Μητσοτάκης – Πούτιν: Τα μηνύματα από τη συνάντηση – Αιχμές για Τουρκία και ελληνορωσικές σχέσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με ευρεία ατζέντα- και σε μια κρίσιμη χρονικά στιγμή για τις διεθνείς εξελίξεις - έγινε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν διεθνή αλλά και περιφερειακά ζητήματα, ενώ να σημειωθεί πως το τετ α τετ έγινε μια μόλις ημέρα μετά την τηλεδιάσκεψη των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Πούτιν «μία ευκαιρία και μία γέφυρα για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων, πάντα στη βάση του σεβασμού και του αμοιβαίου συμφέροντος». Ειδική αναφορά έκανε στα τεκταινόμενα στην περιοχή σε σχέση και με τη στάση της Τουρκίας, ενώ η ατζέντα περιελάμβανε το ενεργειακό αλλά και μια ευρεία γκάμα θεμάτων που άπτονται της οικονομίας (π.χ. τον τουρισμό)
Το μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά είναι πως η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και προφανώς συμμερίζεται τις ανακοινώσεις των διεθνών Οργανισμών, στους οποίους συμμετέχει, σε ό,τι αφορά τις θέσεις για τις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις. Ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει να αναπτυχθεί η διμερής σχέση με τη Ρωσία.
Είναι χαρακτηριστικό πως κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για μια γόνιμη συζήτηση για το μέλλον και τις προοπτικές των διμερών σχέσεων και σημείωναν ότι κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκαν οι στενοί και ιστορικοί δεσμοί των δύο χωρών και των δύο λαών.
Οι ελληνορωσικές σχέσεις ενισχύονται σημαντικά σημείωσε ο κ. Πούτιν, σημειώνοντας ότι «το πρώτο 9μηνο του τρέχοντος έτους το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 56%». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο ενεργειακό, λέγοντας ότι η Ρωσία εξασφαλίζει πάνω από το 40% των ενεργειακών αναγκών της Ελλάδος. «Η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την ΕΕ και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών αναφέρθηκε ο Κ. Μητσοτάκης , λέγοντας πως : «Η Ρωσία έχει διαχρονικά αποδειχθεί αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου καθώς και ότι η Ελλάδα έχει αποδειχτεί αξιόπιστος εταίρος. Είναι σημαντικό οι όποιες μεταβολές να μην παρεκκλίνουν των όρων της συμφωνίας».
Τα μηνύματα στην Άγκυρα
Στις τουρκικές κινήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, που υπογράμμισε πως η Άγκυρα με την επιθετική ρητορική της και τις προκλητικές ενέργειές της, επιμένει να συμπεριφέρεται με τρόπο που δυσχεραίνει την συνεννόηση μεταξύ των κρατών της περιοχής, αλλά και τις προσπάθειες για ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει πρόθυμη για διάλογο υπό την απαραίτητη προϋπόθεση πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.
Στο τετ α τετ με τον Ρώσο πρόεδρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμησή του για την σαφή τοποθέτηση της ρωσικής πλευράς ως προς τη θεμελιώδη σημασία του Δικαίου της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα σχετικά με το Κυπριακό εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συνεπή και εποικοδομητική στάση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Να σημειωθεί πως στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Ρώσος Πρόεδρος, ο οποίος διεμήνυσε πως «υποστηρίζουμε τη λύση διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας».
Η θέση της Αθήνας είναι σαφής: δε νοείται λύση χωρίς την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων και χωρίς την πλήρη απόσυρση των παράνομων τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων από το νησί. Για το ζήτημα των Βαρωσίων αυτό που υπογραμμίζεται είναι ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών για εποικισμό της περίκλειστης πόλης, δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση του Κυπριακού.
Η γεωπολιτική «σκακιέρα»
Στις ευρύτερες εξελίξεις στη διεθνή σκηνή αναφέρθηκε χθες ο πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι η συζήτηση Πούτιν -Μπάιντεν «είχε αρκετή διάρκεια». Παράλληλα σημείωσε πως εύχεται «να υπάρχει ένας οδικός χάρτης, ένας ορίζοντας αμοιβαίας αποκλιμάκωσης, διότι διαφορετικά θα οδηγηθούμε, πιστεύω, σε καταστάσεις που θα μας πάνε πολλές δεκαετίες πίσω» . Για να προσθέσει πως ειδικά σε εποχές όπου υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, διαφορετικές απόψεις, διαφορετικές θεωρήσεις, είναι ακόμα πιο επιβεβλημένο τα κανάλια επικοινωνίας να παραμένουν ανοιχτά και να συζητάμε με ειλικρίνεια.
Για τις σχέσεις Ρωσίας-ΕΕ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. «Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αναζωπύρωση της έντασης στην Ουκρανία. Δεν θα υπάρξει κανένας νικητής. Έχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή του Ντονμπάς, γιατί υπάρχουν και πολλοί Έλληνες εκεί» ανέφερε.
Από την πλευρά του ο Βλ. Πούτιν - σχετικά με την επικοινωνία του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ- είπε πως : «Συζητήσαμε περιφερειακά ζητήματα, τη σύγκρουση στη Νοτιοανατολική Ουκρανία και άλλο ένα ευαίσθητο θέμα για μας, την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα Ανατολάς, περιλαμβάνοντας την Ουκρανία. Αυτό για μας είναι σημαντικό. Για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο. Βεβαίως, η κάθε χώρα δικαιούται να επιλέξει το βέλτιστο τρόπο διασφάλισης της ασφάλειας της, χωρίς όμως να υπονομεύει την ασφάλεια των άλλων και εν προκειμένω της Ρωσίας». Γνωστοποίησε πως συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση και θα ανταλλάξουν ιδέες.
Κούρσα-«θρίλερ» αναμένεται στις ΗΠΑ: 10 λόγοι που τόσο η Χάρις όσο και ο Τραμπ μπορούν να ποντάρουν στη νίκη
Αχαρνές: Νεκρός κρατούμενος που είχε λιποθυμήσει στο αστυνομικό τμήμα
Αναμένοντας τον «Θείο από την Αμερική»: Ο παλιός είναι αλλιώς ή ο νέος πιο σταθερός για την Άγκυρα; Ποιον θα ψήφιζαν οι Τούρκοι
Σε συναγερμό ξανά η Ισπανία: Έρχονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις - «Μην ταξιδεύετε, εκτός αν είναι απαραίτητο»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr