Μητσοτάκης: Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με την Τουρκία
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε αυτή, συζήτησε τα θέματα της οικονομίας, της πανδημίας και των ελληνοτουρκικών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με την Τουρκία. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εκβιάζει με απειλή πολέμου στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια – πράγμα που προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, όπως είπε χαρακτηριστικά. «Η Άγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται. Από το 1995 μας απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε αυτή την απειλή», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Στις μεταξύ μας σχέσεις ποντάρουμε στην λογική. Δεν είμαστε εκείνοι που αναπολούμε περασμένα μεγαλεία. Ελάτε να αντικρίσουμε το μέλλον και όχι το παρελθόν».
Ζήτησε στήριξη από Γερμανία
Μάλιστα, στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός είπε ότι «θα θέλαμε τη στήριξη της Γερμανίας σε αυτά τα θέματα, καθώς δεν είναι μία τρίτη, ουδέτερη χώρα, αλλά ένας σύμμαχος μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση». Αυτή, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μητσοτάκης ζητάει τη στήριξη της Γερμανίας στα ελληνοτουρκικά, το ίδιο έκανε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. «Νομίζω ότι η καγκελάριος Μέρκελ κατέβαλλε ειλικρινείς προσπάθειες διαμεσολάβησης. Θέλουμε όμως την υποστήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι μια αμέτοχη, ουδέτερη, τρίτη χώρα. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια», υπογράμμισε.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην οικονομία, καθώς ρωτήθηκε για τον νέο υπουργό οικονομικών της Γερμανίας, κ. Λίντνερ, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «γίνεται αντιληπτό στη Γερμανία ότι τα πράγματα στην Ελλάδα αλλάζουν. Η χώρα κάνει μεταρρυθμίσεις που τής διασφαλίζουν ότι δε θα βιώσει άλλη κρίση χρέους». Μάλιστα, ερωτηθείς αν θα πρέπει να αλλάξουν οι κανόνες του συμφώνου σταθερότητας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της χώρας, ότι θα πρέπει να υπάρξουν αλλαγές το 2022, και μάλιστα στην κατεύθυνση της πορείας προς τη μείωση του χρέους. «Είναι οπωσδήποτε θετικό ότι το Βερολίνο παρακολούθησε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Συγυρίσαμε τα οικονομικά μας και εφαρμόσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους. Χαίρομαι που ο κ. Λίντνερ το αναγνωρίζει. Είναι σημαντικό για το διάλογο σχετικά με την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε και, στη συνέχεια, μίλησε σχετικά με τη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη. «Οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς είναι ξεπερασμένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη ωστόσο το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε», υπογράμμισε.
Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr