Βενιζέλος: Ο Πούτιν αμφισβητεί την κυριαρχία της Ουκρανίας
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά ┋
Η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει η Ρωσία την "ανεξαρτησία" περιοχών του Ντονμπάς στην Ουκρανία συνιστά επανάληψη όσων είχαν γίνει το 2014 στην Κριμαία, ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στο Mega.
Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η επιχειρηματολογία του Ρώσου ηγέτη είναι πολύ πιο βαθιά, αφού «αμφισβήτησε, στην πραγματικότητα, την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Ουκρανίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην πραγματικότητα αμφισβητεί όλο το status που έχει δημιουργηθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού. Θέλει στην πραγματικότητα να επαναδιαπραγματευτεί όλο το σύστημα ασφάλειας που διέπει την Ευρώπη και ενδεχομένως και πέραν της Ευρώπης, τον κόσμο», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο ίδιος, σχολιάζοντας τη θέση της Ευρώπης, είπε ότι τα περιθώριά της είναι πάρα πολύ στενά, διότι ο Πούτιν επιδιώκει μια μεγάλη επαναδιαπραγμάτευση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλειας που ξεπερνά τον ΟΑΣΕ, που ξεπερνά τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, και δεν υπάρχουν περιθώρια η Δύση να φανεί αμήχανη, διασπασμένη και επαμφοτερίζουσα.
Επιβαρυντικές για την ευρωπαϊκή οικονομία οι κυρώσεις
Σχετικά δε με τις κυρώσεις ο κ. Βενιζέλος προέβλεψε ότι δεν είναι επιβαρυντικές για την αμερικανική οικονομία, θα είναι όμως πολύ επιβαρυντικές για την ευρωπαϊκή οικονομία λόγω της ενεργειακής εξάρτησης. «Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα στρατηγικό λάθος στην πραγματικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
'Ασκησε, παράλληλα, κριτική στην στάση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στη Μόσχα λέγοντας ότι «δεν κατάλαβα πραγματικά γιατί ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προχθές στη Μόσχα, δεν αρκέστηκε σε αυτά που είπε με τον κ. Λαβρόφ, αλλά μετά διαβεβαίωνε ότι έχει πεισθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ρωσική εισβολή -αυτό που έγινε είναι μία νομική εισβολή σήμερα, με την υπογραφή των διαταγμάτων- και στη συνέχεια ζητήσαμε μεσολάβηση της Ρωσίας για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Νομίζω είναι η πιο ακατάλληλη στιγμή».
Ελληνοτουρκικά
Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πώς, αν πάμε στη Χάγη, θα πάμε για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, για τις θαλάσσιες ζώνες, ενώ για το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου που θέτει η Τουρκία, το χαρακτήρισε παντελώς αβάσιμο και προκλητικό κατά το Διεθνές Δίκαιο. Επανέλαβε την ανησυχία του ότι μπορεί τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό να αποκτήσουν παρακολουθηματικό χαρακτήρα, δηλαδή δευτερεύοντα χαρακτήρα και να υποταχθούν στο νέο παγκόσμιο συσχετισμό, δηλαδή στο νέο σύστημα ασφάλειας, στο νέο υπό διαπραγμάτευση σύστημα ασφάλειας.
Εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και υπόθεση Novartis
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε και για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις. Αναφορικά με την υπόθεση της Novartis ζήτησε να τοποθετηθούν και οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς, όπως είπε, με πρωτοβουλία των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η κα. Τουλουπάκη έχει κληθεί να μιλήσει σε Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου. «Περιμένω να υπερασπισθούν το κύρος των θεσμών και την Ιστορία και την αλήθεια» είπε.
Εξέφρασε, επίσης, υποστήριξη στο νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας ότι η εκλογή του κ. Ανδρουλάκη είναι «μία πολύ αισιόδοξη στιγμή για το κόμμα μας, για την παράταξή μας». Πρόσθεσε πώς «η νέα ηγεσία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της με μία δημοσκοπική αλλαγή, η οποία οφείλεται και στην εκλογή, αλλά οφείλεται βεβαίως και στη φθορά της κυβέρνησης και στη φθορά του κ. Τσίπρα». Θύμισε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης αναδείχθηκε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Βενιζέλος ήταν πρόεδρός του κι επεσήμανε ότι «το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να βρει να πει κάτι, το οποίο να είναι πέραν του προλόγου και πέραν των καλών προθέσεων». Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αντίπαλος είναι πάντα η ευκολία της δημαγωγίας και του λαϊκισμού και το μεγάλο θέμα του κ. Ανδρουλάκη είναι το ερώτημα εάν θα κινηθεί αντιλαϊκιστικά».
«Λέει ο κ. Μητσοτάκης "δεν θα γίνω ένας μνημονιακός Πρωθυπουργός". Λέει ο κ. Ανδρουλάκης "δεν θα είμαστε το δεκανίκι, τελείωσαν αυτά". Δεν ξέρω πότε ήταν δεκανίκι το ΠΑΣΟΚ, γιατί και στην κυβέρνηση Παπαδήμου και στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου οι άλλοι προσχώρησαν στη δική μας πολιτική, η δική μας πολιτική εφαρμόστηκε. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, εμένα θα με ενδιέφερε να μην είμαι προ-μνημονιακός πρωθυπουργός, γιατί οι προ-μνημονιακοί πρωθυπουργοί φέρνουν την ευθύνη για την κρίση, οι μνημονιακοί έσυραν το κάρο της ευθύνης υπό τραγικές συνθήκες», τόνισε.
Οσον αφορά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ ο Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν σαφής: «Όχι, δεν έχει λόγο να πει τίποτα το ΚΙΝΑΛ τώρα, εφόσον η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία».
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr