«Αιχμάλωτα» των ανατιμήσεων τα νοικοκυριά - Κύμα ακρίβειας ανατρέπει τον κυβερνητικό σχεδιασμό
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Με … ηλεκτροσόκ απειλούνται νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς το ενεργειακό ράλι συμπαρασύρει και βασικά αγαθά. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός και ο προϋπολογισμός ξαναγράφεται ώστε να βρεθεί ζεστό χρήμα για νέα μέτρα στήριξης.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εστιάζουν στην ανάληψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια. Παράλληλα γίνονται ασκήσεις επί χάρτου στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αναζητούνται πυρετωδώς μέτρα ενίσχυσης των οικογενειακών προϋπολογισμών
Το κύμα των αυξήσεων που ακολούθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει ακυρώσει όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και η... έξοδος στο ξέφωτο απομακρύνεται. Μάλιστα οι νέες ανατιμήσεις έρχονται να προστεθούν σε ένα κύμα ακρίβειας που ήταν ορατό πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ενδεικτικά αναφέρεται πως ήδη τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός είχε εκτοξευτεί στο 6.2 %.
Με αγωνία αναμένονται τα νεότερα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού- που πλέον αναμένεται να σπάσει το φράγμα του 7%- ενώ δεδομένο είναι πως οι ρυθμοί ανάπτυξης θα υποχωρήσουν (οι εκτιμήσεις μιλούν για πτώση από μία έως και δύο μονάδες).
Την ίδια στιγμή μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί ο τουρισμός, με την κυβέρνηση να αισιοδοξεί πως η … βαριά βιομηχανία της χώρας θα δείξει αντοχές. /Οσον αφορά στα σχέδια για νέα έκδοση ομολόγου αυτά μπαίνουν στον πάγο, καθώς οι συνθήκες κρίνονται απαγορευτικές για ανάλογα εγχειρήματα Ουσιαστικά τα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία πυκνώνουν και επικρατεί αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο σημείωσε πως το επόμενο δεκαήμερο,θα ανακοινωθεί ένα πρόσθετο πρόγραμμα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους. Αυτό που τονίζεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών «θα συνεχιστούν όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση». Βέβαια κρίσιμος παράγοντας είναι και ποιες παρεμβάσεις θα κλειδώσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς πρόκειται για ένα πρόβλημα που αγγίζει όλες τις χώρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν κάνει άλμα άνω του 30% από την ημέρα που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές σε βασικά αγαθά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το ράλι αυξήσεων στα σιτηρά (καθώς Ρωσία και Ουκρανία έχουν μεγάλο μερίδιο στις παγκόσμιες εξαγωγές).
Σβήνουν και ξαναγράφουν στην κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης
Επανασχεδιάζονται τα μέτρα στήριξης στην κυβέρνηση και ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο, με προτεραιότητα την στήριξη των πλέον ευάλωτων. Δεδομένη είναι η παράταση των μέτρων στην ενέργεια, ενώ στόχος είναι να επεκταθεί το πλέγμα προστασίας καθώς οι τιμές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο έχουν ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις. Μεταξύ άλλων συζητείται η αύξηση της στήριξης στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ενώ εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να απορροφηθεί ένα τμήμα των αυξήσεων στα καύσιμα
Την ίδια στιγμή αναζητούνται στοχευμένα μέτρα για μεγάλες κοινωνικές ομάδες, καθώς οι ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά ροκανίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών. Μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν οι δικαιούχοι της «επιταγής ακρίβειας» και στόχος είναι τα χρήματα να έχουν καταβληθεί πριν από το Πάσχα. Με βάση το σχεδιασμό το έκτακτο βοήθημα θα δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους (με εισοδηματικά κριτήρια) , δικαιούχους του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης και δικαιούχους συγκριμένων προνοιακών επιδομάτων. Στο μεταξύ γίνεται προσπάθεια για επέκταση του μέτρου και σε στοχευμένες ομάδες, όπως για παράδειγμα οι μακροχρόνια άνεργοι χωρίς τίποτα να έχει κλειδώσει.
Τα.. κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά για να υπολογιστεί το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού, που αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Τα αρχικά σενάρια για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από τα 663 στα 700 ευρώ επανεξετάζονται και στόχος είναι να δοθεί μία μεγαλύτερη ενίσχυση.
Πάντως το οικονομικό επιτελείο κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών και επιμένει πως δεν υπάρχει «λεφτόδεντο». Η τελική έκταση των μέτρων στήριξης εξαρτάται άλλωστε από ένα κρίσιμο παράγοντα : τις αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ζητείται ευρωπαϊκή απάντηση στο κύμα ανατιμήσεων
Να δείξει αντανακλαστικά και να απαντήσει στο κύμα αυξήσεων καλείται η Ε.Ε. με μία σειρά προτάσεων να είναι στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής. Χθες οι ευρωαγορές έδειξαν σημάδια ανάκαμψης, εν μέσω προσδοκιών για μια αποκλιμάκωση μέσω της διπλωματικής οδού των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία. Ωστόσο δεδομένο είναι πως πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για την επόμενη ημέρα στο ενεργειακό πεδίο
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το αν θα προχωρήσει το σχέδιο για την έκδοση ευρωομολόγων. Τα ποσά που θα αντληθούν θα μπορούσαν να διοχετευθούν αναλογικά στα κράτη-μέλη με τη μορφή δανείων με χαμηλό επιτόκιο. Στη συνέχεια τα χρήματα αυτά οι χώρες θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν για τη χρηματοδότηση δαπανών που αφορούν τους τομείς της ενέργειας και της άμυνας. Ωστόσο φαίνεται πως το εγχείρημα… αναζωπυρώνει μια κόντρα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Νότο (που στηρίζει το σχέδιο) και σε ένα πιο σφιχτό Βορρά που δεν βλέπει με θετικό μάτι ανάλογες κινήσεις.
Να σημειωθεί επίσης πως ο πρωθυπουργός με επιστολή του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά να εξεταστεί ένα «Σχέδιο Έξι Σημείων» για τη ρύθμιση της χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου.
Ματίας Λεσόρ: Για σπάσιμο στο πόδι κάνει λόγο ο Αταμάν – Η πρώτη εικόνα για το σοκαριστικό τραυματισμό
Ζοφερή ανάλυση: Τρόμος για την «καταιγίδα» Τραμπ – Έρχεται η ώρα της «Αποκάλυψης» για την Ευρώπη
Τέμπη: Συμπληρωματική απολογία από τον σταθμάρχη - «Δεν έπρεπε να με αφήσουν μόνο στη βάρδια»
Οι Massive Attack αποκάλυψαν γιατί αρνήθηκαν να λάβουν μέρος στο Coachella 2025
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr