Μητσοτάκης: Φορολογία στις εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη από τις ανατιμήσεις - Περιμένουμε το πόρισμα της ΡΑΕ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 8 λεπτά ┋
Την επιβολή φορολογίας στις εταιρείες ενέργειας που έχουν υπερκέρδη από τις ανατιμήσεις όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα της ΡΑΕ προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έκτακτος φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας
«Θα δρομολογηθεί και ο έλεγχος στα έσοδα των μεγάλων επιχειρήσεων ενέργειας ώστε να εξεταστεί που υπήρχαν υπερκέρδη τα οποία οφείλονται στην συγκυρία της διεθνούς αναταραχής. Έχω ήδη δώσει εντολή στην ρυθμιστική αρχή ενέργειας που είναι ο μόνος αρμόδιος φορέας να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από το περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα και με βάση το πόρισμα της ΡΑΕ θα κινηθεί η κυβέρνηση», είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:
«Εκεί που θα διαπιστωθούν υπερκέρδη οι εταιρείες θα κληθούν να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση των απωλειών που είχαν οι πολίτες», σημείωσε χαρακτηριστικά. Δεν θα διστάσω να νομοθετήσουν έκτακτη εισφορά εκεί που υπάρχουν τέτοια κέρδη, προσέθεσε και σχετικά με το πότε είπε όταν έχουμε στα και στα χέρια μας το πόρισμα της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας».
Την ίδια ώρα, περιγράφοντας τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνηση επανάλαβε ότι για τον ΕΝΦΙΑ οι Έλληνες θα πληρώσουν 920 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα σε σχέση με όσα τους είχαν βεβαιωθεί το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ, 354 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με αυτό που πλήρωναν το 2019 ενώ 8 στους 10 θα δουν έως και 40% μειωμένο το φόρο για τα ακίνητά τους.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει αν θα ψηφίσει τις ψηφίσει τις φοροελαφρύνσεις. «Σταθερός προσανατολισμός αυτής της κυβέρνησης είναι η ανακούφιση των πιο αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Εφαρμόζουμε συνεπή πολιτική επιστροφής στην μεσαία τάξη όσων τους πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε για μόνιμες μειώσεις φόρων», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει 60 φόρους, επιβαρύνσεις και εισφορές, που πλαισιώνονται από το εγγυημένο εισόδημα Δεκεμβρίου και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. «Στόχος είναι η μονιμοποίηση αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους», συμπλήρωσε με νόημα.
Κατά τον ίδιο, εξάλλου, δύο είναι οι δρόμοι άμυνας ενός νοικοκυριού, ο πρώτος η αύξηση των μισθών , ο δεύτερος η μείωση φόρων και εισφορών. «Το σχέδιό μας περιορίζει -δεν εξαλείφει- τις αυξήσεις στα καύσιμα», επισήμανε.
Κοιτώντας προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης τόνισε ότι οι δημόσιοι πόροι πρέπει να κατανέμονται με τρόπο ώστε να υπάρχουν πάντα εφεδρείες. «Στην πανδημία η αντιπολίτευση μας έλεγε να τα δώσουμε όλα στην αρχή, αναγνωρίστηκε από την κοινωνία και την οικονομία ότι ο τρόπος που κάναμε τις παρεμβάσεις μας είναι δίκαιος και βάσει προγραμματισμού. Το ίδιο κάνουμε και τώρα. Κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει τους πόρους προϋπολογισμού αλόγιστα, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε την ευθύνη μιας τέτοιας ανευθυνότητας», τόνισε.
«Όχι» σε εκλογές
Επίσης ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. «Αφήστε κατά μέρος το αίτημα απελπισίας για εκλογές. Αυτές θα γίνουν όπως σας έχω πει πολλές φορές όπως ορίζει το Σύνταγμα στο τέλος της τετραετίας. (…). Άρα μη ζητάτε εκλογές γιατί ξέρετε πότε θα γίνουν και ξέρετε ότι θα τις χάσετε. Τζάμπα χάνετε την ενέργεια σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης
Κατηγόρησε, επίσης, την αντιπολίτευση ότι επανέρχεται σε ανεφάρμοστα συνθήματα. «Περίπου 16 με 17 δις ευρώ οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που τινάζει για μία ακόμη φορά τα πάντα στον αέρα», σημείωσε.
Τέλος, αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία υπογράμμισε ότι η εισβολή της Ρωσίας προκαλεί αίμα, προσφυγικές ροές και παγκόσμια ανασφάλεια. «Η Ελλάδα εξαρχής συντάχθηκε με το μέρος της ειρήνης, του διεθνούς δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων, στο πλευρών της Ουκρανίας και των δεκάδων χιλιάδων ομογενών μας. «Δέσμευσή μου είναι να οικοδομηθεί από τη χώρα μας ξανά το μαιευτήριο της Μαριούπολης», τόνισε και επισήμανε ότι είναι ανάγκη να αποκρουστεί κάθε προσπάθεια βίαιης αλλαγής συνόρων, όπως και κάθε μοντέλο ηγέτη που θέλει αντιδημοκρατικά να γίνει ηγεμόνας.
Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Αν τα υπερκέρδη είναι 1,4 δις, το 90% αυτών θα επιστραφεί
Την επιστροφή του 90% των υπερκερδών σε περίπτωση που είναι 1,4δισ. ευρώ, όπως τα υπολόγισε ο Αλέξης Τσίπρας, δεσμεύτηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του. «Είπατε ότι υπάρχουν υπερκέρδη 1,4 δις ευρώ. Δε γνωρίζω από που προκύπτει αυτό το νούμερο. Εάν υποθέταμε ότι τα κέρδη ήταν πράγματι 1,4 δισ. ευρώ. Έρχομαι και σας λέω ότι με διάταξη της κυβέρνησης το 90% των υπερκερδών θα επιστραφεί στο ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η επιλογή της κυβέρνησης, το 90% θα μπει έκτακτη φορολόγηση και θα επιστραφεί στον προϋπολογισμό«, ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης εκφράζοντας πάντως τις αμφιβολίες του για το συγκεκριμένο νούμερο.
Κι αυτό διότι, κατά τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δεν προσμέτρησε σωστά την έκπτωση που δίνουν στην λιανική ως αποτέλεσμα των κερδών που έχουν. «Αν πράγματι η ΔΕΗ έχει σημαντικά κέρδη ως αποτέλεσμα μιας τέτοιας πολιτικής σας λέω ότι τα κέρδη κατά 90% θα φορολογηθούν εκτάκτως από την ελληνική κυβέρνηση».
Την ίδια ώρα κάλεσε τον κ. Τσίπρα να αποφύγει τη ρητορική του 2015, κάνοντας ειδική μνεία στη λέξη «κλεμμένα» που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Σταματήστε κύριε Τσίπρα να επαναφέρετε στο δημόσιο διάλογο στο επίπεδο των αγανακτισμένων του 2011. άκουσα πάλι φέρτε πίσω τα κλεμμένα. ποιοι τα λέγανε αυτά έξω από τη βουλή όταν συναντήθηκαν οι δύο πλατείες των αγανακτισμένων με χυδαία συνθήματα. δεν είναι η Ελλάδα του 2022 η Ελλάδα του 2012. ούτε εσείς είστε ο Τσίπρας του 2012», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά τον ΕΦΚ στα καύσιμα επικαλέστηκε το γενικό διευθυντή της της ευρωπαϊκής, ο οποίος λέει ότι μια μείωση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης θα ευνοήσει τους πλούσιους που έχουν ρυπογόνα αυτοκίνητα. «Αν περνάμε οριζόντια μέτρα, τα μέτρα θα ευνοούσαν τους πλούσιους αλλά και τους στόχους εξίσου. Εμείς εδώ λαμβάνουμε εισόδημα μεγαλύτερο των 30.000 €. Η μείωση θα ωφελούσε κι εμάς που έχουμε εισόδημα από πάνω από 30.000 €. Τα χρήματα αυτά, τελικά, θα έλειπαν από το ποσό που θα διαθέταμε στους ευάλωτους», σημείωσε.
Εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε ότι θα αλλάξει εκ νέου ο εκλογικός νόμος. «Πρέπει να σας πω ότι διακρίνω μία μεγάλη αναταραχή για το ζήτημα των εκλογών. Σας λέω ότι θα γίνουν με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο αλλά αφού εσείς είστε ούτως ή άλλως πρώτο κόμμα, γιατί σας νοιάζει τόσο πολύ. Τι είναι αυτό το άγχος που σας έχει πιάσει. Και σας επαναλαμβάνω ότι με τον υφιστάμενο νόμο θα γίνουν οι πρώτες και με το νέο εκλογικό νόμο που έχουμε ψηφίσει θα γίνουν οι δεύτερες. Αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι ο τρόπος που οδηγείται την χώρα σε μία διπλή εκλογική μάχη φέρνει την δικιά σας ευθύνη», είπε. Μάλιστα μίλησε για σενάριο υπηρεσιακής κυβέρνησης «για δύο ή τρεις μήνες» εξαιτίας της απλής αναλογική. «Αυτό συνιστά υπεύθυνη στάση όταν όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε μία διεθνή κρίση. Έχουμε πολεμική οικονομία κι εσείς ζητάτε εκλογές», τόνισε.
Μητσοτάκης: Ένα κομμάτι των αυξήσεων στην ενέργεια θα επιστραφεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Για αδικία στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με τις αυξήσεις που είδαν στους λογαριασμούς ρεύματος, κατά την τριτολογία του. Εξ ου κιόλας προανήγγειλε ότι θα τους επιστραφεί κομμάτι όσων πλήρωσαν. «Ένα κομμάτι αυτής της αύξησης θα επιστραφεί στις επιχειρήσεις διότι ματώνουν δυσανάλογα πολύ από τις αυξήσεις που έγινα τους τους προηγούμενους μήνες», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούμε να γεννήσουμε χρήματα». «Η δική μας πολιτική είναι κοινωνικά πιο δίκαιη γιατί έχουμε κλιμακωτή την στήριξη στα νοικοκυριά με τη μικρότερη κατανάλωση. Επιδοτούμε περισσότερο τις πρώτες 310 kWh», προσέθεσε με νόημα.
Τέλος, εξαπέλυσε τα πυρά του προς τον Αλ. Τσίπρα καταγγέλλοντας ότι το 2015 θα έσκιζε τα μνημόνια και «ψήφιζε μαζί με την Χρυσή Αυγή». «Ήρθατε τάζοντας ότι θα σκίσετε τα μνημόνια και μαζί με την Χρυσή Αυγή ψηφίζατε. Η θητεία της κυβέρνησης Σαμαρά είχε 18 μήνες εσείς προκαλέσατε τις εκλογές τάζοντας ότι θα σκίσετε το μνημόνιο με ένα νόμο και ένα άρθρο είπατε ψέματα ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ», είπε.
Σαν σήμερα η Γεωργία δολοφονήθηκε από τον σύντροφό της και αυτό ήταν μόνο η αρχή του ματωμένου 2024 - Πότε θα πάψουν να είναι «βουβές» οι κραυγές των γυναικών;
Τα στοιχήματα και οι προκλήσεις για την κυβέρνηση τη φετινή χρονιά - Πού επικεντρώνεται ήδη
Τι είναι τα «Ωνάσεια» σχολεία και πώς θα εισάγονται οι μαθητές σε αυτά - Ποιος θα πληρώνει τους εκπαιδευτικούς
Αγώνας για επιβίωση: Η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει - Οι αποκαρδιωτικές εικόνες του 2024
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr