Χατζηδάκης: Σε «σύγχρονες ράγες» ο ΕΦΚΑ με νέο νομοσχέδιο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 13 λεπτά ┋
Σε ένα νομοσχέδιο το οποίο θα βάλει τον ΕΦΚΑ σε «σύγχρονες ράγες»- και το οποίο πρόκειται να παρουσιαστεί την Τρίτη - αναφέρεται σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Όπως σημειώνει στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία και να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων στον ΕΦΚΑ, ενώ τονίζει πως «μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα έχουμε κλείσει με το θέμα των κύριων εκκρεμών συντάξεων».
Στο φλέγον θέμα της πανδημίας ο κ. Χατζηδάκης εστιάζει στην ανάγκη εμβολιασμού και αναφέρεται στα κυβερνητικά μέτρα που έχουν μπει σε εφαρμογή. « Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περάσουμε τη “στενωπό” του χειμώνα με την οικονομία και την κοινωνία όρθιες!» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού ο υπουργός Εργασίας υπογραμμίζει πως θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση το 2022, που θα αντανακλά «τις αντοχές της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης και την ανάγκη στήριξης των πιο αδύναμων». Τέλος για τις περιπτώσεις αναδρομικών για τις οποίες εκκρεμούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης τονίζει πως «αν αυτές εκδικαστούν υπέρ των προσφευγόντων, εμείς θα σεβαστούμε αυτές τις αποφάσεις και θα τις εφαρμόσουμε. Πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών».
Έχετε προαναγγείλει ένα νομοσχέδιο για τον ΕΦΚΑ. Ποιος είναι ο στόχος του;
Εξαντλώντας τις δυνατότητες της παρούσας νομοθεσίας, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Τοποθετήσαμε Ομάδα Έργου με πρότζεκτ μάνατζερ στον ΕΦΚΑ για να αντιμετωπιστεί το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Πήραμε 3.000 καινούργιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δημιουργήσαμε ειδική ομάδα για τις διαδοχικές συντάξεις στο λεγόμενο “πράσινο κτίριο” του ΕΦΚΑ. Εγκαταστήσαμε τον ηλεκτρονικό “Πύργο Ελέγχου”. Προχωρήσαμε με τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές, για τους οποίους κάποιοι συνδικαλιστές προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Λες τους συνταξιούχους τους νοιάζει αν θα πάρουν τις συντάξεις τους από υπαλλήλους του ΕΦΚΑ ή από τους πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές! Να τις πάρουν τις συντάξεις τους θέλουν οι άνθρωποι! Ωστόσο, επειδή όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται στο πλαίσιο μίας “ατελούς” νομοθεσίας που έχει αρκετή γραφειοκρατία, προετοιμάζουμε ένα νομοσχέδιο το οποίο θέλει να βάλει τον ΕΦΚΑ σε “σύγχρονες ράγες”. Έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία. Να αντιμετωπιστούν τα “σούρτα φέρτα” μεταξύ Υπουργείου και ΕΦΚΑ. Να επιταχυνθεί η απονομή των εκκρεμών συντάξεων. Και γενικότερα να επιταχυνθεί η λήψη αποφάσεων στον ΕΦΚΑ. Έτσι ώστε να μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο του που δεν μπορεί να είναι άλλος από το να γίνει ένας σύγχρονος, λαϊκός και κοινωνικός ΕΦΚΑ. Ένας ΕΦΚΑ οποίος θα υπηρετεί τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους!
Το μεγάλο στοίχημα της νέας χρονιάς είναι η επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων, καθώς αυτή τη στιγμή για την κύρια σύνταξη υπάρχουν περίπου 120.000 εκκρεμότητες. Ποιες κινήσεις δρομολογούνται στο φλέγον αυτό θέμα για την επόμενη χρονιά;
Τους τελευταίους μήνες καταγράφουμε ρεκόρ ως προς την απονομή συντάξεων. Και το 2021 θα πιάσουμε επίσης ρεκόρ όλων των εποχών στην απονομή τους! Μέχρι το τέλος του έτους υπολογίζουμε ότι θα έχουν εκδοθεί πάνω από 200.000 συντάξεις! Είναι ανηφορικός ο δρόμος, διότι υπάρχει μία φύρδην-μίγδην κατάσταση στον ΕΦΚΑ και προσπαθούμε να την αντιμετωπίσουμε με όλες τις πρωτοβουλίες που ανέφερα προηγουμένως. Πρώτος στόχος μας είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να κλείσουμε με όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις μέχρι και το 2019. Πράγματι, είναι περίπου 123.000 οι εκκρεμείς συντάξεις. Αλλά από αυτές, οι ληξιπρόθεσμες είναι 92.000 περιπτώσεις. Οι υπόλοιποι έχουν υποβάλει την αίτησή τους από μία μέρα ως και 3 μήνες πριν. Και αυτές οι περιπτώσεις δεν θεωρούνται διεθνώς ληξιπρόθεσμες. Από αυτές τις 92.000 ληξιπρόθεσμες λοιπόν, οι 50.000 παίρνουν είτε προσωρινή σύνταξη, είτε προκαταβολή σύνταξης, την οποία θεσπίσαμε την άνοιξη στο Υπουργείο. Επομένως, μένουν ουσιαστικά 40.000 που για κάποιο λόγο φαίνεται να είναι προβληματικές περιπτώσεις. Μεταξύ όμως αυτών, σίγουρα είναι πολλές συντάξεις οι οποίες είναι “προβληματικές”, διότι αυτοί που περιμένουν να τις πάρουν, χρωστάνε πάνω από το όριο των 6.000 για τον ΟΓΑ και το όριο των 20.000 ευρώ για τα άλλα ταμεία. Όπως είναι σήμερα η κατάσταση, αυτοί σήμερα δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Όταν θα γίνουν μία σειρά από διασταυρώσεις που μέχρι τώρα δεν είχαν γίνει, θα δούμε πόσοι είναι αυτοί που χρωστάνε, ώστε να έχουμε μία ακριβέστερη εικόνα για το πόσες πράγματι είναι οι εκκρεμείς συντάξεις. Σε κάθε περίπτωση όμως, μπορείτε να κρατήσετε τη δέσμευσή μου ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2022 θα έχουμε κλείσει με το θέμα των κύριων εκκρεμών συντάξεων!
Από το ΣΥΡΙΖΑ έχουν υπάρξει πυρά για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε όσον αφορά το ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο 1555. Τι απαντάτε στην κριτική από την αξιωματική αντιπολίτευση ;
Σκάνδαλο μου φαίνεται η αντίδραση στον ενιαίο αριθμό 1555! Και μάλιστα κωμικοτραγική! Διότι όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα με τα “κατεβασμένα τηλέφωνα” στον ΕΦΚΑ και στις υπόλοιπες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Ερχόμαστε λοιπόν με αυτό τον ενιαίο αριθμό εξυπηρέτησης να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Προχωρήσαμε λοιπόν βάσει του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις που ισχύει από το 2016 και βάσει μιας άλλης ειδικής νομοθετικής ρύθμισης. Και απευθυνθήκαμε στις 5 μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στην Ελλάδα. Έγινε διαγωνισμός. Υπήρξε προσφορά. Και έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τηρήθηκαν συνεπώς κατά γράμμα. Κλήθηκαν να συμβάλλουν οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες call-center στην Ελλάδα και μέχρι τώρα έχουν τηλεφωνήσει πάνω από μισό εκατομμύριο συμπολίτες μας σε λιγότερο από 4 μήνες λειτουργίας αυτού του νέου θεσμού! Πράγμα που δείχνει την απήχησή του. Την επιτυχία του όμως δείχνει και το γεγονός ότι, από αυτούς που καλούν, το 98% λαμβάνει απάντηση αμέσως! Και από αυτούς, το 83% κλείνει το θέμα τους σε αυτό το πρώτο στάδιο. Ενώ από τους υπόλοιπους, το 14,5% πάει σε ένα υποστηρικτικό γραφείο και τελικά λαμβάνει εκεί απάντηση. Και σε εκκρεμότητα μένει μόνο το 3%! Όταν προηγουμένως- χωρίς να υπάρχουν στοιχεία βέβαια, αλλά κατά προσέγγιση- έμενε σε εκκρεμότητα πάνω από το 60-70%! Συνειδητοποιείτε δηλαδή, για τι άλμα στην εξυπηρέτηση του πολίτη μιλάμε! Όταν λοιπόν γίνεται αυτή η τεράστια πρόοδος, προκαλεί κατάπληξη αυτή η αντίδραση και δείχνει ακριβώς ποια είναι τα βαθύτερα κίνητρα αυτών που αντιδρούν!
Να περιμένουμε και άλλα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση;
Ας σημειώσουμε κατ’ αρχάς ότι ο προϋπολογισμός είναι ήδη αρκετά πιεσμένος λόγω των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορωνοϊού. Αναφέρομαι στα πάνω από 40 δισ. που δόθηκαν για τη στήριξη του ΕΣΥ, της οικονομίας και της κοινωνίας τα τελευταία δύο χρόνια. Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και η ενεργειακή κρίση με την αύξηση των τιμών, πράγμα που πίεσε τα νοικοκυριά και ιδιαίτερα τις πιο ευάλωτες ομάδες. Στο πλαίσιο αυτό και παρά τη δημοσιονομική “στενότητα”, αποφασίστηκε περαιτέρω στήριξη για περιπτώσεις που θεωρήθηκε ότι υπάρχει ανάγκη. Πρώτα απ’όλα στηρίχθηκαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στις αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, ύψους 680 εκατομμυρίων ευρώ! Επιπλέον, μόλις πριν από λίγες μέρες ανακοινώθηκαν περαιτέρω μέτρα στήριξης των πιο αδύναμων: Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή θα δοθούν: έκτακτος μισός μισθός σε 100.000 υγειονομικούς, πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ προσαυξημένα κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος σε 800.000 περίπου χαμηλοσυνταξιούχους και αντίστοιχο πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε 173.000 ΑμεΑ. Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στη ήδη ψηφισμένη από τη Βουλή διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 240 νοικοκυριά ή 450.000 συμπολίτες μας συνολικά το Δεκέμβριο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης, είναι ολιστική, είναι επικεντρωμένη στους πιο αδύναμους και εξαντλεί τις δυνατότητες του κρατικού προϋπολογισμού.
Στο μέτωπο του κατώτατου μισθού θα υπάρξει διπλή ενίσχυση το 2022 και το πρώτο βήμα θα γίνει με μια αύξηση της τάξης του 2% από την 1η Ιανουαρίου. Πότε αναμένεται η δεύτερη αύξηση και σε ποιο ύψος αυτή θα διαμορφωθεί με δεδομένο πως ο προϋπολογισμός προβλέπει ανάπτυξη 4.5% την επόμενη χρονιά;
Η αύξηση του 2% έγινε έγινε ενάντια στις εισηγήσεις του ΚΕΠΕ, της Τράπεζας της Ελλάδας και της εργοδοτικής πλευράς (συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων) που ζητούσαν να «παγώσει», λόγω της βαθιάς ύφεσης σχεδόν 9% το 2020, λόγω της πανδημίας. Δώσαμε ωστόσο αυτή τη μικρή αύξηση διότι θέλαμε να περάσουμε το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έπρεπε να αγνοηθούν. Τώρα όμως, τους τελευταίους μήνες, έχουμε μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης. Και αυτό θα έχει αντανάκλαση στην επόμενη απόφαση για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα ληφθεί, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2022. Θα ξεκινήσει λοιπόν η διαδικασία νωρίς το 1ο εξάμηνο του 2022, με τη διαβούλευση που προβλέπεται με τους κοινωνικούς εταίρους και όλα όσα προβλέπει ο σχετικός νόμος που έχει ψηφιστεί από το 2013 και εφάρμοσε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση. Και στη συνέχεια ο Υπουργός Εργασίας, θα κάνει σχετική εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο. Το ποσοστό δεν το γνωρίζουμε ακόμη, διότι δεν έχει κλείσει ο χρόνος, δεν έχουμε λοιπόν τα απαραίτητα οικονομικά στοιχεία και κυρίως, δεν έχουμε τις εισηγήσεις των αρμοδίων για να τις σταθμίσουμε και να πάρουμε τις αντίστοιχες αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση θα είναι μία αύξηση που θα αντανακλά τις αντοχές της οικονομίας, τους ρυθμούς ανάπτυξης και την ανάγκη στήριξης των πιο αδύναμων!
Πώς προχωρούν οι εκκρεμείς πληρωμές αναδρομικών; Επίσης, το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγει η δικαστική απόφαση, που θα κρίνει την «τύχη» των αναδρομικών από τις μνημονιακές περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και από την κατάργηση των δώρων. Σε περίπτωση δικαίωσης της πλευράς των συνταξιούχων υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος για την καταβολή αυτών των χρημάτων ;
Θυμίζω ότι, αν γίνεται σήμερα η συζήτηση για τα αναδρομικά, αυτό συμβαίνει όχι μόνο λόγω των σχετικών αποφάσεων των Δικαστηρίων που θεώρησαν αντισυνταγματικές διάφορες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και λόγω του νόμου Βρούτση, ο οποίος βασίστηκε στις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα, 77.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού και τους δημόσιου τομέα που πήραν σύνταξη μετά το Μάιο του 2016, πληρώθηκαν αναδρομικά 860 και 990 ευρώ αντίστοιχα και πλέον οι συντάξεις που λαμβάνουν αυξήθηκαν κατά 5% περίπου! Ενώ, και 134.000 περίπου συνταξιούχοι που πήραν σύνταξη πριν το Μάιο του 2016 πήραν επίσης αυξήσεις και αναδρομικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, και λόγω της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» τα αναδρομικά ήταν λιγότερα, περίπου 200 ευρώ. Όμως το «ροκάνισμα» της προσωπικής τους διαφοράς, λόγω των αυξήσεων, σημαίνει ότι βρίσκονται σε καλύτερη θέση για το μέλλον! Ως προς τις εκκρεμότητες, 9 στις 10 έχουν πλέον κλείσει και για τα υπόλοιπα θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις του ΕΦΚΑ. Ο ΕΦΚΑ προσπαθεί να κάνει το καλύτερο δυνατό μέσα στο χαοτικό πλαίσιο που λειτουργεί, λόγω και της ελλείψεως ηλεκτρονικών αρχείων πριν από το 2002. Τέλος, για τις περιπτώσεις αναδρομικών για τις οποίες εκκρεμούν αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αν αυτές εκδικαστούν υπέρ των προσφευγόντων, εμείς θα σεβαστούμε αυτές τις αποφάσεις και θα τις εφαρμόσουμε. Πάντα βέβαια μέσα στο πλαίσιο των αντοχών του προϋπολογισμού και σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών.
H μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση του τετάρτου κύματος της πανδημίας, σε μια προσπάθεια να σωθούν τα Χριστούγεννα. Εντός συνόρων σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας θα σφίξει περαιτέρω ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους; Είναι στο τραπέζι αύξηση του ποσοστού της υποχρεωτικής τηλεργασίας;
Μένω σε αυτά που έχει πει η κυβέρνηση δια του Πρωθυπουργού και του κυβερνητικού εκπροσώπου. Θέλω να σας πω ότι το βασικό μας πρόβλημα στην Ελλάδα- και για αυτό έχουν αυξηθεί οι απώλειες λόγω του κορωνοϊού- είναι οι εμβολιασμοί. Τώρα τον τελευταίο μήνα έκλεισαν ραντεβού για πρώτη δόση πάνω από 500.000 συμπολίτες μας. Ευθέως σας λέω ότι πιστεύω, ότι αν υπήρχε εγκαίρως η συνειδητοποίηση της ανάγκης να πάνε να κάνουν την πρώτη δόση, όσοι δεν την είχαν κάνει, δεν θα ήμασταν τώρα εδώ που είμαστε. Δεν κουνάω το δάχτυλο. Δεν μέμφομαι κανένα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άρνηση και στον φόβο. Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και οι ειδικοί και η κυβέρνηση υπολογίζουν ότι με την αύξηση των εμβολιασμών θα έχουμε σε μερικές μέρες μία θετική επίδραση στη συνολική εικόνα σε σχέση με τις επιπτώσεις του κορωνοϊού. Από εκεί και πέρα, επικαιροποιούμε την πολιτική μας κάθε μέρα. Πριν μόλις λίγες μέρες ανακοινώθηκαν καινούργια μέτρα από τον Πρωθυπουργό, τα οποία πιστεύω θα αποδώσουν από τη δική τους πλευρά. Είμαστε εδώ και παρακολουθούμε προσεκτικά την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περάσουμε τη “στενωπό” του χειμώνα με την οικονομία και την κοινωνία όρθιες!
Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr