Βόρεια Μακεδονία: Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή πήρε η νέα κυβέρνηση-Τεχνοκράτης ο αντικαταστάτης του Ζάεφ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή έλαβε λίγο πριν τα μεσάνυχτα η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι. Ειδικότερα, 62 βουλευτές υπερψήφισαν την κυβέρνηση, 46 την καταψήφισαν, ενώ 12 απείχαν από την ψηφοφορία. Η Βουλή της Βόρειας Μακεδονίας αριθμεί στο σύνολό της 120 έδρες.
Το νέο υπουργικό συμβούλιο αριθμεί 21 μέλη. Δώδεκα προέρχονται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM), του οποίου ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, έξι από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα, το DUI του Αλί Αχμέτι και τρία από το έτερο αλβανικό κόμμα στη νέα κυβέρνηση, την «Εναλλακτική».
Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του ανέφερε ότι προτεραιότητές της θα αποτελέσουν η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη χώρα, η αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, η εκτέλεση έργων υποδομής και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, θεώρησε πως η νέα κυβέρνηση είναι συνέχεια της προηγούμενης του Ζόραν Ζάεφ, που -σύμφωνα με όσα υποστήριξε- απέτυχε σε όλους της τους στόχους, ενώ επανέλαβε το αίτημα για διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Πιο τεχνοκράτης από τον Ζάεφ ο νέος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφκσι
Πιο τεχνοκράτης από τον Ζάεφ, και λιγότερο «πολιτικός» ίσως αποδειχθεί πιο αποτελεσματικός από τον πρώην πρωθυπουργό στα πολλαπλά εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση μένει να αποδειχτεί η ικανότητά του τονίζουν αναλυτές στα Σκόπια. Ο Ντίμιταρ Κοβάτσεφκσι, αν και προτάθηκε από τον Ζάεφ, είναι «προϊόν» συμβιβασμού μεταξύ των δύο διαφορετικών τάσεων που επικρατούν μέσα στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, της πτέρυγας Ζάεφ και της πτέρυγας (αντί Ζάεφ) που ηγείται ο Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. Ο νέος πρωθυπουργός περιγράφεται ως ρεαλιστής πολιτικός και είναι σχετικά άγνωστός στο ευρύτερο κοινό.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα δεν συμμετέχουν αρκετά μέλη της προηγούμενης κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος, μετά τη βαριά ήττα του SDSM στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Οκτώβριο παραιτήθηκε από πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας και από την ηγεσία του κόμματος αυτού, προκρίνοντας στη θέσή του τον Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.
Μεταξύ άλλων, στη νέα κυβέρνηση δεν συμμετέχουν ο μέχρι χθες αντιπρόεδρος της νυν κυβέρνησης, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Νίκολα Ντιμιτρόφ, η πρώην υπουργός Άμυνας, Ραντμίλα Σεκερίνσκα, και ο πρώην υπουργός Υγείας, Βένκο Φίλιπτσε, οι οποίοι προέρχονται από το SDSM.
Αντιθέτως, αμετακίνητοι στις θέσεις τους παρέμειναν οι υπουργοί που προέρχονται από το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα DUI (Εξωτερικών, Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος).
Αλλάζουν στρατηγική Σκόπια-Σόφια
Το πρώτο crash test της κυβέρνησης Κοβάτσεφκσι είναι την προσεχή βδομάδα όπου θα υποδεχτεί στα Σκόπια τον Πετκόφ, μετά το τέλος της καραντίνας του τελευταίου. Η γενικότερη εκτίμηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr είναι ότι υπάρχει μια ενδιαφέρουσα κινητικότητα σχετικά με την έναρξη των διαπραγματεύσεων των δύο χωρών της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας με την Ε.Ε.
Και η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα έγκειται στο γεγονός ότι από την Δευτέρα θα έχουμε ουσιαστικά δύο πολιτικές κυβερνήσεις τόσο στη Βουλγαρία όσο και στη Βόρεια Μακεδονία οι οποίες φαίνεται ότι η μέθοδος που επιλέγουν να συνομιλήσουν μεταξύ τους ξεφεύγει από τα ιστορικά θέματα. Προσπαθούν να αφήσουν πίσω τα ιστορικά θέματα και να πιάσουν άλλους τομείς για να αλλάξει η ατζέντα, επιδιώκοντας την φυγή προς τα μπρος. Πρόκειται για θέματα που δίνουν έμφαση με το καλημέρα και οι δύο πρωθυπουργοί των δύο χωρών, δίνοντας βαρύτητα στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, της πανδημίας, την ανάπτυξη των υποδομών και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Την συνάντηση των δύο πρωθυπουργών θα ακολουθήσει συνεδρίαση κυβερνητικών κλιμακίων στις 25 Ιανουαρίου.
Στοίχημα η ολοκλήρωση της θητείας
Αναλυτές στα Σκόπια θέτουν το ερώτημα κατά πόσο η κυβέρνηση του Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα είναι σε θέση να ολοκληρώσει την κυβερνητική της θητεία, η οποία διαρκεί ακόμη δυόμισι χρόνια. Και αυτό, διότι το μεγαλύτερο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, το SDSM υπέστη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στη χώρα μία συντριπτική ήττα που προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις στους κόλπους του, ενώ το δεξιό VMRO-DPMNE, το οποίο στην παρούσα φάση εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα ισχυρίζεται επιτακτικά ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν έχει νομιμοποιίηση, καθώς υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κυβέρνησης και λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράσθηκε στις δημοτικές εκλογές. Ωστόσο, ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του θα εξαντλήσει τη θητεία της.
ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr