Τσίπρας σε Μητσοτάκη για μελέτη Τσιόδρα - Λύτρα: Με τέτοια ψεύδη ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τη μελέτη Τσιόδρα για την υψηλή θνητότητα (87%) όσων ασθενών διασωληνώνονται με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ. Κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES), ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε λόγο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο κατηγόρησε ότι «ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα». Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, ο πρωθυπουργός « είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Όλη η δήλωση Τσίπρα
«Η Ευρώπη διέρχεται μιας πολλαπλής κρίσης. Της υγειονομικής κρίσης, της κλιματικής κρίσης, της κρίσης ενέργειας. Δεν μπορούμε λοιπόν να συνεχίζουμε με τις συνταγές του χθες. Τα κριτήρια του Μάαστριχ, το Σύμφωνο Σταθερότητας οφείλει να αναθεωρηθεί, γιατί η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργούν. Οφείλουμε να ενώσουμε δυνάμεις, ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας για να μην αφήσουμε τις συντηρητικές δυνάμεις να μας γυρίσουν πίσω με τις συνταγές του χθες. Να αναθεωρήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και κοινωνικής σύγκλισης. Να διευρύνουμε τα κριτήρια. Δεν αρκεί μόνο σήμερα να μιλάμε για το χρέος και το έλλειμμα που και αυτά σε σχέση με το ποσοστό του 60% και του 3% δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για κοινωνικά κριτήρια, τις ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία. Να εξαιρέσουμε τις αναπτυξιακές επενδύσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό εξισορρόπησης, διότι τα πλεονάσματα του Βορρά είναι αυτά που αντικατοπτρίζουν τα ελλείμματα του Νότου. Άρα δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για μειωμένα ελλείμματα στο Νότο αλλά και για χαμηλά πλεονάσματα στο Βορρά. Και τέλος, να μετατρέψουμε σε ένα μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Είναι πρωτοβουλίες που οφείλουμε να πάρουμε, να ενώσουμε δυνάμεις, για να μη γυρίσουμε στον φαύλο κύκλο της λιτότητας, στον φαύλο κύκλο της κοινωνικής διάλυσης που είδαμε τα προηγούμενα χρόνια».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ ο κ. Τσιπρας απάντησε: «Σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν συλλαμβάνονταν ο Πρωθυπουργός να ψεύδεται στη Βουλή για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, που αφορά τη ζωή δεκάδων, εκατοντάδων, χιλιάδων θα έλεγα συμπολιτών μας, είτε θα είχε βγει δημοσίως να ζητήσει συγγνώμη είτε θα είχε παραιτηθεί. Στην Ελλάδα, όμως, δεν συνέβη τίποτα απ’ τα δύο. Και αυτό επιβεβαιώνει το μεγάλο έλλειμμα δημοκρατίας που έχει σήμερα η χώρα μας».
87% αυξημένη θνητότητα στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ - Τι αναφέρεται στην μελέτη
Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου, ο επιδημιολόγος Θεόδωρος Λύτρας, με ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι η κυβέρνηση είχε στα χέρια της από τον Μάιο μελέτη του ίδιου και του Σωτήρη Τσιόδρα που ανέφερε ότι η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα. Μάλιστα η μελέτη δείχνει πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 700.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ότι ο πρωθυπουργός είχε πει από το βήμα της Βουλής πριν 13 μέρες ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μεγαλύτερη θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ.
Ο Θεόδωρος Λύτρας με διαδοχικές αναρτήσεις του στο Twitter επισήμανε ότι μετά από το peer review, έφτασε η ώρα της δημοσίευσης για να τη διαβάσουν όλοι. Ξεκαθάρισε ότι η ανάλυση έγινε τέλος Μαΐου, «και ως οφείλαμε σαν λειτουργοί της Δημόσιας Υγείας τη γνωστοποιήσαμε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις στο ανώτατο επίπεδο».
Σύμφωνα λοιπόν με τη μελέτη που διεξήγαγε από κοινού με τον Σωτήρη Τσιόδρα, όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ' ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.
Όπως τονίζει ο επιδημιολόγος, από τους 3.988 θανάτους διασωληνωμένων που αναλύθηκαν, 1.535 (95%CI: 1053–1947) αποδίδονται αθροιστικά στους 3 αυτούς παράγοντες. Δηλαδή εκτιμάται πως τόσοι θα γλίτωναν αν όλοι νοσηλεύονταν με χαμηλό φόρτο στο ΕΣΥ (
Άρθρο μας με @STsiodras στο @JournalSjph για θνητότητα 🇬🇷 διασωληνωμένων #COVID19 ασθενών σε σχέση με το φόρτο του συστήματος υγείας, ως αρχές Μαϊου 2020.https://t.co/XcRrXbxhRO
— Theodore Lytras (@TheodoreLytras) December 14, 2021
Αναδεικνύει τις χαμηλές "αντοχές" του ΕΣΥ, που δεν αφορούν μόνο τη διαθεσιμότητα ΜΕΘ. *Thread*
«Το αν ενισχύθηκε το ΕΣΥ ή όχι, κι αν αυτό είναι αρκετό, δε θα το πω εγώ. Ας μιλήσουν οι συνάδελφοι που δουλεύουν σ' αυτό, οι ασθενείς που το ζούνε, και οι δημοσιογράφοι, που οφείλουν να κάνουν αντικειμενικό ρεπορτάζ από το πεδίο. Εγώ δείχνω τι λένε τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Και τα δεδομένα δείχνουν πως το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο: με >400 διασωληνωμένους, χάνουμε ασθενείς που αναμένεται να ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες» επισημαίνει ο Θεόδωρος Λύτρας και καταλήγει με μία τραγική επισήμανση: «Με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το πού ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις. Το αν αυτό είναι αποδεκτό, ας το κρίνει ο κάθε πολίτης και ας βγάλει τα όποια συμπεράσματα».
Ο κινεζικός ιός HMPV ήρθε στην Ελλάδα: Στη ΜΕΘ ο 71χρονος που νοσεί - Τι λένε οι επιστήμονες
Η απάντηση του διευθυντή του σχολείου για τη σύλληψη καθηγητή για ασέλγεια σε βάρος μαθήτριας
Χρήστος Νικολόπουλος: «Η ταινία για τον Καζαντζίδη ήταν εξαιρετική, εγώ γνωρίζω τον Στέλιο καλύτερα από όλους»
Η Ριάνα ετοιμάζεται από τώρα για του Αγίου Βαλεντίνου - Τα σέξι στιγμιότυπα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr