«Όχι» Τσίπρα στα τουρκικά παζάρια-Επανεκκίνηση με πολλά «αγκάθια»
Τσίπρας: Ο φαύλος κύκλος της έντασης δεν είναι κισµέτ - Ερντογάν: Λύστε το θέµα των µουφτήδων για να επαναλειτουργήσει η Χάλκη🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Τα «αγκάθια» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις παρέµειναν, όµως οι Αλέξης Τσίπρας και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξαν ότι επιλέγουν έναν πιο ασφαλή δρόµο, αυτόν του διαλόγου, για τη σταδιακή αποµάκρυνσή τους.
Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στην Αγκυρα δεν έβγαλε πολλές ειδήσεις, εάν εξαιρέσει κανείς την ωµά διατυπωµένη «προτροπή» Ερντογάν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό να «λύσει» το θέµα των µουφτήδων που διαρκώς θέτει η Αγκυρα στις επίσηµες συνοµιλίες, προκειµένου να επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ζήτηµα που έθεσε η ελληνική πλευρά.
Οι Τσίπρας και Ερντογάν εµφανίστηκαν µε συγκρατηµένα χαµόγελα για τις κοινές τους δηλώσεις, ωστόσο οι τόνοι που έδωσαν αµφότεροι στις παρεµβάσεις τους δεν θύµιζαν σε τίποτα την εκρηκτική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα τον ∆εκέµβριο του 2017, όταν τέθηκε ζήτηµα ακόµη και αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
Την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών ξαναζήτησε ο Τούρκος πρόεδρος. «Ανεξάρτητη η ∆ικαιοσύνη» απάντησε ο Ελληνας πρωθυπουργός
Καθαρές κουβέντες
Διπλωµατικές πηγές σχολίαζαν αργά χθες το βράδυ πως η συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον Τούρκο πρόεδρο αποτιµάται θετικά, καθώς για ακόµη µία φορά υπήρξε ειλικρινής διάλογος και καθαρές κουβέντες για το σύνολο της ατζέντας. Εξ αυτού του λόγου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν πρέπει να αποδεχθούµε τον φαύλο κύκλο της έντασης ως κισµέτ και πρέπει να ακολουθήσουµε τους λαούς µας που έρχονται πιο κοντά. Στην έβδοµη κατά σειρά συνάντησή τους µέσα στην τελευταία τετραετία οι δύο ηγέτες έδειχναν χθες πιο ήρεµοι και µε αρκετή οικειότητα µεταξύ τους, ωστόσο µε εµφανή διάθεση να στείλουν το µήνυµα πως τίποτε δεν έχει επιλυθεί. Απλώς τώρα αρχίζει η προσπάθεια για ένα «restart» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Τώρα βάζουµε τα θεµέλια, πρέπει να χτίζεις προσεκτικά» ήταν η διατύπωση του Ελληνα πρωθυπουργού.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και ζήτησε σεβασμό του διεθνούς δικαίου
Ως προς τα µείζονα θέµατα, το σηµαντικό, µε βάση τις αναφορές του Τσίπρα, είναι ότι οι δύο συµφώνησαν πως βασικός στόχος είναι η αποκλιµάκωση της έντασης στο Αιγαίο και η οικοδόµηση µέτρων εµπιστοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε ότι πλέον έχει τη δυνατότητα να σηκώνει το τηλέφωνο και να επικοινωνεί προσωπικά µε τον Τούρκο πρόεδρο.Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο και ζήτησε σεβασμό του διεθνούς δικαίου από την Αγκυρα. Παράλληλα έθεσε την αναγκαιότητα σεβασμού του διεθνούς δικαίου και στην Ανατολική Μεσόγειο (κυπριακή ΑΟΖ) και μίλησε για τη δυνατότητα συνεργασίας στα ενεργειακά, όπως με τον αγωγό TurkStream και τον TAP.
Κυπριακό
Ψηλά στην ατζέντα των συνομιλιών μπήκε ασφαλώς και το Κυπριακό, με τον Αλέξη Τσίπρα να ζητά δίκαιη και βιώσιμη λύση, προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού, που θα καθιστά τη Μεγαλόνησο κανονική χώρα της περιοχής και της ΕΕ. «Να αποφύγουμε τα λάθη το παρελθόντος και να προχωρήσουμε σε προπαρασκευαστικές συναντήσεις στο κρίσιμο θέμα της ασφάλειας» δήλωσε ο πρωθυπουργός. Για το ίδιο θέμα ο Ερντογάν σχολίασε πως «όποιο μοντέλο λύσης και αν υπάρξει, πρέπει να επιβλέψουμε αυτήν την αναγκαιότητα». Η θέση όμως της ελληνικής πλευράς είναι ότι η όποια λύση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κατάργηση των εγγυήσεων και αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Στο θέμα των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών δεν υπήρξε καμία διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις Τσίπρα και Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε μετ’ επιτάσεως την έκδοσή τους και ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σ’ ένα κράτος δικαίου όπως η Ελλάδα η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και σέβεται τη διάκριση των εξουσιών. «Σε ό,τι αφορά την ακανθώδη υπόθεση των οκτώ, για την οποία η ελ-
ληνική Δικαιοσύνη έχει πάρει σαφείς αποφάσεις, η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Στην Ελλάδα οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι» είπε, για να προσθέσει απαντώντας και σε ερώτηση Τουρκάλας δημοσιογράφου: «Το θέμα έχει εξαντληθεί στις συζητήσεις μας. Θέλω να επαναλάβω την κατηγορηματική αντίθεση του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης σε όλους όσοι επιχείρησαν να ανατρέψουν τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στην Τουρκία».
Στην έβδομη κατά σειρά συνάντησή τους μέσα στην τελευταία τετραετία οι δύο ηγέτες έδειχναν χθες πιο ήρεμοι και με αρκετή οικειότητα μεταξύ τους
Χάλκη
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την οποία επισκέπτεται σήμερα ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο Ερντογάν έδειξε χωρίς περιστροφές τις προθέσεις του. «Εγώ όταν μου το θέτουν, θέτω το ζήτημα των μουφτήδων. Λύστε εσείς αυτό και εμείς θα λύσουμε το θέμα της Χάλκης».
Σημειωτέον ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, με τη συμμετοχή και επιχειρηματιών. Εκεί σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν θα πέσουν και υπογραφές. «Το πολιτικό καθήκον μας δεν είναι να κερδίζουμε εχθρούς, αλλά φίλους».
Φωτιές στο Λος Άντζελες: Πώς τα diablo winds έφεραν την πύρινη κόλαση στην «Πόλη των Αγγέλων» - Τι λέει ο Συνολάκης
Πτώση ασανσέρ στον Ερυθρό Σταυρό: «Με χειρουργικό εργαλείο ανοίξαμε την πόρτα» - Σοκαριστική μαρτυρία
Πανελλήνιες 2025: Αυτοί είναι οι συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων - Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας
Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια του Εθνικού Τελικού της Eurovision 2025
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr