Ακάρ: Είχαμε ρεαλιστική συζήτηση με το Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλά οι Έλληνες συνεχίζουν να προκαλούν και να κλιμακώνουν
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά ┋
Τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αξιολόγησε ο Χουλουσί Ακάρ, προς Τούρκους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο τους στις Βρυξέλλες.
«Είχαμε μια πολύ θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο. Έγινε αυθόρμητα, ήταν μια συζήτηση βασισμένη στον ρεαλισμό», είπε ο Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος επανέλαβε την πρόσκλησή του προς τους Έλληνες αξιωματούχους για την τέταρτη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας που είναι να πραγματοποιηθούν στην Άγκυρα.
«Έχουμε διαφορές, είναι αλήθεια…»
Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα ότι επιδίδεται και προκλητικές ενέργειες και την κάλεσε να εφαρμόσει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων για τα νησιά.
«Η Τουρκία μπορεί να επιλύσει τα προβλήματά της με ειρηνικά μέσα και μεθόδους, με διάλογο, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, των διμερών συμφωνιών και των σχέσεων καλής γειτονίας. Έχουμε τις διαφορές μας, είναι αλήθεια, αλλά λέμε να καθίσουμε και να τις συζητήσουμε. Στόχος μας είναι τα μέρη να επωφεληθούν από τον πλούτο της περιοχής με ειρήνη και σταθερότητα, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Πόσες φορές το έχουμε πει αυτό; Λέμε ας μοιραστούμε δίκαια τα πλούτη σε Αιγαίο και Μεσόγειο. Περιμένουμε να ανταποκριθούν. Παρ' όλη αυτή την καλοπροαίρετη προσέγγιση, δυστυχώς συνεχίζουν να επιδίδονται σε προκλητικές και κλιμακούμενες ενέργειες και ρητορική, αντίθετη στο πνεύμα της συμμαχίας. Υπάρχει διεθνές δίκαιο και διμερείς συμφωνίες που τα διευθετούν όλα αυτά. Δεν μπορείτε να μην υπολογίζετε τη Συνθήκη της Λωζάνης, τη Συνθήκη των Παρισίων. Πρέπει να εφαρμόσετε τα άρθρα αυτών των συμφωνιών που έχουν και τη δική σας υπογραφή, δεν εφαρμόζετε κάτι που δε θέλετε. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον κόσμο», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.
«Επεκτατική η αντίληψη της Ελλάδας»
Ο Χουλουσί Ακάρ κατηγόρησε και πάλι την Ελλάδα για επεκτατισμό. «Υπάρχει μια επεκτατική αντίληψη στη βάση των δηλώσεων και των ενεργειών ορισμένων Ελλήνων πολιτικών. Επιχειρείται να δημιουργηθεί μια τεχνητή αντίληψη απειλής από την Τουρκία.
Η Ελλάδα, που επιδεικνύει μία ιδιαίτερη αγάπη για τους εξοπλισμούς, προσπαθεί να επιδιώξει κάποιες συμμαχίες. Λέμε ‘Αυτές είναι μάταιες προσπάθειες’. Το εκφράζουν και οι σοφοί, λογικοί Έλληνες. Ενώ υπάρχουν τόσα οικονομικά προβλήματα, η σπατάλη των ευκαιριών και των οικονομικών πόρων του ελληνικού λαού -λόγω της αγάπης για εξοπλισμούς- ενοχλεί πρωτίστως και ιδιαιτέρως τον ελληνικό λαό και του αυξάνει το βάρος του».
«Η ΕΕ στηρίζει τυφλά τους Έλληνες και ρίχνουν λάδι στη φωτιά»
«Η Τουρκία σέβεται τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των γειτόνων της, ιδιαίτερα της Ελλάδας. Η Τουρκία είναι ένα ισχυρό κράτος από άποψη γεωγραφίας, πληθυσμού, στρατού, οικονομίας, ιστορίας και αξιών. Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Αυτό πρέπει να γίνεται εμφανές και γνωστό. Η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ο εγγυητής τόσο της περιφερειακής όσο και της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και να συμβάλλει στην παγκόσμια και περιφερειακή ειρήνη. Αυτή είναι η κατάστασή μας. Η Τουρκία είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι», ανέφερε.
«Είναι μεγάλο λάθος η Ελλάδα να προσπαθεί να μετατρέψει τα προβλήματά της με την Τουρκία σε πρόβλημα Τουρκίας-ΝΑΤΟ, Τουρκίας-ΕΕ, Τουρκίας-Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, είναι λυπηρό ορισμένοι από τους Ευρωπαίους φίλους μας, κάποιοι από τους φίλους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, να το αντιλαμβάνονται έτσι. Δεν πρέπει να συμφωνούν σε αυτό. Δυστυχώς, ορισμένα από τα μέλη της ΕΕ είναι προκατειλημμένα, μονόπλευρα και υποστηρίζουν τυφλά τους Έλληνες. Αφήνοντας τα γεγονότα στην άκρη, αγνοώντας τα, έχουν μια προσέγγιση σαν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά επίτηδες για να μη λυθεί η υπόθεση», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.
Μεταναστευτικό
Αναφορικά με το μεταναστευτικό, ο Χουλουσί Ακάρ, κατηγόρησε για άλλη μια φορά την Ελλάδα για απάνθρωπη μεταχείριση.
«Η Τουρκία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων. Παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια. Και όμως, η αντίσταση σε όσους προσπαθούν να μπουν στην Ελλάδα με όπλα, τρυπώντας τις βάρκες τους και μερικές φορές πυροβολώντας, είναι συμπεριφορά που δεν αρμόζει στην πραγματικότητα και δεν πρέπει να γίνεται, είναι απαράδεκτη από άποψη διεθνούς δικαίου, ανθρωπιστικών αξιών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μέσα σε 3 χρόνια υποδέχτηκαν και έσπρωξαν 85.000 πρόσφυγες με σκληρό, δολοφονικό και απάνθρωπο τρόπο, ειδικά μέσα στη θάλασσα. Πρέπει να υπάρχει άλλος τρόπος. Αυτό πρέπει να σταματήσει αμέσως», υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην τραγωδία με τους 19 νεκρούς μετανάστες στον Έβρο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απηύθυνε έκκληση στην καρδιά της Ευρώπης.
«Πάγωσαν μέχρι θανάτου 19 άτομα, που απωθήθηκαν από Έλληνες συνοριοφύλακες στα Ύψαλα. Πού είναι αυτοί που θεωρούνται κορυφαίοι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ΕΕ και αλλού; Άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην καρδιά της Ευρώπης. Οι επιζώντες δηλώνουν: ‘Μας έκλεψαν, μας γύμνωσαν, μας πήραν τα λεφτά μας. Τα παιδιά μας αφέθηκαν να πεθάνουν’, λένε. Ζητάμε από τους Έλληνες συνομιλητές μας να βρουν λύση. Πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε.
«Στην Κύπρο πρέπει να χωνέψουν την τουρκική παρουσία»
«Πρέπει να καταλάβουν ότι η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου έχει ίσα δικαιώματα και πρέπει να αποδεχτούν την τουρκική ύπαρξη. Πρέπει να χωνέψουν μέσα τους την τουρκική παρουσία. Ήμασταν εκεί όταν δεν ήταν κανένας άλλος. Επομένως, είναι απαραίτητο να τα δούμε υπό το πρίσμα του ιστορικό τους υπόβαθρου, της κοινωνικής δομής, των αξιών και της ανάπτυξής τους. Οι άνθρωποι εκεί θα πρέπει να σέβονται τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας εξίσου», είπε.
«Είμαστε στο επίκεντρο της ασφάλειας του ΝΑΤΟ»
«Το ΝΑΤΟ είναι μια επιτυχημένη αμυντική συμμαχία», σημείωσε ο Χουλουσί Ακάρ. «Είμαστε και εδώ πλήρη μέλη. Επομένως, έχουμε δικαιώματα και υποχρεώσεις εδώ. Έχουμε καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας στο έπακρο και να εκπληρώσουμε τις ευθύνες μας στο έπακρο», υποστήριξε.
Τα μηνύματα Μητσοτάκη για το 2025 και τα δύο σενάρια για τον ανασχηματισμό: Τι θα συζητηθεί στο υπουργικό
Ξεκινά η μετακίνηση προσωπικού στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2025 – Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας
Διπλωματική αντεπίθεση του Τζολάνι: Πετά την προβιά του τζιχαντιστή και βάζει δυτικό κοστούμι
Ζεστά ιγκλού, πολύχρωμα σπιτάκια και ένα μεγάλο υπαίθριο τζάκι περιμένουν τον Αϊ-Βασίλη στην Ακρόπολη των Σερρών
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr