Κυβέρνηση: Η προσπάθεια συσπείρωσης των «γαλάζιων» ψηφοφόρων με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις και οι «παγωμένες» σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ
🕛 χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά ┋
Στο ρυθμό του επικείμενου συνεδρίου - που θα γίνει από τις 6 έως τις 8 Μαΐου - κινούνται στη Νέα Δημοκρατία και σε εξέλιξη είναι ένας αγώνας δρόμου για τη συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων. Το κύμα ακρίβειας μονοπωλεί το ενδιαφέρον των νοικοκυριών και προκαλεί «ρωγμές» στο θετικό αφήγημα της κυβέρνησης, ενώ την ίδια στιγμή εντείνονται τα βέλη από την αντιπολίτευση.
Προσπάθεια συσπείρωσης των «γαλάζιων» ψηφοφόρων
Μέσα σε αυτό το δύσκολο πολιτικά σκηνικό επιχειρείται το... ζέσταμα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ακρίβεια επηρεάζει και τα «γαλάζια» ποσοστά. Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, γεγονός που ευνοεί την χαλαρή ψήφο. Με αυτά τα δεδομένα στην Πειραιώς εντείνονται οι προσπάθειες για την αύξηση της συσπείρωσης, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με παρεμβάσεις του στις προσυνεδριακές εκδηλώσεις θέτει το διακύβευμα της επόμενης αναμέτρησης.
«Σταθερότητα ή περιπέτειες»
To κεντρικό δίλημμα που σκοπεύει να βάλει η Νέα Δημοκρατία στο δρόμο προς την κάλπη είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες», με τα ανοίγματα να συνεχίζονται προς τον κεντρώο χώρο. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προσυνέδριο του κόμματος στην Κρήτη πως «το σχήμα Αριστερά-Δεξιά μοιάζει να μη χωρά στην εποχή μας. Δίνει τη θέση του στο σχήμα πρόοδος ή οπισθοδρόμηση, αδράνεια ή δημιουργία». Χθες έθεσε ένα ακόμα προεκλογικό δίλημμα σημειώνοντας: «εάν πετύχαμε τόσα πολλά εν μέσω πανδημίας, εισβολής στον Έβρο και οξείας οικονομικής κρίσης φανταστείτε τι θα πετύχουμε σε μία οκταετία».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη πως ο χρόνος μέχρι τις επόμενες κάλπες δεν μπορεί να είναι ένα «νεκρό» διάστημα. Απευθυνόμενος στα στελέχη του κόμματος τα κάλεσε να μιλήσουν στην κοινωνία για το κυβερνητικό έργο. «Έχει γίνει πολύ σημαντικό έργο σε πολλούς τομείς. Έχουμε χρέος να το επικοινωνήσουμε στους πολίτες» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ουσιαστικά στο κυβερνητικό στρατόπεδο θέλουν να καλλιεργήσουν ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα, εστιάζοντας στην ευρύτερη εικόνα της οικονομίας. Μεταξύ άλλων επικεντρώνονται στην έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας αλλά και στην απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας την επόμενη χρονιά. Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρωθυπουργού στην «ισχυρή Ελλάδα της ανάπτυξης».
Μέσα στο Μάιο τα νέα μέτρα στήριξης
Ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως η … μητέρα των μαχών θα δοθεί για την συγκράτηση του κύματος των ανατιμήσεων στην ενέργεια και σε βασικά αγαθά. Μέσα στο Μάιο η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει και νέο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των ενεργειακών ανατιμήσεων, ενώ έμφαση δίνεται και στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του τερματικού σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στο νησί της Ρεβυθούσας. Θα ακολουθήσει στη συνέχεια επίσκεψη στη Σαλαμίνα όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο και με φορείς του νησιού. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να συνεχιστούν ανάλογες επισκέψεις, με την κυβέρνηση να θέλει να στείλει μήνυμα πως δεν είναι «αποκομμένη» από τα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών.
Οι δύσκολες σχέσεις με το ΚΙΝΑΛ
«Από εμάς πρωθυπουργική καρέκλα δεν θα δει ούτε ο κ.Τσίπρας ούτε ο κ.Μητσοτάκης, να το πούμε ξεκάθαρα να μην περιμένουν τίποτα». Η αναφορά αυτή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης προκάλεσε «γαλάζιες» αντιδράσεις.
Με τις επόμενες εκλογές να γίνονται με την απλή αναλογική έχει υπάρξει μια ευρύτερη συζήτηση στην πολιτική σκηνή για το κατά πόσο θα μπορούσαν να υπάρξουν συνεργασίες. Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε για την συγκεκριμένη αναφορά του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής και μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν μας είπε ποιος θα είναι και ποιος δεν θα είναι, μας είπε μάλλον, τι δεν θέλει ο ίδιος. Θα ήταν προτιμότερο, κάποια στιγμή, να μας αποσαφηνίσει και τι θέλει ο ίδιος».
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων το τελευταίο διάστημα έχουν εντάσεις, με δεδομένο άλλωστε πως όσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο θα εντείνεται η μάχη για την κατάκτηση της… καρδιάς των κεντρώων ψηφοφόρων. Την προηγούμενη εβδομάδα είχε υπάρξει ένα ακόμα «επεισόδιο» με αφορμή ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη (για όσα είχε πει για την Φωτεινή Αραμπατζή). Ήταν χαρακτηριστική η αναφορά του κ. Οικονόμου πως «για το ΚΙΝΑΛ θα περιμέναμε να πάρει καθαρή θέση απέναντι στο υπόδειγμα της πολιτικής που προωθεί ο κ. Πολάκης και δεν το έκανε», σημειώνοντας ότι τρεις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας.
Δεδομένο είναι πως στην Νέα Δημοκρατία θέλουν να διατηρήσουν το προβάδισμα στο λεγόμενο μεσαίο χώρο. Και εστιάζουν μεταξύ άλλων σε πολίτες που το 2019 επέλεξαν τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια αλλά στο παρελθόν είχαν επιλέξει αλλά κόμματα. Στόχος είναι να μην υπάρχει φυγή αυτών των ψηφοφόρων , που είχαν παίξει σημαντικό ρόλο στην επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις τελευταίες εκλογές.
Πώς έφτασε στις πρόωρες εκλογές η Γερμανία: Τι προκάλεσε την κρίση – Θα είναι υποψήφιος ξανά ο Σολτς;
Γυναικοκτονία στο Αγρίνιο: Οπλισμένο πιστόλι είχε πάνω του ο δράστης όταν συνελήφθη - Τι άλλο βρήκε η αστυνομία
Θλίψη για την απώλεια του Βαρδή Βαρδινογιάννη: Η διαδρομή του από τον αντιδικτατορικό αγώνα, στη ναυτιλία και την ίδρυση της Motor Oil
Γιάννης Μπουτάρης: Χιλιάδες Θεσσαλονίκεις είπαν το ύστατο χαίρε - Επικήδειοι από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό
Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του www.ethnos.gr