Μητσοτάκης: Η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της το ψέμα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Σε έναν απολογισμό της κυβερνητικής πολιτικής προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας. Αρχικά, πάντως, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής λέγοντας ότι παρακολουθεί με χαρά τις ανοικτές διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ ότι αναζητά ουσιαστικές, ποιοτικές προτάσεις από την αντιπολίτευση.
«Ελπίζω να τις ακούσει τώρα από το τρίτο κόμμα της Βουλής, γιατί το δεύτερο, δυστυχώς, αποδείχθηκε ήδη ουραγός σε αξιοπιστία. Προσδοκώ, συνεπώς, υπεύθυνη κριτική από το ΚΙΝΑΛ», σημείωσε ενώ εξαπέλυσε τα πυρά του προς τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι δεν αισιοδοξεί πως «η εσωκομματική δημοκρατία θα μπορέσει να φτάσει κάποτε και στην Κουμουνδούρου, γιατί είναι αλήθεια αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ένα κόμμα που κάθε τόσο συντόνιζε κινητοποιήσεις σήμερα δυσκολεύεται να οργανώσει ακόμα και ένα Συνέδριο. Μία παράταξη που αυτοαποκαλείται λαϊκή, να αρνείται να εκλέξει αρχηγό από το λαό».
Επανερχόμενος στα πεπραγμένα της Νέας Δημοκρατίας επισήμανε ότι το κόμμα άλλαξε ριζικά πρόσωπο όπως και η Ελλάδα. « Η Ελλάδα άφησε οριστικά πίσω της το ψέμα, την κοινωνική συννεφιά και την οικονομική καθήλωση, κινούμενη πια σε μια τροχιά προόδου. Έχει επανακτήσει την εθνική της αξιοπρέπεια, προστατεύοντας τα δικαιώματα της. Και πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη και σε όλα τα διεθνή μέτωπα», είπε. Συμπλήρωσε, ωστόσο, με… παράπονο ότι η ίδια η κυβέρνηση πολλές φορές αιχμαλωτίζεται από τους ρυθμούς της. «Υποβαθμίζει την ανάγκη να προβάλλει το πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο της δράσης της. Και μερικές φορές ξεχνάμε ότι δεν αρκεί να σχεδιάζουμε, να αποφασίζουμε και να υλοποιούμε ένα έργο, αλλά οφείλουμε και να το παρουσιάζουμε σωστά στους πολίτες, να το εξηγούμε αναλυτικά όπως και όποτε πρέπει σε όσους και όπου πρέπει», σημείωσε.
Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό έργο κάλεσε τα μέλη του κόμματος να θυμηθούν τα προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει: « μεταναστευτικό στον Έβρο και στα νησιά, εθνικές απειλές, πανδημία και φυσικές καταστροφές, είναι μόνο κάποιες από αυτές. Και σε όλες η πατρίδα αντέδρασε, αμύνθηκε, οργανώθηκε και τελικά νίκησε. Σε αυτά τα πρώτα δύο δύσκολα χρόνια, όμως, έγιναν πάρα πολλά. Η χώρα απέκτησε νέο Σύνταγμα. Οι απόδημοι το δικαίωμα να ψηφίζουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους. Η Δικαιοσύνη, Ποινικό Κώδικα αυστηρότερο αλλά πιο δίκαιο. Την ίδια ώρα, το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται τακτικά ανά μήνα. Ενώ η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει 250 νέους νόμους με τη δική μου παρουσία ως Πρωθυπουργού να είναι πολύ συχνή, πολύ πυκνή. Θεσμοί λοιπόν αποκαταστάθηκαν και λειτουργούν».
Παράλληλα, τόνισε ότι η ενδυνάμωση της Δημοκρατίας λοιπόν συμβαδίζει με την ανάπτυξη της κοινωνίας και της οικονομίας, γιατί δίπλα στους ισχυρούς θεσμούς οι πολίτες και οι επιχειρήσεις, σήμερα, πληρώνουν λιγότερους φόρους, χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ και μειωμένες εισφορές. Όλοι οι συντελεστές υποχώρησαν. Το αφορολόγητο αυξήθηκε, η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει ανασταλεί στον ιδιωτικό τομέα. Και φέτος τα Χριστούγεννα θα δοθεί διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Στις αρχές του έτους θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού ενώ μέσα στο 2022 θα έρθει και δεύτερη αύξηση στον κατώτατο μισθό, όπως έχουμε δεσμευτεί.
Yπενθύμισε στρατηγικές επενδύσεις όπως της Pfizer, της Microsoft, της CISCO, πολύ πρόσφατα της Amazon, ενώ και η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται για 10ο συνεχόμενο μήνα. Δεν μου αρέσει να μιλώ πολύ με αριθμούς, τους επικαλούμαι όμως -και είναι απαραίτητο να το κάνουμε όλοι μας- γιατί δηλώνουν πολιτικές με αποτύπωμα για τους πολίτες. «Γιατί η αύξηση του ΑΕΠ μεταφράζεται σε καλύτερο εισόδημα για όλους τους συμπολίτες μας, ή σε μέτρα ανακούφισης απέναντι στην ενεργειακή κρίση που φοβάμαι ότι θα μας συνοδεύει για κάποιο διάστημα ακόμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Αναφορικά με την πανδημία παρατήρησε ότι η κυβέρνηση συνδύασε την θωράκιση της υγείας με τη στήριξη της οικονομίας, την αποφασιστική τόλμη με την πειθώ, προσπαθώντας πάντα να μετατρέψει τα εμπόδια σε ευκαιρίες και χωρίς ποτέ να αφήσει την επικαιρότητα να αλλάξει τη στρατηγική επιλογή των μεγάλων μεταρρυθμίσεων.
«Αυτά τα δύο χρόνια κινητοποιήσαμε παραπάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε πόρους. Το κράτος ανέλαβε αμέσως τις αμοιβές όσων δεν μπορούσαν να δουλέψουν. Κάλυψε τα επαγγελματικά ενοίκια. Ανέστειλε τις οφειλές των επιχειρήσεων. Τους προσέφερε μέσα από την επιστρεπτέα προκαταβολή ευνοϊκή χρηματοδότηση. Σε χρόνο ρεκόρ ενισχύσαμε σημαντικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπερδιπλασιάσαμε τις ΜΕΘ. Προχωρήσαμε σε πάνω από 10.000 τακτικές και έκτακτες προσλήψεις. Η χώρα οργάνωσε τις δυνάμεις της και ψηφιοποίησε τις υπηρεσίες της. Και διαθέτει τώρα ένα υποδειγματικό σύστημα εμβολιασμού, την Επιχείρηση «Ελευθερία», υπογράμμισε.
Γιατί ο Μπάιντεν επέτρεψε στην Ουκρανία να κάνει χρήση πυραύλων στο ρωσικό έδαφος; Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον πόλεμο
Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση από τον Άρειο Πάγο για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
Στάση εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ την Τετάρτη - Ποιες ώρες τραβούν χειρόφρενο
Το αντίο του Κώστα Μυλώση στον κουμπάρο του Βασίλη Μαντζουράνη - Η μέρα και η ώρα της κηδείας του αδικοχαμένου μουσικού
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr