Κυβέρνηση: Ανάμεσα στις συμπληγάδες πανδημίας και ακρίβειας- Έρχονται νέα μέτρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με ανοιχτά δύο κρίσιμα μέτωπα - της πανδημίας του κορονοϊού και της ακρίβειας- η κυβέρνηση αναζητά πρόσθετα μέτρα, με μια πρόγευση να δίνεται στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην Ολομέλεια το Σάββατο και εκεί θα παρουσιάσει τον οδικό χάρτη της επόμενης χρονιάς, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και εκπλήξεις.
Δεδομένο είναι πως τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά, καθώς από τη μια πλευρά οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιμένουν και από την άλλη πλευρά το κύμα ακρίβειας έχει μεγαλύτερη διάρκεια από το αρχικά αναμενόμενο. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρακολουθούν τις εξελίξεις και επιστρατεύουν ένα «plan b», με μέτρα να μπαίνουν σε εφαρμογή σε δόσεις.
Την ίδια στιγμή εντείνεται το pressing από την αντιπολίτευση για τους χειρισμούς που γίνονται στα δύο αυτά κρίσιμα μέτωπα, με τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό πως στη Βουλή - όπου διεξάγεται η συζήτηση για τον προϋπολογισμό - επικρατεί σκληρό ροκ τόσο για την πανδημία όσο και το ντόμινο ανατιμήσεων, με την κυβέρνηση να επιδιώκει με το αναπτυξιακό «χαρτί» να περάσει σε μια θετική ατζέντα.
Πανδημία: Οι δύο εβδομάδες των γιορτών κρίνουν τα νέα μέτρα
Στο COVID -μέτωπο οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, καθώς το εορταστικό κλίμα και οι συγκεντρώσεις με συγγενείς και φίλους μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η στρατηγική της κυβέρνησης δεν αλλάζει, καθώς στόχος παραμένει να μην υπάρξουν πρόσθετοι περιορισμοί στην οικονομική και κοινωνική ζωή την περίοδο των Χριστουγέννων.
Τα μέτρα που θα εφαρμοστούν τη νέα χρόνια θα εξαρτηθούν όχι μόνο απο τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά και απο την πίεση στο σύστημα υγείας. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας επιμένουν και τις τελευταίες τρεις ημέρες 305 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω του COVID. Πάντως στο υπουργείο Υγείας υπάρχει η εκτίμηση πως από το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα υπάρξει μια μικρή βελτίωση στα στοιχεία, καθώς το τέταρτο κύμα έφτασε στην κορύφωση του και σταδιακά θα αρχίσει η κάμψη.
Στο μεταξύ η επέκταση της μετάλλαξης Όμικρον - που φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτική - οδηγεί στη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς έφτασαν ήδη τα 10 τα κρούσματα στη χώρα. Τα μέτρα για την είσοδο στη χώρα αυστηροποιούνται και από την Κυριακή η είσοδος θα γίνεται μόνο με μοριακό τεστ 48 ωρών (ακόμα και αν πρόκειται για εμβολιασμένους πολίτες). Από το σχετικό μέτρο εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν μείνει σε κάποια άλλη χώρα λιγότερες από 48 ώρες .
Υπενθυμίζεται πως η νέα χρόνια κάνει «ποδαρικό» με πρόσθετα μέτρα και ήδη έχει ανακοινωθεί πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για νέα μέτρα, που πάντως θα είναι πρωτίστως εστιασμένα σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο (π.χ. επεκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού στους 50ρηδες, αύξηση των εβδομαδιαίων τεστ για την προσέλευση των ανεμβολίαστων εργαζόμενων στις δουλειές τους κ.α.) .
Να σημειωθεί πως μετά την ανακοίνωση της απόφασης για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους πολίτες άνω των 60 ετών έχει αυξηθεί η προσέλευση για την πρώτη δόση. Τις τελευταίες 10 ημέρες κλείστηκαν 179.184 ραντεβού πρώτης δόσης εκ των οποίων περισσότερα από 58.500 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών. Κλείστηκαν επίσης πάνω από 1.110.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης εκ των οποίων τα 353.610 αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτή τη στιγμή η εμβολιαστική κάλυψη στους πολίτες άνω των 60 με μία δόση φτάνει το 85,2% . Μάλιστα αν συνυπολογιστούν και τα ραντεβού που έχουν κλειστεί το ποσοστό αυτό φτάνει το 86,8%
Ακρίβεια: Αναζητούνται αναχώματα στο κύμα των ανατιμήσεων
Αντιμέτωπη με ένα κύμα ακρίβειας που είναι οξύτερο από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί ενώ έχει και μεγαλύτερη διάρκεια είναι η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης που θα έχουν πάντως ημερομηνία λήξης, καθώς παραμένει η εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα παροδικό φαινόμενο.
Η υλοποίηση αυτών των μέτρων χωρίς να διαταραχθεί ο δημοσιονομικός χώρος αποδεικνύεται σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Την ίδια στιγμή η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας που θα ξεκινήσει τη νέα χρονιά είναι αμφίβολο προς ποια κατεύθυνση θα καταλήξει , καθώς… αναβιώνει η κόντρα ανάμεσα σε έναν «αυστηρό» Βορρά και σε ένα Νότο που ζητά μεγαλύτερη ευελιξία.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ποντάρουν στα θετικά μηνύματα από το αναπτυξιακό πεδίο για να στείλουν μήνυμα αλλαγής σελίδας στην οικονομίας. Ωστόσο είναι δεδομένο πως το ντόμινο ανατιμήσεων που ξεκίνησε από την ενέργεια και μετακυλίεται σε βασικά αγαθά «θολώνει» το θετικό αυτό αφήγημα.
Σε αυτή τη χρονική στιγμή το οικονομικό επιτελείο προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου για μείωση των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ διπλή θα είναι η αύξηση την επόμενη χρόνια στον κατώτερο μισθό. Παράλληλα θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης πρωτίστως στο ενεργειακό κομμάτι, σε μια προσπάθεια να στηριχτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από το ντόμινο ανατιμήσεων.
«Κάνουμε 34 χλμ. την ημέρα»: 50 χωριά στα Μετέωρα παραμένουν αποκλεισμένα, 14 μήνες μετά τον Daniel
Στον εισαγγελέα ο 31χρονος που συνελήφθη για την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
Παντού λάσπες και θλίψη στην Ισπανία: Χιλιάδες εθελοντές μια «γροθιά» για να σώσουν ό,τι απέμεινε
Κάμαλα Χάρις: Ο ακτιβισμός, ο χωρισμός των γονιών της και η τεράστια στήριξη των celebrities
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr