Η κυβερνητική «ανάγνωση» των γεωπολιτικών εξελίξεων και ο αντίκτυπος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά ┋
«Η χώρα βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας» υπογραμμίζει η κυβέρνηση και μιλά για «καθαρές θέσεις» όσον αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Είμαστε η Δύση και ανήκουμε στην ελευθερία» σημείωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως οι ίσες αποστάσεις από θύτες και θύματα νομιμοποιούν τελικά το έγκλημα.
Από την κυβερνητική πλευρά αυτό που επισημαίνεται είναι πως στα σύνορα της Ουκρανίας δοκιμάζεται η διεθνής σταθερότητα και νομιμότητα. Τονίζεται δε πως πρόκειται για μια σύγκρουση η οποία ξεφεύγει από τα τοπικά σύνορα, ενώ επισημαίνεται πως η στάση της Ρωσίας ξυπνάει και πάλι «τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων και των σφαιρών επιρροής».
Δεν μπορεί να γίνουν δεκτές κινήσεις αναθεωρητισμού σημειώνεται από το κυβερνητικό στρατόπεδο, με τα … μηνύματα να πηγαίνουν και προς την Άγκυρα. Είμαστε ένας λαός που 48 χρόνια μετά ζει ακόμα με την ανοιχτή πληγή της Κύπρου και που καλείται να απαντά σε συνεχείς αναφορές για υποτιθέμενες αδικίες των διεθνών Συνθηκών σχετικά με τα νησιά του Αιγαίου σημειώνεται χαρακτηριστικά. Και υπογραμμίζεται πως δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα απέναντι σε κάθε αυταρχικό ηγέτη «που θέλει να ζωγραφίσει μόνος του τα σύνορα».
Ουσιαστικά κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως στο συγκεκριμένο θέμα η χώρα δεν μπορεί να έχει αμφίθυμη ή περιορισμένη αντίδραση και για λόγους αξιακούς και για λόγους ουσιαστικούς. Παράλληλα αυτό που επισημαίνεται είναι πως μέσα σε ένα ρευστό γεωπολιτικό σκηνικό δικαιώνονται οι πρωτοβουλίες που έγιναν για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών.
«Πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν την αυξημένη κινητικότητα που έχουμε παντού. Να πρωταγωνιστούμε στις αποφάσεις καθαρά, αποφασιστικά, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Για να προσθέσει πως «και με βάση αυτήν την κίνηση να θεωρούμε ή να απαιτούμε αυτό να είναι και μία παρακαταθήκη, αν, κάποια στιγμή, κι εμείς βρεθούμε αντιμέτωποι με αντίστοιχες τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές».
Οι κινήσεις Μητσοτάκη
Στην ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης στο Ουκρανικό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός σε δύο παρεμβάσεις του μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες. Η αρχή έγινε την Τρίτη στη Βουλή και χθες ακολούθησε εκ νέου αναφορά στο υπουργικό συμβούλιο. Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα, καθώς είναι προγραμματισμένη συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη σε τηλεοπτικό σταθμό.
Στόχος του πρωθυπουργού είναι να απευθυνθεί σε ένα ευρύ ακροατήριο και να αναφερθεί στις κινήσεις που γίνονται στο κρίσιμο αυτό θέμα. Παράλληλα συνεχίζεται και ο ευρωπαϊκός κύκλος επαφών και αναμένεται συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μ. Βέμπερ (που φτάνει στην Αθήνα για ιδιωτική επίσκεψη).
Και μπορεί το ενδιαφέρον να είναι εστιασμένες στις κινήσεις που γίνονται στη γεωπολιτική σκακιέρα, ωστόσο το θέμα της οικονομίας παραμένει στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Σε αυτή τη συγκυρία πρώτη προτεραιότητα είναι η απορρόφηση των ανατιμήσεων και τα μέτρα στήριξης στο ενεργειακό πεδίο παρατείνονται, ενώ η Αθήνα επιδιώκει ευρωπαϊκό συντονισμό στο θέμα αυτό.
Παράλληλα αναζητούνται πρόσθετα μέτρα και χθες συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, ενώ παγώνει και κάθε διαδικασία πλειστηριασμού 3.000 ακινήτων, τα οποία ανήκουν σε ευάλωτους δανειολήπτες. Τα σενάρια για μια έκτακτη στήριξη πριν από το Πάσχα σε συγκεκριμένες ομάδες παραμένουν «ζεστά» , ωστόσο το εύρος της παρέμβασης εξαρτάται και από τα δημοσιονομικά περιθώρια.
Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr