Συμφωνία των Πρεσπών: Γιατί δεν αλλάζει με καμία… κυβέρνηση
Παρά τις αντίθετες προθέσεις της αντιπολίτευσης και στις δύο χώρες, αλλάζει μόνο με... νέα συμφωνία🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Καλές οι προθέσεις, ακόμη καλύτερες οι πράξεις, αυτό όμως που μετράει κάθε φορά είναι τα δεδομένα και οι πραγματικές δυνατότητες που ισχύουν σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία. Στα Σκόπια κυβέρνηση και αντιπολίτευση συγκρούονται για το αν υπάρχει η δυνατότητα μεταβολής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες των Σκοπίων, στο νομικό σύστημα της Βόρειας Μακεδονίας δεν μπορεί να υπάρξει ανάκληση μίας τέτοιας συμφωνίας, που είναι ουσιαστικά μεταξύ δύο κρατών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, «ούτε ο Μητσοτάκης μπορεί να αλλάξει τη συμφωνία».
Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, ο οποίος υποστήριξε ότι το κόμμα του, όταν κερδίσει τις εκλογές, «θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει αυτήν τη διαδικασία»... επειδή εκείνη δεν κατοχυρώνει «μακεδονικό έθνος» παρά μόνο μακεδονική υπηκοότητα. Αναλυτές και άλλοι πολιτικοί υποστηρίζουν ωστόσο ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας.
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε ηχηρά και ξεκάθαρα “δεν αναγνωρίζουμε έθνος, αναγνωρίζουμε υπηκοότητα”. Διαβάστε μόνο την ρηματική διακοίνωση, στην οποία ο “Μακεδόνας” ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ εξηγεί ότι ο όρος “nationality” υποδηλώνει την υπηκοότητα και όχι το έθνος. Αυτό σημαίνει ότι από μόνοι μας απαρνηθήκαμε το έθνος. Το VMRO-DPMNE θα κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει αυτήν την διαδικασία. Θα κερδίσουμε την εμπιστοσύνη και θα δείτε. Εγώ σίγουρα δεν θα κάτσω σπίτι με τις παντόφλες να γράφω συγκινητικές πατριωτικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ούτε θα υποσχεθώ κάτι που θέλει να ακούσει ο κόσμος. Αντίθετα, θα πω ότι δεσμεύομαι και μπορώ να υποσχεθώ πως όταν κερδίσουμε την εμπιστοσύνη – και θα την κερδίσουμε στις επόμενες εκλογές – το VMRO-DPMNE θα κάνει τα πάντα για να αλλάξει τη διαδικασία», δήλωσε ο Μίτσκοσκι σε συνέντευξή του, σύμφωνα με την εφημερίδα “SLOBODEN PECHAT”.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα “SLOBODEN PECHAT ο αναλυτής Νάσερ Ζιμπέρι σημειώνει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να πάψει να ισχύει μόνο εάν η Ελλάδα και η πΓΔΜ καταλήξουν σε μία άλλη συμφωνία που θα την αντικαταστήσει. «Η δήλωση του Μίτσκοσκι δεν είναι τίποτε άλλο παρά κλασική περίπτωση πολιτικού μάρκετινγκ. Όπως και όταν ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης λέει διαρκώς ότι, ανεξάρτητα από τη Συμφωνία, η Ελλάδα θα παρεμποδίσει την “Μακεδονία”. Πρέπει όμως να είναι ξεκάθαρο πως ούτε ο Μίτσκοσκι ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν να καταργήσουν την επιτευχθείσα συμφωνία. Το θέμα αυτό έχει κλείσει και αυτοί μπορούν να είναι όσο θυμωμένοι θέλουν», σημειώνει ο Ζιμπέρι.
Από την πλευρά του, ο πρώην Πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου Τρενταφίλ Ιβάνοφσκι, επίσης μιλώντας στην "“SLOBODEN PECHAT", αναφέρει ότι η δήλωση Μίτσκοσκι στερείται σοβαρότητας και ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγής ή κατάργησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στο μέλλον. «Μετά από όλα όσα περάσαμε και ιδίως μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα δύο κοινοβούλια, κανείς πλέον δεν μπορεί να καταργήσει την συμφωνία. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα αλλαγής της συμφωνίας. Οι διεθνείς συμφωνίες συνάπτονται για να υλοποιηθούν και όχι για να καταργηθούν», επισημαίνει ο Ιβάνοφσκι.
Άλλωστε, σε έγγραφο που είχε δημοσιεύσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται ότι «στη Συμφωνία προβλέπεται σαφώς: «οι διατάξεις της Συμφωνίας είναι αμετάκλητες» και «δεν επιτρέπεται καμία τροποποίηση της» (άρθρο 20) ως προς τα σημαντικά ουσιαστικά και διαδικαστικά άρθρα της (άρθρο 1(3), (4)). Επίσης, η ίδια η Συμφωνία ρητά ορίζει στο άρθρο 1(1) ότι είναι τελική, ενώ στην παράγραφο (2) του ίδιου άρθρου τα μέρη αναγνωρίζουν ως δεσμευτικό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».
Έρχεται «Μεγάλος Αδελφός» για τα αυθαίρετα: Drones, ψηφιακές πλατφόρμες και τεχνητή νοημοσύνη θα εντοπίζουν τα κτίσματα χωρίς άδεια
Πώς διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση: Για ποια θέματα χτυπά «καμπανάκι»
Ένα βήμα πριν τη δημοσιονομική παράλυση οι ΗΠΑ - Καταψηφίστηκε η πρόταση Τραμπ για αύξηση του ορίου του χρέους
Αυτές είναι οι πιο χριστουγεννιάτικες πόλεις στον κόσμο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr