Νέα μέτρα: Τα τρία μέτωπα που θα καθορίσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Η εκτίναξη των κρουσμάτων και του δείκτη θετικότητας δημιουργούν ένα ζοφερό σκηνικό, με την κυβέρνηση να πραγματοποιεί μαραθώνιο συσκέψεων για να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα. Το επόμενο δεκαήμερο θα είναι κρίσιμο και θα υπάρξει ένα μπαράζ ανακοινώσεων αρχικά για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και στη συνέχεια για τα επόμενα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή.
Σήμερα αναμένεται να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία του επιδημιολογικού φορτίου , καθώς τις προηγούμενες ημέρες λόγω των εορτών είχαν γίνει λιγότερα τεστ. Ωστόσο τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, καθώς ο δείκτης θετικότητας έχει εκτοξευτεί στο 24.75%.
Χθες πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με κεντρικό θέμα το άνοιγμα των σχολείων. Για το θέμα αυτό συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων και θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις, ενώ πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν πρόσθετα μέτρα που θα είναι εστιασμένα στους ανεμβολίαστους.
Αυτή τη στιγμή τρία είναι τα θέματα αιχμής που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση :
1.Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προκρίνουν επιστροφή κανονικά στις 10 Ιανουαρίου αλλά αναμένουν και την επιτροπή ειδικών. Δεδομένο πάντως είναι πως η επιστροφή των μαθητών θα γίνει με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία θα κλειδώσουν σήμερα.
Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε ένα ενισχυμένο σύστημα ελέγχου των μαθητών και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να γίνονται τρία self test αντί για δύο την εβδομάδα. Επίσης σε περίπτωση που υπάρχει κρούσμα θα ελέγχεται όλη η τάξη. Με testing θα γίνει και η επιστροφή των μαθητών στα θρανία, πιθανότατα με self test αν και έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο για rapid test (υπάρχουν όμως πρακτικές δυσκολίες)
Το πλέον δύσκολο κομμάτι της εξίσωσης είναι με ποια υγειονομικά πρωτόκολλα θα κλείνει ένα τμήμα, καθώς μέχρι τώρα απαιτούνταν να νοσεί το 50% συν ένα των μαθητών. Πιθανότατα το ποσοστό αυτό θα μειωθεί στο 30% συν ένα, θέμα που θα αποφασιστεί πιθανότατα σήμερα.
2.Οι αντοχές του συστήματος υγείας. Προς το παρόν υπάρχει μια ελεγχόμενη πίεση, καθώς φαίνεται πως η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση. Ωστόσο μια εκτίναξη των κρουσμάτων είναι δεδομένο πως θα αυξήσει την πίεση στα νοσοκομεία και ήδη τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ανοδική πορεία στον αριθμό των εισαγωγών. To θετικό είναι πως ο αριθμός των διασωληνωμένων παρουσιάζει σταθεροποίηση, ωστόσο η συνύπαρξη των μεταλλάξεων Δέλτα και Όμικρον μπορεί να δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα.
3.Οι επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και την αγορά εργασίας. Πρόκειται για μια δύσκολη εξίσωση, με τον προϋπολογισμό να χρειάζεται «λίφτινγκ» πριν καν προλάβει να εφαρμοστεί. Το ένα θέμα που απαιτεί λύση είναι πως θα στηριχτούν οι επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι πρώτες παρεμβάσεις για την εστίαση και τη διασκέδαση έχουν ανακοινωθεί, ενώ το πακέτο θα εμπλουτιστεί λαμβάνοντας βέβαια υπόψη και τα δημοσιονομικά περιθώρια. Πάντως περιθώρια σημαντικών ελιγμών δεν υπάρχουν, με δεδομένο πως θα ανακοινωθεί και ένα πρόσθετο πλέγμα μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.
Παράλληλα έχει σημάνει συναγερμός για το πως θα αντιμετωπιστούν φαινόμενα μαζικής νόσησης εργαζόμενων, κυρίως σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής (νοσοκομεία, μέσα μεταφοράς, αστυνομία) . Μάλιστα έχει ξεκινήσει η σχετική προετοιμασία στα αρμόδια υπουργεία , ώστε να υπάρχει ένα plan b (καθώς οι ειδικοί προβλέπουν πως μπορεί να φτάσουν και τις 80.000 τα ημερήσια κρούσματα).
Το πρόβλημα πάντως δεν περιορίζεται μόνο στο δημόσιο τομέα αλλά επεκτείνεται και στον ιδιωτικό τομέα. Ήδη υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν προβλήματα λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων στους εργαζόμενους.
Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης
Όλα τα ενδεχόμενα- εκτός από ένα lockdown - εξετάζουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε… δόσεις ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Να σημειωθεί πως σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις για το πλαφόν στα μοριακά τεστ.
Η κυβέρνηση εστιάζει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών τόσο της πρώτης όσο και της αναμνηστικής δόσης, ενώ παράλληλα έχει μια σειρά μέτρων στην «φαρέτρα» σε περίπτωση που συνεχιστεί η ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Για παράδειγμα αναμένεται να μπει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση εντός επταμήνου, μέτρο που εφαρμόζεται ήδη για τους άνω των 60 ετών
Από την πίεση στο σύστημα υγείας θα εξαρτηθεί η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και πιθανότατα αυτό θα «κλειδώσει» την επόμενη εβδομάδα για τους άνω των 50. Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60 ετών που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.
Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολιαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στη δουλειά τους (να πάνε από δύο σε τρία την εβδομάδα). Επίσης συζητείται το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν κάνει το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία η είσοδος στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης.
Τι απαντούν Ρωσία και Καζακστάν στους Αζέρικους ισχυρισμούς ότι ρωσικός πύραυλος έριξε το αεροσκάφος
«Βόμβα» Λαβρόφ: Η Γαλλία μας πρότεινε να διάλογο για το Ουκρανικό, χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Αγαθή Μαρκοπούλου: Αθωώθηκε η 56χρονη που ήταν εγκλωβισμένη στην Τουρκία - Πότε επιστρέφει
H Τζούντι Τέρνερ Σμιθ κατηγορεί τον πρώην σύζυγό της πως δεν της έχει πληρώσει διατροφή εδώ και ένα χρόνο
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr