Βόρεια Μακεδονία: Αποχωρεί και επίσημα από πρωθυπουργός ο Ζάεφ - Ο ρόλος της Σόφιας και η στάση της Αθήνας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
Κινούμενη άμμο θυμίζει ακόμη μια φορά το πολιτικό σκηνικό στη Βόρεια Μακεδονία. Σήμερα, αναμένεται να υποβάλει και επίσημα στη Βουλή την παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού ο Ζόραν Ζαέφ αμέσως μετά το τέλος της καθιερωμένης ετήσιας ομιλίας του προέδρου της χώρας Στέβο Πενταρόφσκι προς τους βουλευτές.
Μετά την ήττα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές από το αντίπαλο συντηρητικό VMRO DPMNE, ο Ζάεφ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από όλες τις θέσεις και έχει ήδη παραιτηθεί από την ηγετική θέση στο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM).
Νέος αρχηγός του SDSM εξελέγη ο νυν υφυπουργός Οικονομικών Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, ο οποίος θα σηκώσει και το βάρος για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης εντός 20 ημερών από την ημέρα ανάθεσης της εντολής από τον πρόεδρο της χώρας. Εκτός από το νέο κυβερνητικό σχήμα θα μείνουν τρεις πρωτοκλασάτοι υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης Ζάεφ με δική τους πρωτοβουλία. Πρόκειται για τον υπουργό Υγείας Βένκο Φιλίπτσε, την υπουργό Άμυνας. Ραντμίλα Σεκερίνσκα η οποία ανακοίνωσε ότι αποσύρεται λόγω διαφωνίας με ορισμένες από τις πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος οι οποίες πιστεύει ότι συνέβαλαν στην ήττα που υπέστη το κόμμα στις δημοτικές εκλογές καθώς και την υπουργό Παιδείας Μίλα Τσαρόφσκα.
Ερωτηματικό παραμένει η συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα του νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ζάεφ, Νίκολα Ντιμιτρόφ. Φήμες τον θέλουν να μετακινείται ως πρέσβης στις ΗΠΑ.
Πρόωρες εκλογές ζητά το VMRO-DPMNE
Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση ζητά πρόωρες εκλογές ώστε η Βόρεια Μακεδονία να έχει μια πλήρως νομιμοποιημένη κυβέρνηση. Ο σχηματισμός νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων, αλλά θα οδηγήσει σε μάταιες διαπραγματεύσεις, οι οποίες δεν θα σεβαστούν τη βούληση του λαού όπως εκφράστηκε στις τοπικές εκλογές, σημείωσε ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Μίτσκοσκι.
Ο ρόλος της Σόφιας και η στάση της Αθήνας
Οι εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στα Σκόπια βρίσκονται στη σκιά του βουλγαρικού βέτο που άσκησε η Σόφια πέρσι στις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ εν μέσω διαφωνιών για την ιστορία και την ταυτότητα της χώρας. Οι σχέσεις μεταξύ Σόφιας και Σκοπίων έχουν επιδεινωθεί, με πολλούς Βούλγαρους να απορρίπτουν την έννοια της ξεχωριστής μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας, εκφράζοντας διαφωνίες για γεγονότα που χρονολογούνται από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το κλίμα, ωστόσο, δείχνει να αλλάζει μετά τον ορισμό του Κιρίλ Πετκόφ στην πρωθυπουργία της χώρας από την προηγούμενη βδομάδα (14 Δεκεμβρίου). Ο Πετκόφ είπε στους FT ότι η νέα κυβέρνηση θα θέσει τις συζητήσεις με τη Βόρεια Μακεδονία σε νέα βάση. «Θα χρησιμοποιήσουμε ομάδες εργασίας». . . να βρούμε λύσεις σε ζητήματα όπως η κοινή οικονομική δραστηριότητα, οι υποδομές, ο πολιτισμός και η ιστορία», εξήγησε.
Σημειώνεται αν η Βουλγαρία άρει το βέτο τότε πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι και η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι εύκολο να διατηρεί την εκκρεμότητα με την κύρωση από την Βουλή των μνημονίων που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Το ζήτημα της Βόρειας Μακεδονίας τέθηκε και στην πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Πετκόφ αλλά και στη συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ.
Όπως συμφώνησαν οι δύο πλευρές η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Βόρειας Μακεδονίας είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της περιοχής, αλλά η διαδικασία θα πρέπει να συνδεθεί με τον σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών και δεσμεύσεων στις διμερείς συμφωνίες.
Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του 2024: Τα στοιχεία-σοκ για την ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα
Επιστροφή Τραμπ στον Λευκό Οίκο: Το «παγωμένο» κλίμα και η θερμή χειραψία με τον Μπάιντεν στις κάμερες – Τι συζήτησαν οι δυο άνδρες
Οι αναφορές της ΕΥΠ για τις σχέσεις Λευκωσίας-Αθήνας πριν το πραξικόπημα: «Ο Μακάριος εκβιάζει την Ελληνικήν Κυβέρνησιν»
Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Μπροστά σε 60.000 κόσμο πάμε μόνο για τη νίκη»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr