Συνταγματική αναθεώρηση: «Όχι» από ΝΔ, επιµένουν ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι
Για µικροκοµµατικές στοχεύσεις κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίµου η ηγεσία της Νέας Δηµοκρατίας🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Την κατηγορηµατική άρνηση της αξιωµατικής αντιπολίτευσης εισπράττει η κυβέρνηση στην πρότασή της για τη συνταγµατική αναθεώρηση, ενώ τις δικές τους προσεγγίσεις στο θέµα κατέθεσαν τα υπόλοιπα κόµµατα.
Το σκηνικό που διαµορφώνεται σχεδόν αποκλείει την πιθανότητα συγκέντρωσης 180 ψήφων στις αναθεωρητέες διατάξεις που προτείνονται, ώστε να αλλάξουν µε απλή πλειοψηφία στην επόµενη Βουλή. ∆εν είναι, όµως, απαγορευτικό για µικρότερες συναινέσεις.
Για ευτελισµό της κορυφαίας διαδικασίας της συνταγµατικής αναθεώρησης µε προφανείς µικροκοµµατικές στοχεύσεις κατηγορεί το Μέγαρο Μαξίµου η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας. Μάλιστα αναµένεται να παρουσιάσει τη δική της συνταγµατική πρόταση στις αρχές του 2019.
Η ΝΔ καλεί το κυβερνητικό στρατόπεδο να συµφωνήσει στη «γαλάζια» πρόταση να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα που προτείνουν τα κόµµατα, ώστε οι πολίτες διά της ψήφου τους να επιλέξουν ποιες αλλαγές θα πρέπει να προωθηθούν. Αυτό θα το ζητήσει -σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές- κατά την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.
Στην Πειραιώς επισηµαίνουν µε νόηµα πως η «γαλάζια» αντίληψη για τη συνταγµατική αναθεώρηση βρίσκεται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης µέσω στενών συνεργατών του υπενθυµίζει πως ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να συµφωνήσει στην πρόταση τον Ιανουάριο του 2016. Επικαλούνται δε την ανατροπή της κυβέρνησης Σαµαρά το 2015 µε τη σύµπραξη της Χρυσής Αυγής, του Πάνου Καµµένου και του Φώτη Κουβέλη, για να τεκµηριώσουν την υποκρισία που διέπει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής. Για το ζήτηµα του νόµου περί ευθύνης υπουργών επισηµαίνεται πως η κυβέρνηση παραβιάζει… ανοιχτές θύρες επαναφέροντας τη σχετική πρόταση που είχε καταθέσει στη Βουλή τον Νοέµβριο του 2006 ως απλός βουλευτής τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία δεν συνυπέγραψε κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικά για την προεδρική εκλογή, η ΝΔ τονίζει πως δεν πρέπει να σχετίζεται µε την πρόωρη διάλυση της Βουλής, ενώ ζητά την καθιέρωση 5ετούς σταθερής κυβερνητικής θητείας. Παράλληλα, η Ν∆ θεωρεί εµβληµατική αλλαγή τη δυνατότητα ίδρυσης και µη κρατικών πανεπιστηµίων (άρθρο 16), ενώ δεν θεωρεί πως η αναµόρφωση της σχέσης Κράτους-Εκκλησίας χρειάζεται συνταγµατική αλλαγή.
Προτείνει, επίσης, αλλαγές σε θέµατα αξιολόγησης-αξιοκρατίας στο Δηµόσιο, οικονοµικής αυτοτέλειας στους δήµους, κινήτρων ανάπτυξης, αλλά και την απλοποίηση της ίδιας της αναθεωρητικής διαδικασίας. Υπέρ «µιας γενναίας συνταγµατικής αναθεώρησης» τάσσεται το Κίνηµα Αλλαγής, ζητώντας «ένα Σύνταγµα λιτό, απλό, λειτουργικό, βασισµένο στις αρχές της ελευθερίας και του κράτους δικαίου».
Αναφορικά µε την προεδρική εκλογή, τάσσεται υπέρ της αποσύνδεσης από την κυβερνητική θητεία, όχι όµως και στην απευθείας εκλογή. Προτείνει µείωση στις 160 των ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή του Προέδρου της Δηµοκρατίας, αντί για 180.
Σε περίπτωση που δεν εξασφαλίζονται οι 180 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία, θα µπορούσε να προβλεφθεί παράταση της θητείας του νυν Προέδρου για έναν χρόνο, ώστε να έχουν διαµορφωθεί άλλες συνθήκες. Σε περίπτωση που ούτε τότε σχηµατίζεται πλειοψηφία 180, να απαιτούνται 160 ψήφοι στην τρίτη ψηφοφορία. Παράλληλα το ΚΙΝΑΛ ζητά «αναθεώρηση του άρθρου 16, για να δίνεται η δυνατότητα ίδρυσης ΑΕΙ µη κρατικών πανεπιστηµίων».
Στο θέµα του άρθρου 16 εστιάζει την κριτική του και το Ποτάµι, σηµειώνοντας ότι η αναθεώρησή του απουσιάζει από την κυβερνητική πρόταση. Παράλληλα, σηµειώνει ότι είναι απαραίτητο «η εκλογή του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας να µην µπορεί να χρησιµοποιείται για την πτώση της κυβέρνησης, αλλά να µην ανατρέπονται οι πολιτειακές ισορροπίες µε απευθείας εκλογή του».
Η απάντηση του ΚΚΕ
Διασφάλιση της σταθερότητας στην άσκηση αντιλαϊκής πολιτικής. Με τον τρόπο αυτό «µεταφράζει» το ΚΚΕ τις προτάσεις που κατέθεσε ο πρωθυπουργός για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την κυβερνητική θητεία. Εκφράζει παράλληλα την αντίθεσή του στις κυβερνητικές προτάσεις για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας. Οπως τονίζει, «ακόµη µία "προσφορά" του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του είναι ο ρόλος που έχουν αναλάβει στην αναπαλαίωση του σάπιου αστικού πολιτικού συστήµατος µέσα και από τη συνταγµατική αναθεώρηση.
Αυτό επιδιώκουν µε τις προτάσεις τους για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην άσκηση της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής». Ειδικά για το θέµα της Εκκλησίας, σηµειώνει ότι «ξεπερνά µέσα από ηµίµετρα δήθεν εξορθολογισµού υπερώριµα αιτήµατα που θα έπρεπε να είχαν ικανοποιηθεί εδώ και δεκαετίες, όπως ο πλήρης διαχωρισµός ΚράτουςΕκκλησίας».
«Να απαγορευτεί στους βουλευτές να προδίδουν το κόµµα τους, υποχρεωµένοι σε περίπτωση διαφωνίας να παραδίδουν την έδρα τους». Αυτό προτείνει -µεταξύ άλλων- για την αναθεώρηση του Συντάγµατος η Ενωση Κεντρώων. Επίσης σε ανακοίνωσή της διαφωνεί µε την πρόταση για την Εκκλησία, σηµειώνοντας πως «δεν είναι δυνατόν η επίσηµη Εκκλησία µας να έχει την ίδια αξία µε αιρέσεις και λοιπά δόγµατα».
Ελληνοτουρκικά: Πως «διαβάζει» η Αθήνα τις τελευταίες κινήσεις της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή: Τι … φέρνει το 2025 στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Κραυγή αγωνίας από Γκουτέρες: Οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Υεμένη είναι «εξαιρετικά ανησυχητικοί»
Τρεις λόγοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα καταστρέφουν περιβαλλοντικά τον πλανήτη
Πέφτει και άλλο η θερμοκρασία σήμερα - Πού θα χιονίσει
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr