Ποια είναι τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα πριν το ταξίδι του στην Άγκυρα
Να δοθεί λύση µε συναίνεση στο πρόβληµα που έχει προκύψει στη Βουλή µε ΑΝΕΛ και Ποτάµι επιθυµεί ο πρωθυπουργός πριν από την ψήφιση από τη Βουλήτου Πρωτοκόλλου Εισδοχής της ΠΓ?Μ στο ΝΑΤΟ🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Πριν αναχωρήσει για τη σηµαντική συνάντησή του στην Κωνσταντινούπολη µε τον Ερντογάν, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να έχει διαµορφωµένη εικόνα για όσα πρόκειται να συµβούν στη Βουλή την ερχόµενη εβδοµάδα και κατ’ επέκτασιν στο εσωτερικό της χώρας. Η συνεδρίαση της Επιτροπής το µεσηµέρι της ∆ευτέρας, µε αντικείµενο το πώς θα µπορούσαν κόµµατα όπως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το Ποτάµι ή ακόµη και η Ενωση Κεντρώων -που κινείται στην κόψη του ξυραφιού- να διατηρήσουν τουλάχιστον τα προνόµια των πολιτικών αρχηγών τους, θα καθορίσει εν πολλοίς και τις πολιτικές εξελίξεις, παραµονές της ψήφισης από τη Βουλή του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ.
Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει πει στους συνεργάτες του «δεν θέλω πόλεµο µε τον Καµµένο». Αυτή η φράση εξηγεί σε µεγάλο βαθµό και την επιθυµία του να µην είναι η πλευρά της κυβέρνησης αυτή που συντηρεί την ένταση µε τον πρώην κυβερνητικό εταίρο του Μαξίµου. Από τη στιγµή που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισµό, το πρωθυπουργικό επιτελείο προτιµά να σωπαίνει παρά να απαντά στους ΑΝΕΛ και σε όσα ο πρόεδρός τους καταλογίζει σε καθηµερινή βάση στο Μαξίµου και στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Αρµόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση άµυνας, απλώς δεν θέλει να τροφοδοτεί την αντιπολίτευση µε ζητήµατα που αποπροσανατολίζουν και εξυπηρετούν την ατζέντα που η Ν∆ θέλει να διαµορφώσει, εντοπίζοντας παντού και σε όλα µικρά και µεγάλα σκάνδαλα. Σχολιάζουν δε πως την ηµέρα που εγκρίθηκε η αύξηση του κατώτατου µισθού και η χώρα βγήκε στις αγορές, το µόνο σχόλιο που βρήκε να κάνει ο πρόεδρος της Ν∆ ήταν για τη... Βενεζουέλα.
Παράλληλα, όµως, ο πρωθυπουργός εµφανίζεται να πιστεύει την άποψη που διατύπωσε προ ηµερών και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ότι δηλαδή δεν είναι πολιτικά αλλά και ηθικά σωστό κόµµατα που έχουν µπει στη Βουλή εξασφαλίζοντας ποσοστό τουλάχιστον 3%, να στερούνται τα δικαιώµατά τους επειδή χάνουν στην πορεία κάποιους από τους βουλευτές τους. Η άποψη αυτή δεν συνδέεται µόνο µε την κοινοβουλευτική τύχη των ΑΝΕΛ, αλλά µε όποιο κόµµα αντιµετωπίζει ή θα αντιµετωπίσει ανάλογα προβλήµατα.
«Ο πρωθυπουργός δεν θέλει τη διάλυση καµίας Κοινοβουλευτικής Οµάδας» αναφέρουν συνεργάτες του, εξηγώντας και τον λόγο για τον οποίο η κυβέρνηση προτείνει προς τα κόµµατα να σκεφθούν εάν θα συναινέσουν στη διατήρηση της ιδιότητας του πολιτικού αρχηγού και εκ των πραγµάτων των προνοµίων τους για όσους προέδρους κοµµάτων χάνουν τους βουλευτές τους στην πορεία.
Τελευταία ευκαιρία
Βεβαίως σε περίπτωση που υπάρξει άρνηση των κοµµάτων να συναινέσουν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης µιας λύσης, τότε η κυβέρνηση δεν θα αναλάβει κάποια άλλη πρωτοβουλία και θα αφήσει τα πράγµατα όπως ορίζονται από τον Κανονισµό της Βουλής. Ούτως ή άλλως διαπιστώνει ότι ακόµη και η επιθετική συµπεριφορά του Καµµένου προς την κυβέρνηση και προσωπικά προς τον πρωθυπουργό ερµηνεύεται από την αξιωµατική αντιπολίτευση ως «συναλλαγή», ενώ η διάθεση να δοθεί λύση στο πρόβληµα που έχει ανακύψει αντιµετωπίζεται ως αδυναµία του Μαξίµου απέναντι στους εκβιασµούς των ΑΝΕΛ. Με όλα αυτά στο µυαλό του, ο Αλέξης Τσίπρας ετοιµάζεται για το κρίσιµο ταξίδι στην Τουρκία προσκεκληµένος του προέδρου Ερντογάν.
Η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι είναι µια «δύσκολη συνάντηση», καθώς υπάρχουν µεγάλα ζητήµατα ανοιχτά που πρέπει να τεθούν και από τις δύο πλευρές. Με κυρίαρχο θέµα τουλάχιστον από την ελληνική κυβέρνηση αυτό της αναγκαιότητας µείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Σε όλες τις συναντήσεις που είχε µε τον Ταγίπ Ερντογάν ο πρωθυπουργός έχει διευκρινίσει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να προασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώµατα και πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις περνούν µέσα από τον σεβασµό του διεθνούς δικαίου. Είναι ένα θέµα άλλωστε που συνδέεται και µε την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων, κάτι που αποτυπώθηκε και στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο του Μαρτίου του 2018.
Με τον Ερντογάν
Ο Αλέξης Τσίπρας θα βάλει ψηλά στην ατζέντα και το ζήτηµα της επανεκκίνησης των συζητήσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Ο πρωθυπουργός το είχε θέσει µε έµφαση στον Ερντογάν και στην τελευταία τους συνάντηση τον προηγούµενο Σεπτέµβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Συνέλευσης των Ηνωµένων Εθνών.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα παραµένει προσηλωµένη στην επανένωση της Κύπρου στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτηµένου, µε κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευµάτων. Μάλιστα διπλωµατικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι η Τουρκία ανακοίνωσε πως είναι ανοιχτή και σε άλλες λύσεις. Μεγάλο κοµµάτι της συζήτησης θα αφιερωθεί στην Ενέργεια και τις προοπτικές συνεργασίας µέσω των αγωγών TAP και Turkish Stream, όπως επίσης και στο Μεταναστευτικό.
Μετά το ταξίδι στην Τουρκία αλλά και την ψήφιση του Πρωτοκόλλου Εισδοχής της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ, ο Αλέξης Τσίπρας αναµένεται να κάνει την επόµενη κίνησή του για τη συγκρότηση ενός αριστερού και προοδευτικού µετώπου, ενδεχοµένως ανακοινώνοντας κάποια πρόσωπα για το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram
Πώς το Μαξίμου έφτασε στη διαγραφή Σαμαρά από τη ΝΔ –Το παρασκήνιο, οι σταγόνες που ξεχείλισαν το ποτήρι και οι επόμενες κινήσεις Μητσοτάκη
Πολυτεχνείο: «Αστακός» η Αθήνα με 5.500 αστυνομικούς - Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Αστοχία στην πρόγνωση για την κακοκαιρία Alexandros: Ποιά ήταν τα αίτια - Η εξήγηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Επιστρέφει με νέα ταινία ο James Bond - Οι αποκαλύψεις για τον πρωταγωνιστή
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr