'Εκτακτο επίδομα Πάσχα: Οι τρεις παράγοντες και - Οι κομβικές ημερομηνίες
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Μια δύσκολη εξίσωση με τρεις «αγνώστους Χ» - τον πληθωρισμό, την πορεία των εσόδων και τους ρυθμούς ανάπτυξης - καλείται να λύσει η κυβέρνηση για μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή πρόσθετα μέτρα στήριξης.
Τις επόμενες είκοσι ημέρες το οικονομικό επιτελείο θα έχει στη διάθεση του μια σειρά κρίσιμων στοιχείων και ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο θα αποφασίσει για το έκτακτο επίδομα στους ευάλωτους.
Η καταβολή μιας έκτακτης ενίσχυσης - σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κ.α.- θεωρείται απαραίτητη λόγω του κύματος των ανατιμήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός έφτασε το 6.2%, σημειώνοντας ρεκόρ 25ετιας.
Πρώτη προτεραιότητα είναι βέβαια η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια, που όπως φαίνεται θα έχουν διάρκεια. Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημείωσε στο ethnos .gr πως «διαρκώς εξετάζουμε τη λήψη νέων στοχευμένων μέτρων, κυρίως με γνώμονα τη στήριξη των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας».
Παράλληλα όμως με τα μέτρα στο ενεργειακό πεδίο στα σκαριά είναι μια έκτακτη ενίσχυση - που θα δοθεί με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια- με στόχο τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών από τις ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται η λήψη οριζόντιων μέτρων, καθώς δεν υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος.
Πρέπει να σταματήσει η διαρκής «επιδοματολογία» είναι το μήνυμα που εκπέμπεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο και τονίζεται χαρακτηριστικά «κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα». Στόχος είναι να μη σταλούν λάθος μηνύματα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία που είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την έξοδο της χώρας απο την ενισχυμένη εποπτεία αλλά και για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας.
Στην κυβέρνηση δεν θέλουν να καλλιεργηθούν υπέρμετρες προσδοκίες για το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης και τον αριθμό των δικαιούχων και επιχειρούν να χαμηλώσουν τον πήχη. Αυτό που επισημαίνεται από το οικονομικό επιτελείο είναι πως «αυτή την στιγμή δεν έχει κριθεί τίποτα» και όλα θα εξαρτηθούν από τον δημοσιονομικό «αέρα».
Ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως στο τραπέζι είναι εναλλακτικά σενάρια για το ύψος του επιδόματος αλλά και το εύρος των δικαιούχων. Η λύση που προκρίνεται είναι να ακολουθηθεί ένα παρόμοιο μοντέλο με τα Χριστούγεννα, που δόθηκε εφάπαξ οικονομική ενίσχυση σε συγκεκριμένες ομάδες. Με στόχο μεταξύ άλλων να ενισχυθούν χαμηλοσυνταξιούχοι που παίρνουν έως 600 ευρώ το μήνα, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος αλλά και δικαιούχοι προνοιακών / αναπηρικών επιδομάτων.
Σε κάθε περίπτωση τα όποια μέτρα κλειδώσουν θα πρέπει να μην επηρεάσουν το στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 1.4% . Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως παγώνουν τα σενάρια για νέο «κούρεμα» των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Οι κρίσιμες ημερομηνίες την έκτακτη ενίσχυση
«Αποκαλυπτήρια» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας θα υπάρξουν μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες και οι αριθμοί θα κρίνουν το εύρος των μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα. Η αρχή θα γίνει την Τετάρτη με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των θεσμών για τη 13η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η έκθεση εκτιμάται ότι θα είναι θετική, ωστόσο έχει ενδιαφέρον η εικόνα που θα δοθεί για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και για το αν θα υπάρξουν… αστερίσκοι.
Η συνέχεια θα δοθεί στις 4 Μαρτίου, οπότε και θα ανακοινωθούν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία αύξησης του ΑΕΠ το τελευταίο τρίμηνο της περσινής χρονιάς . Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 8% για το 2021, γεγονός που αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για την επόμενη ημέρα.
Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προκλήσεις, καθώς είναι δύσκολο να υπολογιστεί η διάρκεια του κύματος ανατιμήσεων. Κρίσιμος παράγοντας για τις επόμενες κινήσεις είναι και η πορεία των εσόδων του Φεβρουαρίου, για τα οποία θα υπάρξει μια σαφής εικόνα μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.
Παράλληλα στην κυβέρνηση παρακολουθούν με προσοχή την ανηφορική πορεία που ακολουθούν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του δεκαετούς να σπάει το φράγμα του 2.6%. Αν και τα επίπεδα αυτά είναι σχετικά χαμηλότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να αγνοηθεί πως ένα χρόνο πριν η απόδοση του 10ετους ήταν κοντά στο 1.3%.
Ο Σωκράτης Φάμελλος κι επίσημα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει, το πρώτο μήνυμά του και το βιογραφικό του
Πανικός σε γνωστό μπαρ στο Παγκράτι μετά από φωτιά: Έσπαγαν τα παράθυρα
Τρόμος στην Τουρκία: Φωτιά σε κινητήρα αεροσκάφους κατά την προσγείωση - Βίντεο
Γκλέτσος για τις μπαταρίες και τις ανεμογεννήτριες: «Έμαθε ο κόσμος από αυτό το viral λάθος»
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr