Κλίμα πόλωσης και σκανδαλολογία σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Το σκληρό ροκ που το τελευταίο διάστημα κυριαρχεί στην πολιτική ζωή δίνει μία πρόγευση του κλίματος μέσα στο οποίο θα γίνουν οι επόμενες εκλογές. Ουσιαστικά η χώρα βρίσκεται σε μια άτυπη προεκλογική περίοδο, παρά το ό,τι η κυβέρνηση μιλά για κάλπες στο τέλος της τετραετίας. Ωστόσο με τη δίδυμη κρίση ακρίβειας και πανδημίας να επιμένει το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού - για παράδειγμα το φθινόπωρο- είναι κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Το μόνο σίγουρο είναι πως τους επόμενους μήνες θα διατηρηθούν οι υψηλοί τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς τα κομματικά επιτελεία ποντάρουν στην αύξηση της συσπείρωσης και θέλουν να περιορίσουν τις διαρροές ψηφοφόρων. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο συνεχίζονται οι κόντρες με τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, ωστόσο κλίμα έντασης επικρατεί και στις σχέσεις με το Κίνημα Αλλαγής.
Ουσιαστικά στην κυβέρνηση ξεδιπλώνουν σταδιακά το αφήγημα με το οποίο θα πορευτούν προς την επόμενη αναμέτρηση αλλά και τα διλήμματα που θα μπουν την ώρα της κάλπης. Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο δεν είναι μόνο η συσπείρωση του «γαλάζιου» ακροατηρίου αλλά και η κυριαρχία στο χώρο του κέντρου, στόχος που τελικά είναι δυσκολότερος από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Στις επόμενες εκλογές - που θα γίνουν με την απλή αναλογική - έχει επισημανθεί πως αν η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία θα υπάρξει και δεύτερη προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο στις δεύτερες κάλπες για να επιτευχθή ο στόχος της αυτοδυναμίας θα πρέπει το πρώτο κόμμα να συγκεντρώσει πάνω από 37.5% (ανάλογα και με το ποσοστό των κομμάτων που είναι εκτός Βουλής). Μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία δεν φτάνει αυτό το ποσοστό και επομένως η μητέρα των μαχων θα δοθεί για τη συσπείρωση των ψηφοφόρων.
Στην Πειραιώς έχουν βάλει σαφείς διαχωριστικές γραμμές από την Κουμουνδούρου και επικρατούν υψηλοί τόνοι στην αντιπαράθεση των δύο κομμάτων, καθώς ανασύρονται και θέματα από το πρόσφατο παρελθόν. Μεταξύ άλλων οι δύο «μονομάχοι» συγκρούονται για το θέμα της Novartis αλλά και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος»(που θα συζητηθεί σήμερα στην Ολομέλεια). Τις τελευταίες ημέρες οι τόνοι έχουν ανεβεί ακόμα περισσότερο, με αφορμή και τα όσα ειπώθηκαν για τις πυρκαγιές στην Ηλεία και τα οποία οδήγησαν στην έξοδο του Σ. Λιβανού από την κυβέρνηση και στη διαγραφή του Π. Δούκα.
Πάντως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν επιθυμούν να γυρίσει η συζήτηση στο παρελθόν και θέλουν κυρίως να εστιάσουν σε μια θετική ατζέντα. Στόχος είναι πως να παρουσιαστεί μια αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες. Παράλληλα στο «στόχαστρο» της Πειραιώς έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές ο Παύλος Πολάκης, καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως τα βέλη προς τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ συσπειρώνουν το γαλάζιο ακροατήριο.
Στροφή στην καθημερινότητα και διαρκές pressing στο Κίνημα Αλλαγής
Έμφαση στα προβλήματα της καθημερινότητας θα επιδιώξει να δώσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση. Η μητέρα των μαχών θα δοθεί για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας που απειλεί να τινάξει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο στόχος είναι να αντιμετωπιστούν παράλληλα και προβλήματα που σχετίζονται με τη γραφειοκρατία και είναι χαρακτηριστικό πως χθες κατατέθηκε από το υπουργείο Εργασίας το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ.
«Η Ελλάδα, έχει γυρίσει σελίδα, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι διαθέτει μεταρρυθμιστική ορμή η οποία δεν θόλωσε ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού. Ο κ. Μητσοτάκης - που ήταν ο κεντρικός προσκεκλημένος εκδήλωσης του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου- εκτίμησε μάλιστα «ότι θα είναι πολύ πάνω από το 7% ο τελικός ρυθμός ανάπτυξης για το 2021».
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εστιάζουν στην μεταρρυθμιστική ατζέντα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στους κεντρώους ψηφοφόρους. Στόχος είναι να περιοριστούν διαρροές προς το Κίνημα Αλλαγής, το όποιο δείχνει να διατηρεί τη δυναμική που ανέπτυξε μετά τις εσωκομματικές εκλογές.
Οι αρχικές εκτιμήσεις «γαλάζιων» στελεχών πως η ανοδική πορεία του Κινήματος Αλλαγής θα αποτελέσει πρόβλημα μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ δεν επιβεβαιώνονται από τα δημοσκοπικά ευρήματα . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα σταδιακά να αυξάνονται τα βέλη προς τη Χαριλάου Τρικούπη, που κατηγορείται για «ισαποστακισμό».
Υπάρχουν στη γαλάζια πτέρυγα αυτοί που εκτιμούν πως μια μετωπική σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ - και η αναβίωση της σκανδαλολογίας- απωθεί τους κεντρώους ψήφους που ενδέχεται να κοιτάξουν προς το Νίκο Ανδρουλάκη. Επομένως το επόμενο διάστημα θα ενταθούν οι πιέσεις προς το Κίνημα Αλλαγής, με τους τόνους να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο όσο θα πλησιάζουν οι κάλπες.
Κατώτατος μισθός: Στη Βουλή το νομοσχέδιο - Ποιες αλλαγές έγιναν
ΣΥΡΙΖΑ για σύλληψη Ρωμανού: «Αστυνομικές πρακτικές τύπου "συνήθως υπόπτων" δεν αρμόζουν σε κράτος δικαίου»
Γάζα: Νεκρή όμηρος σε σημείο που δέχθηκε επίθεση από το Ισραήλ ανακοίνωσε η Χαμάς
Μαρινάκης: Η ομιλία του Καραμανλή ήταν ενωτική - Ύβρεις από τον Σαμαρά
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr