, καθώς αυτό πρώτον θα είχε θέματα συνταγματικότητας και δεύτερον θα δημιουργούσε κενές θέσεις που δεν είναι εύκολο να καλυφθούν.
Κυβερνητικές πηγές εστιάζουν στη σημαντική αύξηση που παρατηρείται- σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα- στα ραντεβού για εμβολιασμό. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο την τελευταία εβδομάδα έχουν κλειστεί περισσότερα από 200.000 ραντεβού για την πρώτη δόση.Όσον αφορά τη διενέργεια της αναμνηστικής δόσης, οι δικαιούχοι είναι συνολικά 2.100.000 και έως τώρα έχουν εμβολιαστεί 660.000, ενώ έχουν κλείσει ραντεβού περισσότεροι από 400.000 (δηλαδή ήδη η κάλυψη ανέρχεται στο 50%).
Τα παιδιά ζωγραφίζουν τον «κακό Παπαδόπουλο» και φωνάζουν «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» - Εικόνες συγκίνησης στο Πολυτεχνείο
Ο Βασίλης Μαντζουράνης από το συγκρότημα Δυτικές Συνοικίες ο νεκρός του τροχαίου στη Θεσσαλονίκη
«Με σημάδεψαν στο κεφάλι»: Συγκλονίζει ο φωτορεπόρτερ που κάλυψε την εξέγερση του Πολυτεχνείου
«Ανοίγουν» οι λαϊκές αγορές για τους αγρότες: Τι συζητείται και το ενδεχόμενο για απογευματινό ωράριο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr